Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

28/05/2019 - 15:58

Πρεμιέρα κάνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη «Το Δεινοθήριο της Λέσβου»

Επίσημη παρουσίαση της έκθεσης «ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαΐου 2019 και ώρα 7 μ.μ. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί η παράδοση του κτιρίου, όπου θα στεγαστεί το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε επίσημη εκδήλωση στον χώρο της Έκθεσης.

Η έκθεση «ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» και αποτελεί την πρώτη εκδήλωση που παρουσιάζεται στις νέες εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης στην Προβλήτα 1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (κτίριο τ. Ναυτικής Διοίκησης). 

Η παρουσίαση της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη αποτελεί συνέχεια των συντονισμένων δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου στη Βόρεια Ελλάδα. 

Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση που δομείται με κεντρικό έκθεμα το ακριβές πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση.

Η έκθεση παρουσιάζει, με έναν ελκυστικό για το ευρύ κοινό τρόπο, τεκμήρια παλαιοντολογικών ανασκαφών στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που ανασυνθέτουν την εικόνα του παλαιο-περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος στο οποίο 

Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 - 18,4 εκατομμυρίων ετών και ανήκει σε κατηγορία ζώων που μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρασία εκείνη την περίοδο.

Βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο χωριό της βορειοδυτικής Λέσβου Γαβαθάς. Ειδικότερα, βρέθηκαν η κάτω γνάθος με τα μασητικά δόντια και τα οστά που συνέδεαν αυτήν με το κρανίο του ζώου. Το εύρημα βρισκόταν μέσα σε λιμναία ιζήματα τα οποία σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά στρώματα που περιέχουν απολιθωμένους κορμούς.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έναν μήνα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την έκθεση και τις επιστημονικές ενημερώσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. Κατερίνα Βασιλειάδου, Δρ. Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας (E-mail: forest.exhibition@gmail.com).

Μοιράσου το άρθρο!