Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

13/09/2019 - 16:28

Επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου των συμμετασχόντων του 10ου Διεθνούς Συμποσίου περί Συρφίδων

Την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επισκέφτηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 οι συμμετέχοντες του 10ου Διεθνούς Συμποσίου περί Συρφίδων που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο. 

Οι συμμετέχοντες σύνεδροι, συνοδευόμενοι από την Καθηγήτρια Θεοδώρα Πετανίδου και τον Επικ. Καθ. Thomas Tscheulin του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επισκέφτηκαν αρχικά το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου και ενημερώθηκαν από τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στα μονοπάτια του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους, γνώρισαν το απολιθωμένο οικοσύστημα ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών και επισκέφτηκαν τις μοναδικές εμφανίσεις προγονικών μορφών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων καθώς και τον γιγαντιαίο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σεκόιας, δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι από τα μοναδικά ευρήματα που είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν αλλά και τις εργασίες προστασίας και ανάδειξη. Παράλληλα ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις εργασίες ανασκαφών και συντηρήσεων αλλά και τις δράσεις ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες του συμποσίου γνώρισαν τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Ενημερώθηκαν για τη σημασία των ευρημάτων για την κατανόηση της γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου ενώ παράλληλα γνώρισαν τα φαινόμενα που έλαβαν χώρα στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια και τα οποία οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους. 

Με το τέλος της επίσκεψης, οι σύνεδροι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα εκθέματα και τη λειτουργία του Μουσείου, τις ερευνητικές του δράσεις του Μουσείου και τις δυνατότητες που προσφέρει το Απολιθωμένο Δάσος για διεθνή έρευνα και επιστημονική συνεργασία.

Με το τέλος της επίσκεψης, οι συμμετέχοντες του συμποσίου εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα εκθέματα και τις δράσεις συντήρησης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τις ερευνητικές του δράσεις του Μουσείου καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει το Απολιθωμένο Δάσος για έρευνα και επιστημονική συνεργασία.

 

Μοιράσου το άρθρο!