Skip to main content

190 εντυπωσιακές φωτογραφίες ... μια μοναδική έκδοση για τη Λέσβο:«ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Mε εντυπωσιακά μεγάλη προσέλευση, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 η έκδοση «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO». Πρόκειται για μια πολυτελή τετράχρωμη έκδοση 190 σελίδων, με 190 εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη που αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο την ομορφιά και την ποικιλία των τοπίων της Λέσβου και το οποίο από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του αγκαλιάστηκε θερμά από τους αναγνώστες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβος, ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Αναστάσιος Πάτμιος, ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Σ. Τζιμής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λέσβου κ. Κ. Αστυρακάκης, η Αντιπεριφερειάρχης κα. Κ. Γόγου-Πρωτογεράκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Καθ. Γ. Σπιλάνης, ο τ. Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος, ο τ. Αντιδήμαρχος Λέσβου υπεύθυνος για το Γεωπάρκο Λέσβου κ. Γ. Τσακίρης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κ. Α. Καλάργαλης, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κα. Κ. Στρατάκη, o Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος Καθ. Π. Δημητρακόπουλος, η Προϊσταμένη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα κα. Η. Καλδέλλη, η Υπεύθυνη Σχ. Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κα. Μ. Τζουρά, Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σ. Φραντζέσκος και ο Γενικός Γραμματέας Γ. Εγγλέζος, οι Πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου κ. Π. Παπαρίσβας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Α. Βαλτάς, η Πρόεδρος του Δ.Σ. Σωματείου Ξεναγών Β.Α. Αιγαίου κα. Ε. Εγγλεζοπούλου, μέλη του ΔΣ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, εκπρόσωποι Μουσείων της Λέσβου, Καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπρόσωπος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Πολιτιστικών Συλλόγων της Λέσβου, στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Διευθυντές και εκπαιδευτικοί σχολείων της Λέσβου, εκπρόσωποι φορέων καθώς και πολλοί κάτοικοι και φίλοι της Λέσβου.

Μήνυμα απέστειλε ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπ. Γαληνός.

Στην έναρξη της εκδήλωσης Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης και αναφέρθηκε στη συμβολή της έκδοσης του λευκώματος για την προβολή της Λέσβου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακολούθως ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Σ. Τζιμής, ο τ. Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κ. Α. Καλάργαλης.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Φιλόλογος – Συγγραφέας κ. Παναγιώτης Σκορδάς, ο οποίος συντόνισε την παρουσίαση του λευκώματος και αναφέρθηκε αναλυτικά στα χαρακτηριστικά, τις θεματικές ενότητες, τους συντελεστές και την ποιότητα του λευκώματος.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης παρουσίασε σημαντικά στοιχεία της ιστορίας της Λέσβου και αναφέρθηκε στη συμβολή του λευκώματος για την προβολή των αρχαιολογικών μνημείων, της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού.

Ο Ιατρός – Συγγραφέας κ. Μάκης Αξιώτης αναφέρθηκε στο μεγάλο πλούτο και τη σπανιότητα της χλωρίδας και πανίδας της Λέσβου, τα χαρακτηριστικά των οποίων μελέτησαν ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος, ενώ σημείωσε ιδιαίτερα την ανάγκη προστασίας και διατήρησής τους για τις επόμενες γενιές.

Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και επιστημονικός υπεύθυνος της έκδοσης, αναφέρθηκε στο ιστορικό ανακήρυξης της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO και τη σημασία συμμετοχής της στο νέο Πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO». Τόνισε ότι η έκδοση του λευκώματος στοχεύει στη γνωριμία των μαθητών και των νέων με τα μοναδικά φυσικά, γεωλογικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου, την ευαισθητοποίησή τους για την προστασία αλλά και τις δυνατότητες για την βιώσιμη αξιοποίησή τους από τις μελλοντικές γενιές για αναπτυξιακούς λόγους. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Δημήτρη Ταλιάνη ο οποίος μέσα από το φωτογραφικό του φακό αποθανάτισε μοναδικές εικόνες της Λέσβου

Στη συνέχεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες μέσα από το νέο ηχόραμα του Δημήτρη Ταλιάνη «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO ταξίδεψαν σε γνωστά αλλά και άγνωστα μέρη της Λέσβου. Εντυπωσιακές φωτογραφίες, πλημμυρισμένες με μουσική και κείμενα που διάβασε ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος μετέφεραν στο κοινό μοναδικές εικόνες και στιγμές όπως τις αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Δημήτρη Ταλιάνη από την περιήγησή του στο νησί της Λέσβου.

