Skip to main content

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Training in Landscape Character Assessment Methods and Tools στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επισκέφτηκαν στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2015 οι συμμετέχοντες του Διεθνούς Θερινού Σχολείου με θέμα «Training in Landscape Character Assessment Methods and Tools» το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγήτρια Θεανώ Τερκενλή. Στο Θερινό Σχολείο συμμετέχουν Προπτυχιακοί και Μεταπτυχιακοί φοιτητές, Υποψήφιοι Διδάκτορες, Διδάκτορες, Μεταδιδάκτορες, Εκπαιδευτικοί, καθώς και επαγγελματίες από την Ιορδανία, το Ιράκ, την Ιταλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν αρχικά για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα πρώτα φυτικά απολιθώματα που βρέθηκαν στην Λέσβο ηλικίας 20 εκατομμυρίων χρόνων, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τους μόνιμους εκθεσιακούς του χώρους όπου γνώρισαν από κοντά τα μοναδικά ευρήματα απολιθωμάτων καθώς και τα εντυπωσιακά ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις πρόσφατες ανασκαφικές εργασίες κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου τα οποία φιλοξενούνται στη μεγάλη έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από το ΔΡΟΜΟ». Η γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος περιλάμβανε στη συνέχεια επίσκεψη στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου όπου γνώρισαν στο φυσικό τους χώρο μοναδικούς ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων. Στο πάρκο επισκεφτήκαν επιλεγμένες ανασκαφικές θέσεις και την μοναδική παγκοσμίως θέση αυτόχθονων ριζικών συστημάτων. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την κα. Ο. Τσαλκιτζή, Γεωλόγο του Μουσείου για τις εργασίες συντήρησης και ανάδειξης που υλοποιούνται από το Μουσείο.

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου συνοδευόμενοι από την επιστημονική υπεύθυνη Καθ. Θεανώ Τερκενλή συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δράση στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης όπου περιηγήθηκαν στο χερσαίο και το θαλάσσιο τμήμα του. Γνώρισαν τα νέα ευρήματα απολιθωμάτων αλλά και τη σημασία τους για την κατανόηση της γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου και θαύμασαν τη μοναδικότητα. Η επίσκεψη περιλάμβανε επίσης περιήγηση στις θέσεις των ηφαιστειακών, τεκτονικών, γεωμορφολογικών και παρακτίων γεωτόπων στην παράκτια ζώνη. Παράλληλα, ανακάλυψαν δεκάδες ρήγματα που εμφανίζονται στην επιφάνεια και στις απόκρημνες ακτές του νησιού και τα οποία μαρτυρούν την έντονη ρηξιγενή τεκτονική δράση που γνώρισε η περιοχή κατά το πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν και είναι ενδεικτικά της σεισμικότητας της περιοχής.

Οι συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου μετά το πέρας της επίσκεψής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης και τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος, τις δράσεις ανάδειξης και ερμηνείας του τοπίου καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει στον τομέα της εκπαίδευσης. Πολλοί μάλιστα εκδήλωσαν την επιθυμία να το επισκεφτούν ξανά στο μέλλον μαζί με καθηγητές και φοιτητές από τις χώρες τους.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία