Δράσεις από το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα άλλα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα οργανώνουν δράσεις ευαισθητοποίησης για τις φυσικές καταστροφές
Βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα
ευαισθητοποίησης για το σεισμικό κίνδυνο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με Γεωπάρκα από όλη την Ευρώπη οργανώνουν ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών δράσεις ευαισθητοποίησης για τις φυσικές καταστροφές την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017.
Το Μουσείο συμμετέχοντας ενεργά στην ευρωπαϊκή αυτή καμπάνια ευαισθητοποίησης θα υλοποιήσει ειδική εκπαιδευτική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης για το σεισμικό κίνδυνο για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που περιλαμβάνει προσομοίωση καταστροφικών σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι.
Στόχος της δράσης είναι οι μαθητές να λάβουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις σε θέματα που αφορούν στο σεισμικό κίνδυνο και κυρίως να βιώσουν μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην περίπτωση ενός σεισμού και να ανακουφίσουν το συναισθηματικό τους βάρος. Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα στην οποία έχουν καταγραφεί μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί. Έτσι, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού, η ανάγκη προετοιμασίας και η γνωριμία με τους τρόπους προστασίας και προετοιμασίας είναι εξαιρετικά σημαντικές.
Κατά την διάρκεια της δράσης θα πραγματοποιηθούν:
- Παρουσίαση και διάλεξη με θέμα «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας: Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» - Συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς.
- Ενημέρωση για το σεισμικό κίνδυνο και τη σεισμική ιστορία της Λέσβου στην περιοδική έκθεση αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου.
- Διανομή του ειδικού εντύπου που έχει εκδόσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
- Παρακολούθηση λειτουργίας του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου - Ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας.
- Βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης μεγάλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τους σεισμούς για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο να αμβλύνει το συναισθηματικό φορτίο των παιδιών και να τα βοηθήσει να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση σοβαρού σεισμικού κινδύνου.
- Βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης μεγάλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τους σεισμούς για ενηλίκους.
Βιωματική εκπαιδευτική προσομοίωσης σεισμού
στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου
Βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα θα πραγματοποιηθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Η σεισμική τράπεζα του Μουσείου έχει διαστάσεις 12 τετραγωνικών μέτρων και στην επιφάνεια της δημιουργήθηκε ένα ειδικό περιβάλλον. Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης, αφορά δονήσεις που έχουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πραγματικών σεισμών. Μεταξύ των σεισμών που θα βιώσουν οι μαθητές αλλά και οι επισκέπτες του Μουσείου είναι ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, της Κοζάνης, του San Francisco Καλιφόρνια, του Κόμπε, της Ταιβάν κ.ά.
Στόχος του Μουσείου με την προσομοίωση σεισμών στη σεισμική του τράπεζα είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές αλλά και τους πολίτες όλων των ηλικιών για την ανάγκη προετοιμασίας και προστασίας από τους σεισμούς ενώ με την πρωτοβουλία του αυτή το Μουσείο έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους μας την ανάγκη γνωριμίας των μαθητών με τα μέτρα προστασίας στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Έκθεση αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου φιλοξενεί παράλληλα στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι ειδική περιοδική έκθεση αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και του σεισμικού κινδύνου.
Η έκθεση αποτελεί ένα ταξίδι εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τους μαθητές σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Παράλληλα, στόχος της είναι να αμβλύνει το συναισθηματικό φορτίο κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και να βοηθήσει τα παιδιά ώστε να ανταπεξέλθουν στην περίπτωση ενός σεισμού.
Η έκθεση περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένες αφίσες και στατικές απεικονίσεις που αφορούν στη σεισμική επικινδυνότητα και την αντιμετώπιση απρόβλεπτων συναισθημάτων. Παράλληλα παρουσιάζονται ενημερωτικά θέματα για τα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές, τον τρόπο που έβλεπαν και αντιμετώπιζαν τους σεισμούς παλαιότεροι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο, την τεκτονική των λιθοσφαιρικών πλακών, τα σεισμικά κύματα.
Μέσα από την έκθεση παρουσιάζονται πληροφορίες για τη σεισμικότητα της Μεσογείου, την εθνική πολιτική για τη μείωση του σεισμικού κινδύνου στην Ελλάδα, την παρακολούθηση του σεισμικού κινδύνου, το τσουνάμι αλλά και γνωστούς σεισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ειδικό τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο σε θέματα πρόληψης και προετοιμασίας για την περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής και κυρίως ενός σεισμού ενώ επίσης παρουσιάζονται θέματα για την προετοιμασία της οικογένειας, την προετοιμασία της σχολικής τάξης, τις ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά και τους τρόπους στήριξή τους.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.
Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2253054434, 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.