Skip to main content

«Γιατί τα δόντια του είναι κόκκινα;» - «Γιατί είναι πια απολιθωμένα και έχουν γίνει πέτρα;»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

«Ο Αλιγάτορας της Λιώτας»

Εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

Μάγεψε για άλλη μια φορά τους μικρούς του φίλους το Απολιθωμένο Δάσος με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα τα ζώα του υποτροπικού δάσους της Λέσβου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Την Κυριακή 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με θέμα τον «Αλιγάτορα της Λιώτας». Μια ομάδα παιδιών, επισκέφθηκαν το Μουσείο και πέρασαν ένα ευχάριστο πρωινό παίζοντας και ανακαλύπτοντας ιστορίες για τα οικοσυστήματα και την ζωή του παρελθόντος της Λέσβου.

Η δράση ξεκίνησε με τη βοήθεια εκπαιδευτικής εφαρμογής, που παρουσιάζει με κινούμενα σχέδια το τροπικό δάσος, τα ηφαίστεια, τις εκρήξεις, την καταστροφή, την απολίθωση των δένδρων.

Στη συνέχεια τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ερωτήσεων – απαντήσεων, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακάλυψαν μέσα από εικόνες τα ζώα, απολιθώματα των οποίων βρέθηκαν σε λιμναία ιζήματα στις περιοχές Λιώτας και Λαψάρνων: ποντίκια, τυφλοπόντικες, χάμστερ, σκίουροι, νυχτερίδες, πουλιά, φίδια, βάτραχοι, ψάρια και φυσικά αλιγάτορες. Είδαν πως ακριβώς ήταν η λίμνη και το πυκνό τροπικό δάσος γύρω από αυτήν.

«Θα ήθελα πολύ να ήταν έτσι η Λέσβος σήμερα και να ζω σε αυτό το δάσος», ήταν η επιθυμία ενός επτάχρονου  παιδιού, καθώς στην μεγάλη οθόνη του Μουσείου παρουσιάζονταν εικόνες με τον αλιγάτορα, το στόμα του, τα δόντια του, πως κολυμπούσε μέσα στο νερό, πως κρυβόταν για να παραμονεύει το θήραμα και να αρπάζει την τροφή του.

«Γιατί τα δόντια του είναι κόκκινα;», ρώτησε ένας μικρός πέντε χρονών;

«Γιατί είναι πια απολιθωμένα και έχουν γίνει πέτρα», απάντησε ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Τα παιδιά στο κεντρικό αίθριο του Μουσείου, γνώρισαν από κοντά τον «εντυπωσιακό Αλιγάτορα της Λιώτας», ομοίωμα σε φυσικές διαστάσεις με κίνηση και ηχητικά εφέ, που παραμόνευε πίσω από φοίνικες και πεύκα, σε ένα μικρό σύγχρονο φυσικό οικοσύστημα, με αντιπροσώπους των φυτών του παρελθόντος. Κι εκεί ζωντάνεψε στη φαντασία τους η εικόνα του δάσους και των ζώων του.

Οι όμορφες εντυπώσεις που αποκόμισαν αποτυπώθηκαν στο χαρτί. Τα παιδιά πήραν χαρτόνια, καρτέλες, μαρκαδόρους, μπογιές, κόλλες και ζωγράφησαν, έκοψαν σχέδια, έκαναν κολλάζ, έφτιαξαν ηφαίστεια, πανύψηλα δένδρα, αλιγάτορες!

Ενθουσιασμένα και γεμάτα με ωραίες εμπειρίες αποχαιρέτησαν τον νέο φίλο τους με την υπόσχεση να έρθουν ξανά για να γνωρίσουν και τα υπόλοιπα μεγάλα ζώα του δάσους.

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ανανεώνει το ραντεβού με τους μικρούς και μεγάλους φίλους του με πολλές νέες εκπαιδευτικές δράσεις!

Σας περιμένουμε και  το επόμενο Σαββατοκύριακο με την εκπαιδευτική δράση για το Δεινοθήριο του Γαβαθά!

Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν κράτηση  στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (τηλ. 2253054434).

Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη της περιήγησης. 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις