Skip to main content

Δράσεις ευαισθητοποίησης για το σεισμικό κίνδυνο από το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'


Στις 22 Απριλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γης.


Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρα της Γης - International Mother Earth Day καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Πλανήτη μας και την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Oι πρόσφατοι καταστροφικοί σεισμοί στην Ιαπωνία και το Εκουαντόρ μας υπενθυμίζουν ότι ζούμε σε ένα δυναμικό πλανήτη. Οι φυσικές καταστροφές απειλούν τις σύγχρονες κοινωνίες και συνεχώς αυξάνουν οι ανθρώπινες απώλειες καθώς και οι οικονομικοί πόροι που δαπανώνται.
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τους φυσικούς κινδύνους αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, τα οποία φιλοξενούν σημαντικά γεω-μνημεία με παγκόσμια ακτινοβολία, τεκμήρια της γεωιστορικής εξέλιξης των περιοχών τους και φιλοδοξούν να συμβάλουν στην ανάδειξη και αξιοποίηση τους.
Στη Λέσβο που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO,  έχουν αναδειχθεί και σημανθεί με ειδικές πινακίδες σημαντικά τεκμήρια που μαρτυρούν την μεγάλη και έντονη ιστορικής σεισμικότητας της Λέσβου, όπως τα ρήγματα της Λάρσου, της Αγίας Παρασκευής, και της Μυτιλήνης που συνδέονται με ορισμένους από τους ισχυρότερους ιστορικούς σεισμούς (230 π.Χ., 149 μ.Χ, 1383 μ.Χ., 1867 μ.Χ., 1889 μ.Χ.).
Στα πλαίσια της προσπάθειας ευαισθητοποίησης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων για τις φυσικές καταστροφές, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υλοποιεί στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Γης:
•    δράσεις ενημέρωσης για το Γεωπάρκο Λέσβο και την ανάγκη προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης των γεωμνημείων της Λέσβου με την διανομή ειδικών φυλλαδίων και  του Γεωτουριστικού Χάρτη της Λέσβου στον οποίο σημειώνονται οι θέσεις των σημαντικότερων γεωλογικών μνημείων της Λέσβου
•    δράσεις ενημέρωσης και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» για μαθητές σχολείων για το σεισμικό κίνδυνο και τα θέματα πρόληψης και προετοιμασίας από τους σεισμούς.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες:
    Ειδική παρουσίαση με θέμα «Σεισμοί και Σεισμικός κίνδυνος»
    Παρακολούθηση λειτουργίας του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου και ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας
    Εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης μεγάλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας.
    Ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία