Λήμνος

07/11/2014 - 13:29

ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου: Η παιδεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό

yle="text-align: justify;">Οι κινητοποιήσεις των μαθητών μας βάζουν μπροστά στο ερώτημα: θέλουμε δημόσια παιδεία ή όλα πρέπει να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος μέσα στην αδυσώπητη ελεύθερη αγορά.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική και τα μνημόνια σκοπό έχουν την αποδιοργάνωση και τελικά τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της . 

Στα Λύκεια και τα Γυμνάσια: το εκπαιδευτικό προσωπικό μειώνεται, ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα μεγαλώνει, η ύλη των μαθημάτων δυσκολεύει, ειδικότητες που δίνουν επαγγελματική προοπτική καταργούνται. Και το κερασάκι: η τράπεζα θεμάτων που βάζει τις πανελλαδικές από την πρώτη τάξη του Λυκείου. Οι μαθητές τρέχουν να προλάβουν, οι γονείς να πληρώνουν φροντιστήρια και οι εκπαιδευτικοί να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Γνωρίζουμε τον στόχο τους: Όσο πιο πολύ απαξιώνεται και υποβαθμίζεται η Δημόσια Εκπαίδευση τόσο θα προωθείται σαν λύση η ιδιωτική. Έτσι το δικαίωμα στη γνώση καθίσταται προνόμιο των λίγων και οικονομικά ισχυρών στον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζουν για τους πολλούς.
Αυτοί που καθ’ όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο με τις άπειρες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις τους δημιούργησαν στο εκπαιδευτικό  σύστημα το σημερινό  μπάχαλο, οι ίδιοι που με την πολιτική τους έφτασαν την ανεργία στους νέους στο 60 %, αυτοί που σήμερα τους στερούν το δικαίωμα στη ζωή και στο όνειρο, απειλούν γονείς, τρομοκρατούν ανήλικους μαθητές, μιλούν … για «ΥΠΟΚΙΝΗΤΕΣ» των καταλήψεων! Και πράγματι υπάρχουν υποκινητές. Θα τους βρουν εύκολα αν κοιταχτούν στον καθρέπτη τους.
 
 Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση ισότιμα σε όλους, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας και την ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι ανάλογα με την κλίση και τις ικανότητες του καθενός και της καθεμιάς. Η άρση των ταξικών φραγμών και η απάλειψη κάθε λογής διακρίσεων συνδέονται άμεσα με τη δωρεάν παροχή δημόσιας παιδείας υψηλού επιπέδου. Και αυτά για εμάς αποτελούν θεμελιακές αξιακές στοχεύσεις.
 

Μοιράσου το άρθρο!