Ευκαιρία παγκόσμιας ανάδειξης για τη Λέσβο
Δεδομένης της ιδιαίτερης γεωλογικής κληρονομιάς του νησιού μας, με σημαντικό αριθμό γεωτόπων ιδιαίτερης σημασίας ως προς την ποιότητα, τη σπανιότητα, την επιστημονική και την εκπαιδευτική αξία τους, αλλά και την αισθητή έλξη που προκαλούν, δίδεται η ευκαιρία να ζητηθεί η ένταξη της Λέσβου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων και το αντίστοιχο παγκόσμιο δίκτυο της UNESCO, με παράλληλη υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όχι όμως και του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ευκαιρία παγκόσμιας ανάδειξης
Μεταξύ των συμβαλλομένων μελών για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη δημιουργία Γεωπάρκου Λέσβου, δεν συμπεριλαμβάνεται το Γεωλογικό Τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, που υπήρξε αναπόσπαστο μέρος στη σύσταση και δημιουργία τόσο του μουσείου Ερεσού Σιγρίου, όσο και στο μουσείο της Βρίσας. Η παράλειψη αυτή ενόχλησε τους δημοτικούς συμβούλους του Πολιχνίτου Ν. Κατράνη και Ευστρ. Καραγεωργίου που αντέδρασαν, θεωρώντας ότι είναι το λιγότερο θέμα τιμής για τους ανθρώπους αυτούς που πρόσφεραν στον τόπο με την επιστήμη τους, την έρευνα και την πείρα τους. Στην εισήγησή του ο Δ/ντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Ν. Ζούρος, μετά την επιτυχή αξιολόγηση του μουσείου και την ανακήρυξή του σε κορυφαίο Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο για την περίοδο 2011 -2014, αναφέρθηκε στην ευκαιρία να ζητηθεί η ένταξη ολόκληρου του νησιού μας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Για να επιτευχθεί ο στόχος, προτείνεται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Συντονιστική Επιτροπή της οποίας θα μετέχουν εκτός των ως άνω και άλλοι φορείς όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Δ/νση Δασών, το Επιμελητήριο κ.λ.π. «Η ενέργεια αυτή τόνισε ο Ν. Ζούρος θα έχει θετική συμβολή στην προβολή του νησιού και την ανάπτυξη του τουρισμού μέσω δράσεων προστασίας του φυσικού και γεωλογικού περιβάλλοντος».
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝΗ Προγραμματική Σύμβαση με ισχύ 5 έτη και δυνατότητα ανανέωσης, περιέχει τις υποχρεώσεις κάθε πλευράς για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάπτυξης κοινών δράσεων που στοχεύουν: - Στη διαμόρφωση και κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας για ένταξη του Γεωπάρκου Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. - Στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης του Γεωπάρκου Λέσβου (Geopark management and action plan). Τo κοινό πρόγραμμα δράσεων υλοποιείται μέσω της ίδιας της σύμβασης. Ο Δήμος Λέσβου στο πλαίσιο των σχετικών με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της υπαίθρου αρμοδιοτήτων του, είναι ο κατ' εξοχήν αρμόδιος φορέας για την υποστήριξη και εφαρμογή δράσεων ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου της Λέσβου. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναλαμβάνει ρόλο επιστημονικού συμβούλου και διαθέτει για τη συνεργασία αυτή το επιστημονικό του δυναμικό και την τεχνογνωσία του, καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ερευνητικά του εργαστήρια και οι προηγμένες τεχνολογικές του υποδομές. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ως φορέας λειτουργίας και υλοποίησης των δράσεων του ήδη αναγνωρισμένου Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αναλαμβάνει το συντονισμό των ενεργειών για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας, για ένταξη του Γεωπάρκου Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο.Τελικά η πρόταση εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, με μόνο 2 λευκές ψήφους του Ν. Κατράνη και Ε. Καραγεωργίου, που διαφώνησαν μόνο στο θέμα της εξαίρεσης του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών από τα συμβαλλόμενα μέλη της σύμβασης.
πηγη: ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