Μετά τη παρουσίαση του λευκώματος οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ξεχωριστή συναυλία με παραδοσιακή μουσική με τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, που παρουσίασαν σκοπούς από τη Λέσβο και τη Μικρασία. Τους μαθητές του Αναγνωστηρίου Αγιάσου συνόδευε με την κιθάρα ο μουσικοδιδάσκαλος Κώστας Ζαφειρίου.

 

Το Λεύκωμα «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO»

Το λεύκωμα «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO» είναι μια πολυτελή έκδοση στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, άριστης ποιότητας εκτύπωσης σε χαρτί εκδόσεων τέχνης, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί οι πλέον προηγμένες τεχνικές εκτύπωσης, με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια.

 

Τα κείμενα έχουν γράψει ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και ο συγγραφέας Πάνος Θεοδωρίδης. Το βιβλίο πλαισιώνεται από εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η ελκυστική εικόνα του νησιού που συγκίνησε και ενέπνευσε ποιητές, ζωγράφους, φιλοσόφους και η οποία ακόμη και σήμερα επιμένει να προσφέρει απλόχερα εικόνες αισθητικής απόλαυσης, γνώσης, τέρψης και αναψυχής.

Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO», οι αναγνώστες προσκαλούνται να γνωρίσουν τα τοπία, τη φύση και τον πολιτισμό της Λέσβου, να αναζητήσουν στοιχεία της ιστορία της και τεκμήρια της γεωλογικής εξέλιξης στο Αιγαίο εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Ο αναγνώστης περιπλανιέται σε γνωστά και άγνωστα μέρη του νησιού και ανακαλύπτει κρυμμένες ομορφιές, που συνθέτουν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό από εικόνες της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου. Γνωστά τοπία και μνημεία – σύμβολα της λεσβιακής ταυτότητας ενώνονται με εικόνες άγνωστες των κρυμμένων θησαυρών της φύσης και της ιστορίας της Λέσβου.

Το λεύκωμα αποτελεί παράλληλα και ένα σημαντικό εκπαιδευτικό βοήθημα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Στόχος του είναι να δώσει το κίνητρο ώστε να ανακαλύψουν το μοναδικό πλούτο των γεωλογικών μνημείων, των τοπίων φυσικού κάλλους, των περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος, των αρχαιολογικών και πολιτιστικών μνημείων της Λέσβου που αναδεικνύουν τη διαχρονία της παρουσίας του ανθρώπου στον τόπο αυτό, ο οποίος αποτέλεσε στοιχείο έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η σχέση αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον άνθρωπο και τη λεσβιακή γη είναι διαχρονική και σφραγίζεται από τα «δώρα» που απλόχερα του χαρίζει: το ανάγλυφο και οι ακτές, οι δύο κλειστοί κόλποι, τα ηφαίστεια, τα ορυκτά, τα πετρώματα, οι θερμές πηγές, τα εύφορα εδάφη, η ποικιλία των γεωμορφών και των τοπίων. Οι φυσικοί πόροι της Λέσβου οδήγησαν τον προϊστορικό άνθρωπο στην επιλογή τόπων εγκατάστασης και ο φυσικός πλούτος από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας στήριξε την επιβίωσή του και δημιούργησε τέχνη και πολιτισμό, στοιχεία τα οποία καλείται να αναζητήσει η μαθητική κοινότητα.

Το Λεύκωμα εκδόθηκε στα πλαίσια της Πράξης «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ-Δράσεις σήμανσης, ψηφιακής ανάδειξης και προβολής» του ΟΣΑΠΥ Δήμου Λέσβου-ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2007-2013» (Άξονας Προτεραιότητας 8 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια  Βορείου Αιγαίου»).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2253054434 και 2251047033, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosgeopark.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosmuseum.gr.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία