Λήμνος

11/09/2013 - 13:49

Παρατράγουδα με ΔΟΥ Λήμνου - Παρέμβαση Ν. Σηφουνάκη

Τ

α όσα διαδραματίστηκαν προχθές (σημειωση Lesvosnews.net βλέπε παρακάτω) στη Δ.Ο.Υ Λήμνου, συνιστούν τον απόλυτο παραλογισμό της κρατικής διοίκησης.
Το Υπουργείο Οικονομικών 8 μήνες από την απόφαση που πήρε για κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Λήμνου και συγχώνευσή της με αυτήν της Μυτιλήνης, αδράνησε και δεν έπραξε τα αυτονόητα, ώστε οι 18.000 περίπου κάτοικοι της Λήμνου να συνεχίσουν να εκτελούν κανονικά τις υποθέσεις τους στο νησί και να μην αναγκάζονται να ταλαιπωρούνται καθημερινά με μετακινήσεις.
Είχα από την πρώτη στιγμή - από τον Ιανουάριο του 2013 - τονίσει ότι η καταρχήν απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να συμπεριλάβει τη Δ.Ο.Υ Λήμνου στις υπό κατάργηση Δ.Ο.Υ. ήταν άδικη και στερούνταν κοινής λογικής.
Είχα ζητήσει – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – να παραταθεί η όποια απόφαση μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες ηλεκτρονική διασύνδεσης και μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών στις νησιωτικές περιοχές.
Το Υπουργείο Οικονομικών αγνόησε παντελώς τόσο τις δικές μου εκκλήσεις όσο και αυτές των φορέων της Λήμνου και επεχείρησε να εφαρμόσει μία απόφαση που εκ των πραγμάτων ήταν ανεφάρμοστη.
Η θέση μου ήταν από την αρχή – και παραμένει – σταθερή: να διασφαλισθεί ότι καμμία ταλαιπωρία δεν θα υποστούν οι κάτοικοι της Λήμνου, ότι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται για τις οικονομικές τους συναλλαγές απρόσκοπτα και αποτελεσματικά χωρίς μετακινήσεις από τον τόπο τους.  

Νίκος Σηφουνάκης


Από το πρώι της Δευτέρας, το κλίμα μύριζε μπαρούτι στα γραφεία της πρώην Δ.Ο.Υ Λήμνου. Αν και υπήρχε μια επιφυλακτική αισιοδοξία, μετά τις προφορικές δεσμεύσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου από τη Λήμνο την Παρασκευή, ότι θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται στό νησί, όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνταν μέχρι τώρα από τη Δ.Ο.Υ Λήμνου, ξαφνικά και χωρίς να έχει ενημερωθεί κανείς, ξεκίνησε διαδικασία μεταφοράς του αρχείου, με τη συνδρομή μεταφορικής εταιρείας της Λέσβου.
Η είδηση μεταφέρθηκε ακαριαία, με αποτέλεσμα να καταφθάσουν στην πρώην εφορία Λήμνου, (ας μην διαλανθάνει της προσοχής μας, ότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται εφορία στη Λήμνο και ότι δεν εκτελείται καμία οικονομική συναλλαγή των κατοίκων του νησιού με το κράτος), εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου, οι οποίοι εμπόδισαν τη μεταφορά.
Η μεταφορική εταιρεία, αποχώρησε για να επιστρέψει λίγη ώρα αργότερα, μετά την επιμονή του προϊσταμένου Μυτιλήνης κ. Παναγιώτη Μπαρούτη, να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε η μεταφορά του αρχείου, έστω συνοδεία αστυνομίας. Μάλιστα ο κ. Μπαρούτης απείλησε, με παρέμβαση εισαγγελέα για παρακώλυση μεταφοράς δημόσιου υλικού.
Εντωμεταξύ, από το πρωί, υπήρχε διακριτική παρουσία της αστυνομίας στο χώρο, η οποία όμως έγινε εντονότερη, μετά την δεύτερη προσπάθεια της μεταφορικής να έχει πρόσβαση στο αρχείο, προκειμένου να το μεταφέρει.
Στην τρίτη προσπάθεια της εκ της Λέσβου μεταφορικής εταιρείας, άναψαν κυριολεκτικά τα αίματα, μετά απο παρέμβαση του Δημάρχου Λήμνου, ο οποίος "ξέκοψε" κάθε συζήτηση για μεταφορά του αρχείου και η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του. Ο συγκεντρωμένος κόσμος αντέδρασε στην πρόθεση των αστυνομικών να συλλάβουν τον κ. Χατζηδιαμαντή, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν και συλλήψεις πολιτών, όπως της προέδρου του Ομίλου Ανεμόεσσα κ. Φωτεινής Ετμετζόγλου.
Κατά τη διάρκεια των γεγονότων όλες αυτές τις ώρες, υπήρχε ανοιχτή γραμμή με τον Γ. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη, ο οποίος τελικά απέμπλεξε την κατάσταση (αφού προηγουμένως την είχε περιπλέξει με ανόητες και μη εφαρμόσιμες αποφάσεις, όπως η κατάργηση της Δ.Ο.Υ Λήμνου, που ανάγκασαν τους πολίτες ενός ολοκληρου νησιού να ταξιδεύουν ως τη Λέσβο, για μια απλή θεώρηση τιμολογίων ή την έκδοση παραβόλου), δίνοντας έγγραφη εντολή στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ Μυτιλήνης, να αναστείλει τη μεταφορά του Αρχείου.
Στο χώρο, κατέφθασε αργά το μεσημέρι και ο Μητροπολίτης Λήμνου κκ. Ιερόθεος. Μετά την αναστολή της απόφασης, ηρέμησαν τα πνεύματα, ο κ. Χατζηδιαμαντής και η κ. Ετμετζόγλου αφέθησαν ελεύθεροι, ο κόσμος αποχώρησε, αλλά παραμένει σε επιφυλακή, και βέβαια σε αναμονή για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, για τις οποίες μετά τα τελευταία γεγονότα, υπάρχει πια έντονη επιφύλαξη, μέχρι αυτές να εφαρμοστούν στη πράξη.
Δέσποινα Βασιλειάδου / limnos fm 100
 

Μοιράσου το άρθρο!