Skip to main content

Η Λέσβος εκπαιδευτικός προορισμός για μαθητές από την Ιαπωνία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Ενθουσιασμένοι από την φυσική ομορφιά και τη φιλοξενία ολοκλήρωσαν τη βιωματική εκπαιδευτική τους επίσκεψη στη Νήσο Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το Απολιθωμένο Δάσος οι μαθητές του Λυκείου Toyooka από την Ιαπωνία που βρίσκεται στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO San’in Kaigan. Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τον υποδιευθυντή του σχολείου κ. Yamamoto, τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό σε θέματα φυσικών επιστημών καθώς και τον Καθηγητή Noritaka Matsubara του Πανεπιστημίου Hyogo της Ιαπωνίας και επιστημονικός συνεργάτης του Γεωπάρκου San’in Kaigan, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος από 15 έως 17 Δεκεμβρίου 2019.  Την αντιπροσωπέια των μαθητών συνόδευε τριμελής αντιπροσωπέια του Γεωπάρκου αποτελούμενη από τον Υποδιευθυντή του Γεωπάρκου San’in Kaigan και οι επικεφαλείς του Γραφείου της Επαρχίας Hyogo στην UNESCO καθώς τα δύο γεωπάρκα έχουν υπογράψει συμφωνία αδελφοποίησης.

Τους μαθητές καλωσόρισε στη Λέσβο ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Η εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου από την Ιαπωνία αποτελεί συνέχεια των εκπαιδευτικών επισκέψεων που πραγματοποιήθηκα τα προηγούμενα χρόνια, με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την καθιέρωση του Γεωπάρκου Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους ως διεθνούς εκπαιδευτικού προορισμού για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων μαθητών από την Ιαπωνία. Το Toyooka High School της Ιαπωνίας έχει σχεδιαστεί ως ένα «υπερ-επιστημονικό» σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας. Οι μαθητές του σχολείου ασχολούνται ιδιαίτερα με τη μελέτη διαφόρων επιστημονικών κλάδων και τις εφαρμογές τους στην κοινωνία.

Το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Λέσβο

Οι μαθητές από την Ιαπωνία συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διασχίζοντας το Γεωπάρκο Λέσβου: 300 εκατομμύρια γεωλογικής ιστορίας σε 96 χιλιόμετρα – Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» που επιμελήθηκε η Κ. Μπεντάνα, Υπέυθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων του  Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους ειδικά για τους μαθητές του σχολείου Toyooka. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν να  καταγράψουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Γεωπάρκο San’in Kaigan της Ιαπωνίας, να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος, τα γεωλογικά φαινόμενα που ακόμα και σήμερα είναι ενεργά στη Λέσβο και να παρατηρήσουν τα αποτελέσματά τους στο τοπίο αλλά και τη ζωή των ανθρώπων αλλά και να έρθουν σε επαφή με την ιστορία αλλά και τον πολιτισμό της Λέσβου.

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, οι μαθητές με τη συνοδεία του Δρ. Ηλία Βαλιάκου, Υπεύθυνου Ερυνητικών Δράσεων του Μουσείου επισκέφτηκαν τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι μαθητές κατέγραψαν τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της Λέσβου, παρατήρησαν τη σχέση  της βλάστησης με τα πετρώματα, αναζήτησαν τεκμήρια της εξέλιξης της ηφαιστειακής δραστηριότητας, γνώρισαν τον υγροβιοτόπο Καλλονής,  τις θερμές πηγές, ανακάλυψαν την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου και τους μύθους με τους οποίους συνδέεται.

Ακολούθως επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις του. Σε κάθε θέση οι μαθητές προσπαθούν να απαντήσουν σε ένα ειδικό ερώτημα ανακαλύπτοντας σταδιακά τα μυστικά της δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους.

Την Δευτέρα οι μαθητές συμμετείχαν επίσης σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τη βοήθεια της κα. Κ. Μπεντάνα, Γεωλόγου του Μουσείου και επισκέφτηκαν επίσης το Κάστρο της Μυτιλήνης και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης και γνώρισαν τα αρχαιολογικά μνημεία και τον πολιτισμό της Λέσβου.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι δήλωσαν οι μαθητές του Λυκείου Toyooka από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τους μαθητές καλωσόρισε ο Καθ. Ν. Σουλακέλλης, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας και τους ενημέρωσε για τις ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος Γεωγραφίας στον τομέα της Χαρτογραφίας.

Οι μαθητές παρακολούθησαν ειδική διάλεξη από τον Καθ. Ν. Ζούρο σχετικά τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO σε τεκτονικές περιοχές και τις δυνατότητες που μας δίνουν για μάθηση σχετικά με το σεισμικό κίνδυνο.

Ακολούθως, η κα. Ε. Παπαδοπούλου, υποψ. διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου τους παρουσίασε τη μεθοδολογία ψηφιακής χαρτογραφίας και τους έκανε επίδειξη drone για τη συλλογή δεδομένων.

Οι μαθητές ακολούθως επισκέφτηκαν το εργαστήριο Γεωμορφολογίας όπου ο κ. Η. Βαλιάκος τους γνώρισε τη μεθοδολογία καταγραφής ηφαιστειακών γεωμορφολογικών δομών.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με παρουσίαση από τον ερευνητή του Μουσείου κ. Μ. Γεωργίτση, Παλαιοντολόγο, για τα ενδημικά θηλαστικά ζώα των νησιών της Μεσογείου

Συνεργασία  με το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι μαθητές του Λυκείου Toyooka πραγματοποίησαν συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών με το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τους μαθητές από την Ιαπωνία υποδέχθηκαν οι μαθητές του Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η καθηγήτρια κα. Ειρήνη Μουτζουρέλλη υπεύθυνη για την προετοιμασία των παρουσιάσεων των μαθητών και την οργάνωση της συνεργασίας.

Στόχος της συνεργασίας ήταν οι μαθητές να ανταλλάξουν εμπειρίες για τον τρόπο που βιώνουν την έννοια του Γεωπάρκου και τη σημασία του. Οι μαθητές και από τα δύο Γεωπάρκα μέσα από ειδικές παρουσιάσεις που είχαν προετοιμάσει γνώρισαν τα κύρια χαρακτηριστικά του Γεωπάρκου τους, τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία τους και τα κύρια στοιχεία τους πολιτισμού τους, τα σχολεία τους και την καθημερινή τους ζωή ως μαθητές, κατέγραψαν ομοιότητες και διαφορές και αναζήτησαν με επιτυχία στοιχεία που τους ενώνουν. Η συνάντηση επιβεβαίωση τη συνέχεια της επικοινωνίας που ξεκίνησε μεταξύ των μαθητών και των σχολείων από τη Λέσβο και την Ιαπωνία τις προηγούμενες χρονιές και την οποία υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν οι μαθητές.

Παρουσίαση έκθεσης για το Λέσβο στην Ιαπωνία

Οι μαθητές από την Ιαπωνία αναχωρώντας από τη Λέσβο δήλωσαν ότι αγαπούν πλέον το Γεωπάρκο Λέσβου όπως και το δικό τους Γεωπάρκο και ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο νησί. Παράλληλα, ευχήθηκαν στο μέλλον να μπορέσουν να επισκεφτούν ως φοιτητές πλέον το Γεωπάρκο Λέσβου για να συμμετάσχουν στα προγράμματα πρακτικής άσκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και να συνεχίσουν να βιώνουν μοναδικές εκπαιδευτικές εμπειρίες.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γεωπάρκου Λέσβου με το Γεωπάρκο San’in Kaigan της Ιαπωνίας έκθεση παρουσίασης της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους παρουσιάζεται στο Γεωπάρκο San’in Kaigan κάνοντας γνωστή τη Λέσβο στην Ιαπωνία.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία