Οι ορνιθοπαρατηρητές στο Rutland της Αγγλίας γνώρισαν τον πλούτο της Λέσβου
Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην Παγκόσμια Έκθεση Παρατήρησης Πουλιών Global Birdfair 2022 που πραγματοποιήθηκε από 15 έως 17 Ιουλίου στο Rutland της Αγγλίας.
Το ειδικό περίπτερο που δημιούργησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επισκέφθηκαν δεκάδες ορνιθοπαρατηρητές που ζήτησαν εξειδικευμένες πληροφορίες για τα είδη της ορνιθοπανίδας που μπορούμε να παρατηρήσουμε και κυρίως την χρονική περίοδο της παρουσίας κάθε είδους στους υγροτόπους της Λέσβου την κατάσταση των υγροτόπων καθώς και τις δυνατότητες ορνιθοπαρατήρησης.
Στόχος του Μουσείου ήταν μέσα από την έκθεση να παρουσιάσει τον πλούτο της ορνιθοπανίδας της Λέσβου και τις δυνατότητές της να φιλοξενήσει δραστηριότητες ορνιθοπαρατήρσης συμμετέχοντας, ο οποίος στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία.
Στο περίπτερο της Λέσβου προβλήθηκαν τα πιο ξεχωριστά και σημαντικά είδη πουλιών του νησιού στις διάφορες περιοχές του (υγρότοποι, δάση και ελαιώνες, μεσογειακοί θαμνότοποι και βραχωδεις περιοχές). Συμπνέοντας με τον φετινό στόχο του Global Birdfair που δεν ήταν άλλος από το να αφήσει η όλη διοργάνωση το λιγότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η αποστολή βασίστηκε στην προβολή ηλεκτρονικού υλικού μέσω εφαρμογής στα κινητά των επισκεπτών στο περίπτερο και φυσικά άμεση παροχή πληροφοριών από τους επιστήμονες και συνεργάτες του Μουσείου.
Στα πλαίσια της έκθεσης την Κυριακή 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση για την ορνιθοπανίδα της Λέσβου από την Δρ Ελένη Γαληνού με μεγάλη συμμετοχή ορνιθοπαρατηρητών από όλο τον κόσμο.
Στο περίπτερο της Λέσβου υποδέχονταν τους επισκέπτες και παρείχαν πληροφόρηση για την ορνιθοπανίδα και τις δυνατότητες ορνιθοπαρατήρησης η Δρ Ελένη Γαληνού, υπεύθυνη για την καταγραφή και προβολή ορνιθοπανίδας στο Μουσείο, και ο Στέλιος Ζαννέτος, Υπ. Διδάκτορας του Τμήματος Περιβάλλοντος Παν. Αιγαίου.
Η συμμετοχή της Λέσβου πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».
Η έκθεση Global Birdfair
Η έκθεση αποτελεί ορόσημο για τους παρατηρητές πουλιών της Αγγλίας (British Birdwatching Fair), που φέτος, μετά από δυό χρόνια αδράνειας λόγω της πανδημίας, επανέρχεται ως παγκόσμια διοργάνωση. Στην έκθεση πήραν μέρος τουριστικοί πράκτορες και τουριστικοί προορισμοί εξειδικευμένοι για την παρατήρηση πουλιών, επίσημοι προμηθευτές εξοπλισμού παρατήρησης (τηλεσκόπια, κυάλια, φωτογραφικές μηχανές κ.ά.), βιβλίων, καλλιτέχνες με τις δημιουργίες τους ένδυσης-υπόδησης και άλλου εξοπλισμού κ.ά.
Η έκθεση πλαισιώθηκε από παρουσιάσεις από ειδικούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, συζητήσεις και άλλα δρώμενα.
Η συμμετοχή της Λέσβου προβλήθηκε εκτενώς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της έκθεσης στους χιλιάδες επισκέπτες και ορνιθοπαρατηρητές του Ηνωμένου Βασιλείου.
https://www.facebook.com/naturalhistorymuseumlesvosgr
https://www.instagram.com/lesvospetrifiedforestmuseum/
Επίσης, προβλήθηκε στους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.lesvosgeopark.gr και www.lesvosbirds.gr.