Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

07/08/2011 - 23:49

Εγκαίνια έκθεσης απολιθωμένων: Η ζωή στο Παρελθόν

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011 τα εγκαίνια της έκθεσης «Η ζωή στο Παρελθόν» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει απολιθώματα που δώρισαν πολίτες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Τα εκθέματα προέρχονται από τη Λέσβο αλλά και το εξωτερικό, θα διαρκέσει από 5 έως 20 Αυγούστου 2011.

Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζουν η δωρεά στο Μουσείο απολιθωμάτων και ορυκτών από τη συλλογή του Ιωάννη Τσίκνα, που διατέλεσε για 40 χρόνια Γραμματέας της Κοινότητας Σιγρίου.

Στόχος της έκθεσης, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της επιστροφής απολιθωμάτων που βρίσκονται στην κατοχή τους στο Μουσείο καθώς αποτελεί πολύτιμη συμβολή στην διάσωση των τεκμηρίων της αξίας του Απολιθωμένου δάσους. Παράλληλα, η έκθεση στοχεύει να δώσει το έναυσμα για την ενθάρρυνση νέων πρωτοβουλιών επιστροφής απολιθωμάτων στο Μουσείο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ. Παύλος Τσίκνας, η Προϊσταμένη της Κ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Ολγα Φιλανιώτου, μέλη του ΔΣ του Μουσείου και πολλοί κάτοικοι του Σιγρίου, επισκέπτες και φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Νίκος Ζούρος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της συγκεκριμένης έκθεσης για την ανάδειξη της αξίας του Απολιθωμένου Δάσους. Αναφέρθηκε στο ιστορικό των δωρεών και τόνισε την σημασία της επιστροφής απολιθωμάτων γιατί ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται πολύτιμα στοιχεία που τεκμηριώνουν την παρουσία διαφορετικών ειδών δένδρων που αποτελούσαν το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Μέχρι σήμερα η επιστημονική έρευνα έχει ταχτοποιήσει την παρουσία περισσότερων από 50 διαφορετικά είδη, ενώ σε άλλα απολιθωμένα δάση ο αριθμός των ειδών που έχουν βρεθεί περιορίζεται σε πολύ μικρότερο αριθμό ειδών. Τα τελευταία δέκα χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του το Μουσείο έχει δεχθεί σημαντικές δωρεές που αποτέλεσαν σημαντικό τμήμα των συλλογών του. Η προσφορά της συλλογής του Γιάννη Τσίκνα στο Μουσείο τεκμηριώνει το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής για την προστασία και την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς που δεν αποτελεί ανασταλτικό μοχλό αλλά κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Τσίκνας εξιστόρησε τις αναμνήσεις του από τα παιδικά του χρόνια όταν οι μικροί κάτοικοι του χωριού έπαιζαν ανάμεσα σε απολιθωμένους κορμούς στο γήπεδο του κοινοτικού βοσκοτόπου «Μπεηλή», στην θέση που βρίσκεται σήμερα  το Μουσείο, στις πρώτες προσπάθειες για την συγκέντρωση απολιθωμάτων από την Κοινότητα Σιγρίου και στις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για την προστασία του Απολιθωμένου δάσους. Τόνισε ότι ο φυσικός χώρος για την στέγαση της συλλογής απολιθωμάτων του είναι το Μουσείο και ευχήθηκε η πρωτοβουλία του να βρει μιμητές ώστε να επιστρέψουν στο Μουσείο και άλλα απολιθώματα.

Ο Μάκης Αξιώτης μίλησε για την παρουσία απολιθωμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Άγρας και στην πολύχρονη συνεργασία του με το Μουσείο για την προστασία και την ανάδειξη απολιθωμάτων και στοιχείων της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αντιδήμαρχο Λέσβου κ. Γ. Τσακίρη ο οποίος αφού συνεχάρη το Μουσείο για την πρωτοβουλία της έκθεσης τόνισε ότι ο Δήμος Λέσβου αναγνωρίζει το έργο που πραγματοποιείται από το Μουσείο και την συμβολή του όχι μόνο στην ανάδειξη ενός σπουδαίου φυσικού μνημείου – του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και στην προβολή της Λέσβου καθώς και στην ανάπτυξη της περιοχής. Ανέφερε επίσης ότι ο Δήμος Λέσβου συμπαραστέκεται στις προσπάθειες του Μουσείου για την ανάδειξη των ευρημάτων και θα συμπαρασταθεί  και στο μέλλον σε κάθε νέα πρωτοβουλία για τη συνέχιση των προσπαθειών του Μουσείου.

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Γ. Τσακίρης απένειμε διπλώματα και αναμνηστικά δώρα στους μεγαλύτερους δωρητές και ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Σιγρίου κ Π. Τσίκνας  στους νεότερους δωρητές.

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια περιηγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων ζώων καθώς και ορυκτά και πετρώματα που δωρίθηκαν στο Μουσείο.

 

Τιμή στους Δωρητές

Οι πολίτες που τιμήθηκαν για την πρωτοβουλία δωρεάς απολιθωμάτων στο Μουσείο προκειμένου αυτά να προστατευτούν, να μελετηθούν και να αναδειχθούν ήταν:

Ο Ιωάννης Τσίκνας, για 40 χρόνια Γραμματέας της Κοινότητας Σιγρίου, για τη δωρεά μεγάλης συλλογής απολιθωμάτων και ορυκτών από τη Λέσβο και από το εξωτερικό στο Μουσείο.

Ο Ιατρός Μάκης Αξιώτης, που διατέλεσε για 12 χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου για την υπόδειξη μιας νέας απολιθωματοφόρας θέσης στην περιοχή της Άγρας καθώς και τη δωρεά σημαντικού απολιθώματος στο Μουσείο.

Ο εκπαιδευτικός από την Βέροια Χρήστος Γούλας, για τη δωρεά συλλογής απολιθωμάτων από την περιοχή Αλατόπετρας Γρεβενών.

Η Σοφία Μαγκαφά και ο Ασημάκης Κιλέκογλου, από την Αθήνα για τη δωρεά απολιθώματος από την περιοχή Κερασιάς Ευβοίας.

Ο Μιχάλης Αξιώτης, για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεοφάνης Σιγριανής για τη δωρεά απολιθώματος στο Μουσείο.

Ο Απόστολος Τζινιέρης, από το Σίγρι για τη δωρεά απολιθώματος που βρήκε στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους στο Μουσείο.

Ο μαθητής του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης Βαγγέλης Καπιωτάς, για την δωρεά απολιθωμάτων από την περιοχή των Γρεβενών στο Μουσείο.

Ο μαθητής της Γ’ Δημοτικού του 9ου Δημοτικού Σχολείο Μυτιλήνης Χρήστος Βαλιάκος, για τη δωρεά εκθέματος που βρήκε στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης.

Μοιράσου το άρθρο!