Λήμνος

27/09/2014 - 18:05

Τιμητική τελετή στο ρωσικό νεκροταφείο της Λήμνου (φωτογραφίες)

style="text-align: justify;">Φόρο τιμής στους προγόνους τους που έζησαν και ετάφησαν στη Λήμνο απέτισαν σήμερα το μεσημέρι, στο μνημείο του Ρωσικού Νεκροταφείου στην Πούντα, τα μέλη της αντιπροσωπείας από τη Ρωσία που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο νησί μας για τον εορτασμό των Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας.
 
Στην τιμητική εκδήλωση, κατά την οποία εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως κ.κ. Κύριλλο, παρέστησαν ο γενικός πρόξενος κ. Αλεξέι Ποπόφ, ο δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, ο έπαρχος Λήμνου κ. Ευάγγελος Γιαρμαδούρος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Λήμνου και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Κούταλης, κ. Ιωάννης Μοσχοβάκης. 
 
Ακολούθησαν ομιλίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως κ. κ. Κυρίλλου, του επικεφαλής της αποστολής κ. Αλέξανδρου Τρουμπεσκόι, του δημάρχου Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη, εκπροσώπων των Κοζάκων και απογόνων των ρώσων προσφύγων.
 
«Σήμερα συγκεντρωθήκαμε για άλλη μία φορά εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των πεσόντων και των εν Χριστώ αδελφών μας τους οποίους δέχθηκε το ιερό αυτό έδαφος», επεσήμανε ο σεβασμιότατος κ.κ. Κύριλλος.
 
Ο πρόεδρος της αποστολής κ. Τρουμπεσκόι στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πολλά ιστορικά γεγονότα συνδυάζουν τη Λήμνο με τη Ρωσία. Υπογράμμισε την κοινή πίστη των δύο λαών, έκανε μία ιστορική αναδρομή, ενώ επεσήμανε  το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Λήμνος αλλά και την ευχαρίστηση, όπως είπε, που ένιωσε ο τοπικός πληθυσμός όταν έφθασαν στο νησί οι Ρώσοι.
 
«Πλησιάζει ένας αιώνας από τότε που οι πρόσφυγες από τη Ρωσία αναζήτησαν καταφύγιο στο νησί μας. Η ιστορική μνήμη παραμένει όμως ζωντανή», είπε ο δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, μιλώντας στην τιμητική εκδήλωση, τονίζοντας ότι «αυτό που κρατάει άσβεστη την μνήμη των προγόνων σας είναι αυτές οι ετήσιες εκδηλώσεις που και φέτος πραγματοποιούνται προς τιμήν των ανθρώπων που ήρθαν τότε, έζησαν και ετάφησαν στα λήμνια αυτά χώματα».
 
Νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου, ημέρα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού για τους Ρώσους, τελέστηκε θεία λειτουργία στα ρώσικα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Μύρινα από τους σεβασμιότατους μητροπολίτες Σταρουπόλεως και Λήμνου κ.κ. Κύριλλο και Ιερόθεο, με τη συμμετοχή χορωδίας από τη Ρωσία.
 
 
Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την τελετή:

Μοιράσου το άρθρο!