Ανάδειξη του Ηφαιστείου του Λεπετύμνου - Από τα Γιάννενα η καλή είδηση για το Γεωπάρκο Λέσβου
Προγραμμματική σύμβαση για την χρηματοδότηση δράσεων για την ανάδειξη γεωτόπων και γεωμνημείων σε κάθε ένα από τα επτά Ελληνικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) υπογράφηκε στα Ιωάννινα την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022.
Οι προγραμματικές συμβάσεις χρηματοδότησης υπεγράφησαν χθες κατά την έναρξη του 3oυ Συνεδρίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, μεταξύ των εκπροσώπων των γεωπάρκων και του Γενικού Διευθυντή του ΟΦΥΠΕΚΑ, Γιάννη Μητσόπουλου.
Συγκεκριμένα οι δράσεις θα υλοποιηθούν στα Γεωπάρκα Λέσβου, Ψηλορείτη, Σητείας, Βίκου-Αώου, Γρεβενών Κοζάνης, Χελμού-Βουραικού και Κεφαλλονιάς-Ιθάκης.
Για πρώτη φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με όχημα τον ΟΦΥΠΕΚΑ, αναλαμβάνει την προστασία και την οικονομική υποστήριξη των επτά αναγνωρισμένων Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και η χρηματοδότηση αφορά στην κατασκευή και εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων, τη δημιουργία θέσεων θέας, την αποκατάσταση και καθαρισμό των μονοπατιών εντός των Γεωπάρκων, την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων πληροφορικής και διαδραστικών εφαρμογών στα Κέντρα Ενημέρωσης των Γεωπάρκων καθώς και τη δημιουργία εκθέσεων.
Στο τριήμερο Συνέδρίο που συνδιοργανώνεται από την Περιφερεια Ηπέιου και την Αναπτυξιακή Ηπέιου, την Ελληνική και την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και τον ΟΦΥΠΕΚΑ παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και εκπρόσωποι των Ελληνικών και Κυπριακών Γεωπάρκων και φορέων της εκπαίδευσης καιτου τουρισμού.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Από τον σχεδιασμό μας δε θα μπορούσε να λείπει η ανάπτυξη και η ανάδειξη των Παγκόσμιων Γεωπάρκων. Πρόκειται για θησαυρούς της ελληνικής φύσης και της γεωλογικής ιστορίας της χώρας που μπορούν να συμβάλλουν στη διεθνή προβολή της Ελλάδας και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού».
Ανάδειξη του Ηφαιστείου του Λεπετύμνου
Ειδικότερα για το Γεωπάρκο Λέσβου, στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε ανάμεσα στο Υπουργείο Παριβάλλοντος, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση που αφορά στη χρηματοδότηση έργων ανάδειξης και ερμηνείας των γεώτοπων και του ευρύτερου γεωλογικού και φυσικού περιβάλλοντος του Γεωπάρκου Λέσβου και ειδικότερα του ορεινού όγκου-- ηφαιστειακού κέντρου του Λεπετύμνου.
Τα έργα αφορούν στην ανάδειξη και ερμηνεία εμβληματικών γεώτοπων του ορεινού όγκου (ηφαιστειακού κέντρου) του Λεπετύμνου, καθώς και στη δημιουργία έκθεσης η οποία θα αναδεικνύει την γεωποικιλότητα και την βιοποικιλότητα της περιοχής. Θα περιλαμβάνει επίσης σειρά παράλληλων εκδηλώσεων για την ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών.