Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου συμμετέχει στην 9 Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους συμμετέχει με περίπτερο και εκδήλωση
Η συμμετοχή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης δίνει για πρώτη φορά την δυνατότητα παρουσίασης των ποικίλων εκδόσεων του Μουσείου που φέρνουν σε επαφή το κοινό με το εντυπωσιακό Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, τον πλούτο των Γεωλογικών Μνημείων της Λέσβου και του Αιγαίου αλλά και με τις δραστηριότητες του Μουσείου. Ειδικότερα θα παρουσιασθεί μια μεγάλη ποικιλία έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων, εκπαιδευτικών εγχειριδίων, οδηγών περιήγησης, πρακτικών επιστημονικών συναντήσεων και λευκωμάτων.
Τη φετινή χρονιά, η έκθεση θα διαρκέσει από τις 24 έως τις 27 Μαΐου, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες της, που προέρχονται από όλο τον κόσμο, να γνωρίσουν από κοντά την παγκόσμια σύγχρονη εκδοτική παραγωγή. Μεγάλη είναι κάθε χρόνο και η συμμετοχή σχολικών ομάδων στην έκθεση, αφού κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας η έκθεση είναι ανοικτή αποκλειστικά για σχολεία.
Είναι ίσως η πρώτη φορά στα εννιά χρόνια της ιστορίας της, που η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης θα προσελκύσει τόσο πολλές προσωπικότητες που ασκούν παρεµβατικό ρόλο µέσα από τα βιβλία τους και την πνευµατική-καλλιτεχνική δραστηριότητά τους.
Στα περίπτερα της ΔΕΘ δίπλα στο Βελλίδειο θα πραγματοποιηθούν πλήθος από δημόσιες συζητήσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές που θα συλλάβουν και θα αναλύσουν το πνεύμα της εποχής, θα εξερευνήσουν τα φαινόμενά της σε βάθος χρόνου, θα εμβαθύνουν στη συζήτηση με το παρελθόν, θα σκύψουν πάνω στις αγωνίες της ανθρώπινης ύπαρξης και θα αναδείξουν ερωτήματα επίκαιρα όσο και διαχρονικά.
Στα πλαίσια αυτά το Μουσείο θα οργανώσει εκδήλωση για τους μικρούς του φίλους, στην «Παιδική Γωνιά», το Σαββάτο 26 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέσω της χρήσης της Μουσειοσκευής «Γεώραμα» και της διαδραστικής εκπαιδευτικής εφαρμογής «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες στη δράση θα ενημερωθούν για το μοναδικό φυσικό μνημείο της χώρας μας, θα γνωρίσουν τα φυτά και τα ζώα που έζησαν στην περιοχή του Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, καθώς επίσης και τις διεργασίες που οδήγησαν στην απολίθωσή τους, ενώ οι μικρότεροι σε ηλικία φίλοι θα μπορέσουν να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος ζωγραφίζοντας τα ζώα και τα φυτά του!
Η φετινή 9η Διεθνής Έκθεση θα συντονιστεί με την επέτειο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στον εθνικό κορμό της Ελλάδας και θα αναστοχαστεί την επικαιρότητα με το αφιέρωμά της «Ιστορία και μνήμη», με την τιμητική παρουσίαση των σερβικών γραμμάτων και με τον διάλογο μεταξύ ελλήνων και ξένων συγγραφέων που θα θίξουν και πολλές από τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης.
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την έκθεση ξεχωρίζουν η παρουσία του σέρβου κινηματογραφιστή Εμίρ Κουστουρίτσα που κάνει το ντεμπούτο του ως συγγραφέας και θα εγκαινιάσει την Έκθεση, θα δούμε τον τούρκο ιστορικό Εντέμ Ελντέμ που θα εξηγήσει την ιδεολογική διάσταση της πολιτισμικής πολιτικής που ασκούν τα μουσεία, θα δούμε τον πολιτογραφημένο έλληνα ιστορικό Χάγκεν Φλάισερ που θα καταδείξει τα διακυβεύματα της ιστορικής μνήμης, την επίσης ιστορικό Ρένα Μόλχο που θα φωτίσει την ιστορία του εβραϊκού στοιχείου της πόλης, αλλά και τον νευροχειρουργό Αντριου Παπανικολάου και τον ψυχίατρο Θανάση Τζαβάρα που θα αναλύσουν την κλινική μνήμη. Θα δούμε επίσης τον αμερικανό Αντρέ Σιφρίν, ήρωα των ανεξάρτητων εκδοτικών οίκων, ο οποίος θα αναλύσει τη νέα πραγματικότητα της διαδικτυακής αγοράς, αλλά και τις συγγραφείς Βικτόρια Χίσλοπ και Νάταλι Μπακόπουλος, το άτακτο παιδί των ισραηλινών γραμμάτων Ετγκαρ Κέρετ, τον εβραϊκής καταγωγής τούρκο Μετίν Αρντιτί, μια πλειάδα σέρβων συγγραφέων με γνωστότερους τον Ντούσαν Κοβάσεβιτς και τον Βλαντισλάβ Μπάγιατς και ταυτόχρονα μια ομάδα ελλήνων ομοτέχνων τους μεταξύ των οποίων ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Θανάσης Βαλτινός, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Θωμάς Κοροβίνης, η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Περικλής Σφυρίδης, ο Σάκης Σερέφας, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, η Νίκη Μαραγκού κ.ά.
Η φετινή Διεθνής Εκθεση πραγματοποιείται παρά τη δεινή οικονομική κρίση που μαστίζει τα επαγγέλματα του βιβλίου, χάρη στη χρηματοδότηση από το αναπτυξιακό πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι ο βασικός διοργανωτής των εκδηλώσεων μαζί με την αφρόκρεμα των ελλήνων εκδοτών που θα παρουσιάσουν τα «χιτ» τους στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερά τους. Ξεχωριστή θέση εξάλλου στη φετινή διοργάνωση θα έχουν η προβολή του ντοκιμαντέρ «Σμύρνη: η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» της Μαρίας Ηλιού και φυσικά η θεματική έκθεση φωτογραφιών, τεκμηρίων και σπάνιων εκδόσεων «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης»
Η συμμετοχή του Απολιθωμένου Δάσους στην έκθεση αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από το ευρύ κοινό, ενώ η ιδιαίτερη προβολή σε σχολικές ομάδες και εκπαιδευτικούς που κάθε χρόνο επισκέπτονται την έκθεση στοχεύει στο να τους προσφέρει κίνητρα να επισκεφτούν τη Λέσβο για να γνωρίσουν από κοντά το Απολιθωμένο Δάσος και τις ομορφιές του νησιού.