Skip to main content

Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων 2017 - Στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος η Λέσβος για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 9ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων με θέμα «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΥ», που πραγματοποιήθηκε από 12 έως 22 Ιουνίου 2017 στη Λέσβο.

Παρά το γεγονός ότι ο ισχυρός σεισμός της 12ης Ιουνίου σημειώθηκε την ημέρα έναρξης της εκδήλωσης, χάρη στην ψυχραιμία και την σε βάθος ενημέρωσή τους, οι συμμετέχοντες συνέχισαν κανονικά το πρόγραμμα και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την εκπαιδευτική αξία του Σχολείου και τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Λέσβου όσο και από τις δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το σεισμικό κίνδυνο και την άμεση αντίδραση που υπήρξε κατά την εκδήλωση του σεισμού που έζησαν και οι ίδιοι.

Η διοργάνωση είναι ενταγμένη στις δράσεις του Νέου Προγράμματος της UNESCO «UNESCO Global Geoparks» και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού «2017 Διεθνές Έτος αειφόρου τουρισμού».

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων οργανώθηκε από την UNESCO, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου και του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Επιστημονικός υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου ήταν ο Καθηγητής Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στο Θερινό Σχολείο συμμετείχαν 50 διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων, επιστημονικοί φορείς και φορείς της αυτοδιοίκησης που συνεργάζονται με γεωπάρκα, ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 23 χώρες: από το Βιετνάμ, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Καζακστάν, τον Καναδά, την Κένυα, την Κίνα, την Κύπρο, τη Μαλαισία, το Μεξικό, το Μπαγκλαντές, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Σαουδική Αραβία, την Τανζανία και την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαλέξεις από κορυφαία στελέχη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, το Διευθυντή Γεωεπιστημών της UNESCO Καθ. P. McKeever, τoν εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. B. Jakeli, το Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Π. Τριανταφυλλίδη, τους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γ. Σπιλάνη και Θ. Κίζο. Συμμετείχαν επίσης σε εργαστήρια και παρουσίασαν τις εργασίες τους σε θέματα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε περιοχές γεωπάρκων, γεωλογικών μνημείων και συμβολής των γεωπάρκων ως εργαλεία τοπικής ανάπτυξης.

Το Θερινό Σχολείο επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αξιοποίησης των Γεωπάρκων ως τουριστικών προορισμών ποιότητας και των δυνατοτήτων ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά των πλεονεκτημάτων που απορρέουν για την τοπική κοινωνία, παράλληλα συζητήθηκαν θέματα οργάνωσης, ανάπτυξης και διοίκησης διαφόρων μορφών τουρισμού και κυρίως εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Η ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσω της προώθησης δράσεων εναλλακτικού τουρισμού και ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την λειτουργία του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την δημιουργία νέων Γεωπάρκων.

Γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και συμμετοχή                                          σε δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού στη Λέσβο

Καινοτομία του Διεθνούς Θερινού Σχολείου που οργανώθηκε στη Λέσβο αποτέλεσε η οργάνωση για τους συμμετέχοντες δράσεων εναλλακτικού τουρισμού.

Οι συμμετέχοντες αρχικά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και να επισκεφτούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ενώ ειδική δραστηριότητα θαλάσσιας περιήγησης οργανώθηκε στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, όπου με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον Καθ. Ν. Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο θαλάσσιο χώρο περιμετρικά της Νησιώπης, παρατήρησαν το υποθαλάσσιο απολιθωμένο δάσος, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο χερσαία τμήμα όπου γνώρισαν τους γιγαντιαίους κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων, τους ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς και τα ριζικά συστήματα και τους παρουσιάσθηκε ο τρόπος διαχείρισης και ανάδειξης του μοναδικού σε παγκόσμια κλίμακα μνημείου της φύσης, του Απολιθωμένου Δάσους.

Στη συνέχεια για δύο ημέρες οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε πεζοπορία αξιοποιώντας τις πεζοπορικές διαδρομές στην Κεντρική Λέσβο, περιήγηση με jeep στην περιοχή της Αγιάσου, της Γέρας και του Πλωμαρίου και ιστιοπλοΐα που ξεκίνησε από το λιμάνι στο Πέραμα, περιηγήθηκαν στις νότιες ακτές της Λέσβου μέχρι την Παναγία Κρυφτή στο Πλωμάρι.

Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι κατά τη διάρκεια των περιηγήσεων στη Λέσβο επισκέφτηκαν τους εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς σχηματισμούς στις περιοχές Μολύβου και Πέτρας και εντυπωσιάστηκαν από την ποικιλία και την αξία των γεωλογικών μνημείων της Λέσβου.

Επίσης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης όπου ενημερώθηκαν από την Αρχαιολόγο κα. Θ. Κυριακοπούλου, το Βυζαντικό – Εκκλησιαστικό Μουσείου που ενημερώθηκαν από τον πάτερ Α. Κοντοπό, το Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά, όπου είχαν την ευκαιρία και για μια γευστική δοκιμή ελαιολάδου και τα αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης της Μυτιλήνης με τη συνοδεία της ξεναγού κα. Ε. Κρητικού.

Επίσης, επισκέφτηκαν τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου, και ενημερώθηκαν από την Πρόεδρο Ε. Πίτσα και γνώρισαν από κοντά τον τρόπο παρασκευής παραδοσιακών γλυκών και ζυμαρικών καθώς και το Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Πέτρας, όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο παρασκευής παραδοσιακών γεύσεων τις οποίες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν. 

Η γνωριμία με τα μνημεία και θέσεις γεωλογικού, οικολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Λέσβου και η οργάνωση σε αυτά δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού αποτέλεσε κεντρικό στοιχείο του προβληματισμού των συμμετεχόντων του Θερινού Σχολείου. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων υπαίθρου συζητήθηκαν θέματα ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και τοπικών πόρων ενός Γεωπάρκου και η συμβολή τους ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης.

Καθόλη τη διάρκεια των περιηγήσεων παρουσιάσθηκαν επίσης οι δράσεις σήμανσης, ανάδειξης και προβολής της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO  που δημιουργήθηκαν στη Λέσβο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων γνώρισε πολύ μεγάλη δημοσιότητα καθώς οι συμμετέχοντες ενημέρωναν συνεχώς μέσω μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  για τις εργασίες του θερινού σχολείου και τη Λέσβο ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου. Επίσης, πολλές εφημερίδες αφιέρωσαν αφιερώματα στα Γεωπάρκα με την ευκαιρία του θερινού σχολείου καθώς και τη Λέσβο.

Εντυπωσιασμένοι από τις υποδομές της Λέσβου

και την οργάνωση του Διεθνούς Σχολείου

Οι ξένοι ειδικοί διαπίστωσαν το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των υποδομών που δημιουργήθηκαν αλλά και για τον υποδειγματικό τρόπο ανάδειξης των γεωλογικών μνημείων της Λέσβου και ιδιαίτερα του Απολιθωμένου Δάσους και δήλωσαν ότι προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι δήλωσαν οι συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Απολιθωμένο Δάσος και το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, του πρώτου θαλάσσιου πάρκου απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο, τον τρόπο λειτουργίας και τη διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών, τις ερευνητικές δραστηριότητες, τις δράσεις προστασίας και συντήρησης, τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τις δράσεις εθελοντικής εργασίας νέων και πρακτικής άσκησης φοιτητών. 

Έδωσαν επίσης θερμά συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση αλλά και για τις υποδομές που διαθέτει το Μουσείο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την διοργάνωση συναντήσεων υψηλού επιπέδου.

Η ομορφιά του λεσβιακού τοπίου, η ποιότητα των τοπικών προϊόντων,  οι εκλεκτές γεύσεις και τα εδέσματα που ετοίμασαν οι αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί γυναικών Μεσοτόπου και Πέτρας και η ζεστή φιλοξενία τους ήταν επίσης στοιχεία που συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Όλοι οι σύνεδροι δήλωσαν ότι θα προβάλλουν το Απολιθωμένο Δάσος και το νησί της Λέσβου στις χώρες τους και θα ενημερώσουν τους κατοίκους των χωρών τους για τις δυνατότητες επίσκεψης στη Λέσβο.

Η οργάνωση του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων 2017 στη Λέσβο αποτελεί ευκαιρία για την προβολή και προώθηση της Λέσβου που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, ως πρότυπο προορισμού εναλλακτικού τουρισμού μέσω της αξιοποίησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των Μουσείων, υπαίθριων πάρκων, του δικτύου  διαδρομών - μονοπατιών  περιήγησης  στη φύση και των δυνατοτήτων εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων.

 

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία