Skip to main content

Έγινε θεσμός... Το Πανεπιστήμιο Γεωπιστημών του Πεκίνου τον Αύγουστο στη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Για τέταρτη συνεχή χρονιά και στα πλαίσια της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου πραγματοποιείται ειδικό πρόγραμμα άσκησης υπαίθρου Προπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου στη Λέσβο. 

Οι φοιτητές, πραγματοποιούν την ετήσια άσκηση υπαίθρου από 18 έως 24 Αυγούστου 2019 και θα συνοδεύονται από τον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου Καθηγητή Genhou Wang, τον Καθηγητή Zhang Jianping. Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συντονιστής της εκπαιδευτικής άσκησης είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει δημιουργήσει στη Λέσβο εκπαιδευτική βάση για την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου των φοιτητών του, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες για συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και την καθιέρωση του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου ως πρότυπος προορισμός εκπαίδευσης για φοιτητές Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

Τον Ιούλιο του 2015 η συνεργασία αυτή ενισχύθηκε με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και την υλοποίηση κάθε χρόνο ασκήσεων υπαίθρου στη Λέσβο. 

Βασικός σκοπός της φετινής εκπαιδευτικής άσκησης των φοιτητών είναι η γνωριμία με την γεωλογική δομή και εξέλιξη της Λέσβου, τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, τους τρόπους καταγραφής, προστασίας και ανάδειξής τους καθώς και των μεθόδων συντήρησης και διαχείρισής τους. Παράλληλα, θα ενημερωθούν για το νέο πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», για θέματα ανάπτυξης γεω-δραστηριοτήτων σε περιοχές γεωπάρκων και ερμηνείας της φυσικής κληρονομιάς.

Οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις υπαίθρου στο Γεωπάρκο Λέσβου, το οποίο αποτελεί ένα εργαστήριο της φύσης για τη μελέτη των ενεργών γεωλογικών φαινομένων. Ειδικές ασκήσεις έχουν οργανωθεί για τη μελέτη των ηφαιστειακών σχηματισμών της Λέσβου, του ρήγματος της Αγίας Παρασκευής που προκάλεσε το σεισμό του 1867, το ηφαιστειακό κέντρο Λεπέτυμνου και τις ηφαιστειακές δομές Πέτρας, Μήθυμνας και Πολιχνίτου, τα ρήγματα της ανατολικής και κεντρικής Λέσβου, τα γεωθερικά πεδία της Στύψης, τις θερμές πηγές Πολιχνίτου. Παράλληλα το πρόγραμμα τους θα περιλαμβάνει γνωριμία με την παράδοση και τον πολιτισμό της Λέσβου, επίσκεψη στα Μουσεία της Λέσβου καθώς και τα Κάστρα Μυτιλήνης και Μήθυμνας.

Νορβηγικό Πανεπιστήμιο στο Απολιθωμένο δάσος 

 

25 Υποψήφιοι Διδάκτορες του Τμήματος Υπολογιστών, συνοδευόμενοι από Καθηγητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου  οι οποίοι βρέθηκαν στη Λέσβο για την παρακολούθηση ετήσιου εκπαιδευτικού Σεμιναρίου που πραγματοποιείται στο Μετόχι της Μονής Λειμώνος πήραν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. 

Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από  Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία Τουρκία, Κίνα, Ουκρανία, Αιθιοπία και Ελλάδα.

Η επίσκεψη τους στο Μουσείο ξεκίνησε με παρουσίαση στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων από τη γεωλόγο - ερευνήτρια του Μουσείου κα Όλγα Τσαλκιτζή

Οι φοιτητές είχαν την πρώτη επαφή με τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τη μεγάλη γεωλογική σημασία του ως μνημείο μοναδικό στον κόσμο. Παράλληλα πήραν πληροφορίες για το Δίκτυο και το νέο Πρόγραμμα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, τη συμμετοχή της Νήσου Λέσβου σε αυτά ως ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, ενώ εμβάθυναν στους γεωλογικούς, περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς λόγους για τους οποίους η Λέσβος έχει αναγνωριστεί ως ένα Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. 

Επιπλέον πληροφορήθηκαν για τις συνεργασίες του Μουσείου ως φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου Λέσβου με Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο και τις καλές πρακτικές στη γεωδιατήρηση και τις συνέργειες που προκύπτουν από αυτές αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και κυρίως τις νέες θέσεις εργασίες για όλες τις ειδικότητες που δημιουργούνται.

 

Στη συνέχεια περιηγήθηκαν μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου και ενημερώθηκαν από την κα Τσαλκιτζή για την ιστορία του πλανήτη μας, την εξέλιξη της ζωής πάνω στη γη, τη διαμόρφωση του ανάγλυφου και του φυσικού πλούτου μέσα από τις διεργασίες των ηφαιστείων και των σεισμών και παίρνοντας ερεθίσματα ευαισθητοποίησης για την προστασία του πλανήτη και της ζωής στο μέλλον. Παράλληλα δραστηριοποιήθηκαν σε πρότυπες ιδέες αξιοποίησης του δικούς τους γνωστικού αντικειμένου στους εκπαιδευτικούς σκοπούς ενός Μουσείου και ενός Γεωπάρκου.

 

Ακολούθησε επίσκεψη με επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Πλάκας Σιγρίου από την κα Τσαλκιτζή. 

Φοιτητές και Καθηγητές περιηγήθηκαν στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας που βρίσκεται νότια του οικισμού Σιγρίου, όπου συμμετείχαν σε ένα βιωματικό μάθημα αναπαράστασης του υποτροπικού οικοσυστήματος, των ηφαιστειακών εκρήξεων που έδωσαν τα υλικά που κατέστρεψαν αλλά και απολίθωσαν το δάσος καθώς και των γεωλογικών διεργασιών που άλλαξαν το ανάγλυφο της περιοχής. 

Επιπλέον μέσα από την παρατήρηση των απολιθωμένων δένδρων πήραν και πληροφορίες για τις πρωτοποριακές μεθόδους που εφαρμόζει η επιστημονική ομάδα του Μουσείου για τη συντήρηση, προστασία και προβολή των ευρημάτων ανασκαφής στην ευρύτερη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

 

Η ολοκληρωμένη επίσκεψη σε ένα τόπο με ύψιστης γεωλογικής σημαντικότητας και σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς χαρακτηριστικά άφησε άριστες εντυπώσεις στους επισκέπτες από το Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας, τους ενθουσίασε η σχέση τοπίου και ανθρώπων και τους ενθάρρυνε στις σκέψεις και αποφάσεις για τις μελλοντικές τους ενασχολήσεις.

 

Έφυγαν με την υπόσχεση πως θα επιστρέψουν ξανά και θα διαδώσουν και σε άλλους τις πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισαν.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία