Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

19/10/2020 - 14:25

Εξαιρετικά χρήσιμο σεμινάριο «Η πρόκληση των καταστροφών και ο ρόλος της εκπαίδευσης»

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς  Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διαδικτυακό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας σχολείων με θέμα «Η πρόκληση των καταστροφών και ο ρόλος της εκπαίδευσης» την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020 με αφορμή τις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης Επιπτώσεων από Καταστροφές.

Η Webinar οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστήμιο Κρήτης /  Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη με τη στήριξη των Περιφερειακών Διεύθυνσεων Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.

Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Τ. Θεοφανέλλης, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κα. Κ. Στρατάκη και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Ε. Καρτσωνάκης.

Το πρώτο μέρος του Webinar ήταν αφιερωμένο στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO ως πεδία έρευνας και εκπαίδευσης για τους Φυσικούς Κινδύνους. 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς,  Υπεύθυνος Τμήματος Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αναφέρθηκε στην πρόκληση των καταστροφών στις σύγχρονες κοινωνίες όπως τις φυσικογενείς καταστροφές, την κλιματική αλλαγή αλλά και την φτώχια, τη μετανάστευση και τον πόλεμο.  Μέσα από αναλυτικά στοιχεία και παραδείγματα παρουσίασε τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή και αλλά και τις αιτίες των καταστροφών που βιώνουμε σήμερα. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σχέση των καταστροφών με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα καθώς ειδικότερα αναφέρθηκε στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη και το Σχολικό Δίκτυο για τα Γεωπάρκα και την Γεωποικιλότητα του ΚΠΕ Ανωγείων.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην ομιλία του αναφέρθηκε στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν τη μνήμη των φυσικών καταστροφών για την εκπαίδευση της κοινωνία και των νέων για την αντιμετώπισή τους. Μέσα από αναλυτικά παραδείγματα από Γεωπάρκα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο παρουσίασε χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικών καταστροφών και τρόπους αντιμετώπισής τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε θέματα φυσικών καταστροφών στο Γεωπάρκο Λέσβου και τόνισε τη σημασία της έρευνας και της εκπαίδευσης για την αντιμετώπισή τους.

Ακολούθησε ομιλία της Δρ. Κατερίνας Βορεάδου, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στις δράσεις και τα έργα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης  για την ενημέρωση, πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ερευνητικά προγράμματα και τις μεγάλες υποδομές του Μουσείου για την εκπαίδευση των μαθητών και του τοπικού πληθυσμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. 

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κα. Κωνσταντίνας Μπεντάνα, Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κατά της οποίας αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά εργαλεία και τις δράσεις που έχουν δημιουργηθεί από το Μουσείο με στόχο την προετοιμασία των μαθητών για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στο Γεωπάρκο Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!