Λήμνος

26/06/2021 - 16:34

Λήμνος: Βλέννα ή φυτοπλαγκτόν; Δειγματοληψίες και drones θα δώσουν απαντήσεις

Θάλασσα του Μαρμαρά.  Παραλίες της Λήμνου. Πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο; Ανησυχία επικρατεί στο νησί καθώς επιστήμονες διερευνούν το ενδεχόμενο η βλέννα να μεταφέρθηκε από τη Θάλασσα του Μαρμαρά ή να δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Το φαινόμενο παρακολουθεί από τη πρώτη στιγμή το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς εξετάζουν το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του.

Στο νησί έχουν καταφτάσει και δύτες για να πάρουν δείγματα μέσα από το βυθό και να παρατηρήσουν εάν έχει επηρεαστεί το θαλάσσιο οικοσύστημα από την υψηλή συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν. Συστήματα προηγμένης τεχνολογίας όπως drones χρησιμοποιούνται και καταγράφουν το μέγεθος του προβλήματος.»

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινότητα, το φαινόμενο ευτροφισμού είχε κάνει πάλι την εμφάνιση του στο νησί το διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου.

Εφόσον αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες ωστόσο, το φυτοπλαγκτόν αναμένεται να διαλυθεί. Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες συνεργάζονται για να ερμηνεύσουν το φαινόμενο

Μοιράσου το άρθρο!