Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

10/06/2020 - 10:40

Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων 2020. Λέσβος, 10 - 26 Ιουνίου 2020

«UNESCO Global Geoparks: Territories of Resilience»  Λέσβος, 10 - 26 Ιουνίου 2020

Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων, η κορυφαία εκπαιδευτική δράση κατάρτισης στελεχών του Διεθνούς Προγράμματος «UNESCO Global Geoparks» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Λέσβο, φέτος θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 26 Ιουνίου 2020 με αντικείμενο «UNESCO Global Geoparks: Territories of Resilience».

Το Ψηφιακό Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων 2020 συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

Στο Ψηφιακό Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων 2020 θα παρουσιάσουν εισηγήσεις διακεκριμένοι επιστήμονες από την UNESCO, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα από 30 χώρες. Επιστημονικός υπεύθυνος του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων είναι ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων 2020 απευθύνεται σε στελέχη γεωπάρκων, στελέχη στον τομέα του τουρισμού, στελέχη επιστημονικών φορέων που συνεργάζονται με γεωπάρκα και σχεδιάζουν ή υλοποιούν καινοτόμες δράσεις ανάπτυξης του γεωτουρισμού, διαχείρισης και ανάδειξης της γεωλογικής μας κληρονομιάς.

Στο Σχολείο συμμετέχουν 135 συμμετέχοντες από 41 χώρες από όλο τον κόσμο (Αγγλία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βιετνάμ, Βραζιλία, Γαλλία, Ζάμπια, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιράκ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κολομβία, Κονγκό, Κύπρος, Λευκορωσία, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Μαρόκο, Μεξικό, Μιανμάρ, Μποτσουάνα, Νέα Ζηλανδία, Νεπάλ, Ολλανδία, Ουγκάντα, Ουρουγουάη, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Ταϊλάνδη, Τανζανία, Τουρκία, Φιλιππίνες, Φινλανδία, Χιλή).

Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλήτών περιλμβάνονται ο κ. Kristof Vandenberghe, Επικεφαλής του Τμήματος Γεωεπιστημών και Μείωσης των κινδύνων των γεωλογικών καταστροφών της UNESCO, ο Δρ. Guy Martini, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, ο Καθηγητής Jianping Zhang, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τα Γεωπάρκα του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, ο Ομ. Καθηγητής Ibrahim Komoo του Πανεπιστημίου Kebangsaan της Μαλαισίας, ο Καθηγητής Xiaochi Jin της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών και συντονιστής του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας – Ειρηνικού, η Δρ. M. - L. Frey, Διευθύντρια της απολιθωματοφόρας θέσης Messel Pit της Γερμανίας - Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, η Δρ. Kristin Rangnes, Διευθύντρια του Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO Gea Norvegica και συντονιστής του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. Επίσης καθηγητές Πανεπιστημίων από το Μεξικό, τη Χιλή, την Ιαπωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και Διευθυντές Γεωπάρκων από την Ευρώπη, τον Καναδά, και την Ασία.

Το Διεθνές Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ενώ παράλληλα προβάλει την Λέσβο ως κέντρο εκπαίδευσης και πρότυπο για τη δημιουργία και λειτουργία των Γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο.

 

Μοιράσου το άρθρο!