Μedia

08/03/2014 - 11:26

Θερμή υποδοχή για τη Μικρά Αγγλία

style="text-align: justify;"> 
Την πρεμιέρα της σε διεθνές κοινό, μετά το ελληνικό, έκανε στη Βουδαπέστη η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία» όπου έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
 
Η ταινία, μάλιστα, άνοιξε το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας, το οποίο πραγματοποιείται στην ουγγρική πρωτεύουσα έως την Παρασκευή 28 Μαρτίου.
 
Η Ελλάδα μετέχει φέτος στο Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας ως τιμώμενη χώρα, λόγω της προεδρίας της του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο που διοργανώνεται από την Ελληνική πρεσβεία στην Ουγγαρία.
 
Προλογίζοντας στην εναρκτήρια εκδήλωση, την προβολή της ταινίας, ο πρεσβευτής στην Ουγγαρία, Δημήτρης Γιαννακάκης, τόνισε πως η ταινία εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη διαχρονική σχέση του ελληνικού λαού με τη ναυτική ζωή και την προσκόλληση του στη θάλασσα.
 
Επίσης, παρέπεμψε στο γεγονός, ότι έχει γυριστεί εξ ολοκλήρου σε ένα ελληνικό νησί, την 'Ανδρο, καθώς και στις πολύ καλές κριτικές που έχει αποσπάσει έως τώρα.
 
Την ιδιαίτερη τιμή που, όπως είπε, συνιστά για το θεσμό της Γαλλοφωνίας η παρουσία του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού στις εκδηλώσεις της, τόσο λόγω της ελληνικής Προεδρίας όσο και λόγω της επίδρασης του στο γενικότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό, επεσήμανε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Βουδαπέστης, Ερβ Φεράζ, εγκαινιάζοντας το Φεστιβάλ. 
 
Στο χαιρετισμό της η επίτροπος της ουγγρικής κυβέρνησης για θέματα Γαλλοφωνίας, Κάταλιν Νόβατς, χαρακτήρισε ως «ευτυχή συγκυρία την επικοινωνία και τη συνεύρεση μέσω του πολιτισμού, χωρών όπως η Ουγγαρία, η Γαλλία και η Ελλάδα, που επισφραγίζουν με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή τους στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».
 
Οι υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές
 
Στο αφιέρωμα στον σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο Ταινιών Μικρού Μήκους, που ακολούθησε, προβλήθηκαν οι ταινίες «45 βαθμοί» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, «Ο Μπαμπάς μου ο Λένιν και ο Φρέντυ» της Ρηνιώ Δραγασάκη, «Stone story» των Σπύρου Παπαναστασίου και Γιάννη Νικολάου, «Το Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία, καθώς και «Cavo d' Oro» του Σιαμάκ Ετεμανί.
 
Ως επίσημος προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας και με την ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας, ο πολυδιαβασμένος Ελληνας συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, που ζει στο Παρίσι, θα δώσει την Τετάρτη 12 Μαρτίου, διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Βουδαπέστης με θέμα: «Η Ευρώπη της γλωσσικής πολυμορφίας- ανάμεσα σε δύο γλώσσες».
 
Την επόμενη ημέρα θα έχει συνάντηση με τους φοιτητές του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ελτε. 
 
Στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής στο Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας στη Βουδαπέστη διοργανώνεται Βραδιά Ελληνικής Γαστρονομίας, την Κυριακή 16 Μαρτίου.
 
Στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ στις 28 Μαρτίου στο κτίριο του Πανεπιστημίου Ελτε, θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο του ΕΟΤ με ενημερωτικό υλικό και ελληνικά εδέσματα καθώς και παρουσίαση ελληνικών χορών από συγκροτήματα της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας.
 
πηγή: www.madata.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!