Skip to main content

Εκπαιδευτικές Δράσεις και Βιωματικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα για την αντιμετώπιση κινδύνων από Σεισμούς & Τσουνάμι

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον κίνδυνο από τους σεισμούς και τα τσουνάμι με εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και ενημερωτικές δράσεις για όλους τους επισκέπτες.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι και κρίνοντας απαραίτητη την ευαισθητοποίηση όλων αλλά και τη διάχυση μέτρων πρόληψης και προστασίας σε περιπτώσεις σεισμών και τσουνάμι, το Μουσείο οργανώνει δράσεις ενημέρωσης από το εξειδικευμένο προσωπικό του. Όλοι οι επισκέπτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο και εφαρμογής των μέτρων προστασίας στη Σεισμική Τράπεζα του Μουσείου. Ειδικά για τα τσουνάμι, εγκαταστάθηκε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου κατασκευή-δεξαμενή δημιουργίας τσουνάμι, στην οποία πραγματοποιείται πείραμα προσομοίωσης τσουνάμι για την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου από το κοινό.

 

Τα τσουνάμι είναι μια σειρά τεράστιων κυμάτων που δημιουργούνται από μία υποβρύχια διαταραχή που συνήθως σχετίζεται με σεισμούς που συμβαίνουν κάτω ή κοντά στη θάλασσα. Έχουν τη δυνατότητα να εισχωρήσουν σε λιμάνια και στην ενδοχώρα, εξού και η ονομασία Tsu-Νami (κύμα-λιμένα στα Ιαπωνικά), και γι’αυτό αποτελούν μία από τις πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές. Αν και εκδηλώνονται σπάνια στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις με πιο πρόσφατη το μικρής έντασης τσουνάμι που εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σάμο, λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό. Για μία ακόμη φόρα παρατηρήθηκε η άγνοια κινδύνου της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε μία φυσική καταστροφή που δεν συμβαίνει με μεγάλη πυκνότητα στη χώρα μας.

 

Η 5η Νοεμβρίου έχει οριστεί από το 2015 ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι, με πρωτοβουλία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός της είναι η διοργάνωση και προώθηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας, ειδικά όσων ζουν σε παράκτιες περιοχές, για τις καταστροφικές επιπτώσεις του, καθώς και η θέσπιση μέτρων και στρατηγικών για τη μείωση του κινδύνου.

 

Το Μουσείο οργανώνει επίσης βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά για σχολικές ομάδες, κατόπιν επικοινωνίας με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, τα προγράμματα περιλαμβάνουν βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις, ενημέρωση και συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς και τα τσουνάμι, παρακολούθηση λειτουργίας του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου, ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργής σεισμικότητας της Ελλάδας, προσομοίωση καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη Σεισμική Τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας, καθώς και συμμετοχή στο νέο εκπαιδευτικό πείραμα δημιουργίας τσουνάμι.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 22510-47033, 22530-54434, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία