Πρωτοπευκίδες, κανελόδενδρα, δαφνίδες, λεύκες και βελανιδιές, τα νέα ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους
Κομμάτι-κομμάτι, και ήταν πάνω από 3.000 τα κομμάτια για το καθένα, ανάστησαν την ιστορία του πλανήτη τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Κι έβλεπαν συνθέτοντας ένα πετρωμένο πεύκο με το ριζικό του σύστημα κι ένα κανελόδενδρο με τα κλαδιά του, πώς πάγωσε ο πλανήτης στη γειτονιά όπου σήμερα βρίσκεται το Αιγαίο, πως χτυπήθηκε από απίστευτους σεισμούς, πως πέτρωσαν οι φυτικοί αυτοί οργανισμοί φτάνοντας ως τις μέρες μας.
Ο λόγος για τα νέα ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με ολοκληρωμένη πλέον την επανέκθεση των συλλογών απολιθωμάτων του.
Τα νέα ευρήματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, περιλαμβάνουν ένα εντυπωσιακό κορμό δένδρου πρωτοπευκίδος με το ριζικό σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη. «Ο κορμός επανασυστάθηκε από χιλιάδες θραύσματα που βρέθηκαν κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών στην περιοχή του Ακρόχειρα. Μετά τον καθαρισμό, την συντήρηση και την επανασυγκόληση των θραυσμάτων από τους συντηρητές του μουσείου, τοποθετήθηκε με προσοχή σε ειδική βάση και αποτελεί πλέον ένα ιδιαίτερο έκθεμα, στο κέντρο της δυτικής πτέρυγας, στην ενότητα του δάσους των κωνοφόρων» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του μουσείου, καθηγητής Νίκος Ζούρος.
Οι πρωτοπευκίδες αποτελούν είδος πρωτόγονου πεύκου, νέο είδος που πρώτη φορά προσδιορίσθηκε στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Το έκθεμα περιβάλλεται από γυάλινο δάπεδο κάτω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί κλάδοι από τα ριζικά συστήματα κωνοφόρων που βρέθηκαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Το έκθεμα περιβάλλεται επίσης από πλήθος νέων απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων δένδρων με εντυπωσιακά χρώματα.
Εντυπωσιακά επίσης είναι τα κλαδιά και οι κλαδίσκοι κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων που παρουσιάζονται επίσης για πρώτη φορά. Πρόκειται για ιδιαίτερα εύθραυστα εκθέματα που εκτίθενται μετά τον καθαρισμό και την ιδιαίτερα προσεκτική συντήρηση τους στα εργαστήρια του μουσείου.
Το δάσος των καρποφόρων δένδρων αποτελεί εντελώς καινούρια ενότητα της έκθεσης. Μια συστάδα από νεαρά δένδρα, κανελόδενδρα, δαφνίδες, λεύκες και βελανιδιές, έχει ανασυσταθεί και συγκροτούν ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει τους κορμούς με τα κλαδιά και τις ρίζες τους σε ειδικές προθήκες. «Ανάμεσα τους», λέει ο κ. Ζούρος, «ένα ακέραιο κανελόδενδρο με την χαρακτηριστική διχάλα του κορμού που σχηματίζουν δύο κλαδιά. Το απολίθωμα αποτελείται από εκατοντάδες θραύσματα που επανασυγκολήθηκαν στην αρχική μορφή του απολιθωμένου δένδρου».
Εντυπωσιακές επιφάνειες με εκατοντάδες απολιθωμένα φύλλα καρποφόρων δένδρων εκτίθενται επίσης για πρώτη φορά και προέρχονται από τις πρόσφατες σωστικές ανασκαφές στο απολιθωμένο δάσος.
Ένα νέο στοιχείο αποτελεί επίσης ο ανανεωμένος φωτισμός των εκθεσιακών ενοτήτων εξ ολοκλήρου με λαμπτήρες led που αναδεικνύουν με ιδιαίτερο τρόπο τα σπάνια εκθέματα. Ενώ ας σημειωθεί ότι στη διάρκεια του λοκντάουν οι εγκαταστάσεις του μετατράπηκαν σε ένα «Πράσινο Μουσείο», με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση.
«Η επανέκθεση των συλλογών του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, 20 χρόνια μετά τα εγκαίνια των μόνιμων εκθεσιακών χώρων του μουσείου, έγινε με σκοπό την παρουσίαση των μοναδικών ευρημάτων που ήλθαν στο φως από τις συστηματικές ανασκαφές στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους και τις σωστικές ανασκαφές στα πλαίσια δημοσίων έργων στην ευρύτερη περιοχή» καταλήγει ο κ. Ζούρος.
Τα έργα που αφορούν την επανέκθεση των συλλογών και την ενεργειακή αναβάθμιση του μουσείου έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με στόχο την ανάδειξη του απολιθωμένου δάσους και τη σημαντική μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου, με σημαντική ετήσια εξοικονόμησης ενέργειας και μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
ΑΠΕ - ΜΠΕ