Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

10/12/2014 - 14:01

Το Δημοτικo Σχολείο Πέτρας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

yle="text-align: justify;">Συνεχίζονται τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πέτρας  έζησαν μοναδικές εμπειρίες στο Απολιθωμένο Δάσος

Συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το Μουσείο έχει σχεδιάσει και υλοποιεί τη φετινή σχολική χρονιά ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα από τα οποία οι μαθητές καλούνται να ταξιδέψουν νοερά εκατομμύρια χρόνια πίσω στο γεωλογικό χρόνο, να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος και τα φυτά που ζούσαν στην περιοχή, να γίνουν ερευνητές και να προσπαθήσουν βήμα-βήμα να ανακαλύψουν τις διεργασίες και μεταβολές που έχουν συντελέσει στη δημιουργία των σημερινών τοπίων στη Λέσβο αλλά και να γνωρίσουν τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου και το Γεωπάρκο Λέσβου.

Παράλληλα συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας – Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς», το οποίο δίνει τη δυνατότητα ευαισθητοποίησης και προετοιμασίας μαθητών και εκπαιδευτικών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου για την περίπτωση σεισμού. Οι μαθητές στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου καλούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας όπως θα έκαναν στο σχολείο ή το σπίτι τους κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και να προετοιμαστούν για ενδεχόμενο σεισμό. Πρόκειται για μια δυνατότητα που δίνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους που μόνο μεγάλα Μουσεία της Ευρώπης παρέχουν. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε όσο καλύτερα γνωρίζουμε τη φύση και τα φυσικά φαινόμενα τόσο πιο ευαισθητοποιημένοι θα είμαστε ως ενήλικες.

Το Δημοτικό Σχολείο Πέτρας στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Μοναδικές βιωματικές εμπειρίες αλλά και νέες γνώσεις αποκόμισαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πέτρας οι οποίοι επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 και συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά του προγράμματα.

Τα παιδιά αρχικά με τη βοήθεια της Εκπαιδευτικής Εφαρμογής «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» γνώρισαν με παραστατικό τρόπο με την βοήθεια των ειδικών animation και των εκπαιδευτικών παιχνιδιών της εφαρμογής τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τα απολιθωμένα φυτά του δάσους, την ηφαιστειότητα και τη συμβολή της στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και τα στάδια ανασκαφής και συντήρησης απολιθωμάτων. Στη συνέχεια στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου γνώρισαν τη μοναδικότητα των απολιθωμάτων, την εξέλιξη των φυτών στη γη, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου και τους παράγοντες που συνέβαλαν στη δημιουργία της σημερινής μορφή του Αιγαίου.

Ενθουσιασμένοι οι μικροί μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Πέτρας έζησαν αξέχαστες στιγμές συμμετέχοντας στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι». Οι μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητες ανασκαφής και αναγνώρισης απολιθωμένων φύλλων, με τη βοήθεια της μουσειοσκευής ΓΕΩΡΑΜΑ. Τα παιδιά ιδιαίτερα ενθουσιασμένα ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη συμμετέχοντες σε θεατρικό παιχνίδι στα πλαίσια του οποίου έζησαν την ιστορία δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους.

Οι μεγαλύτεροι μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων». Τα παιδιά  χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία και υλικά συντήρησης απολιθωμάτων, ακολούθησαν βήμα βήμα τα στάδια συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων, καθάρισαν και συντήρησαν τμήματα απολιθωμένων κορμών από την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και με μεγάλο ενδιαφέρον στις εργασίες προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και γνώρισαν τα χαρακτηριστικά του που το κατατάσσουν ως ένα μοναδικό μνημείο της φύσης παγκοσμίως.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!