Skip to main content

Εγκαίνια της έκθεσης "Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ" στη Θεσσαλονίκη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Παρουσία πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών, φίλων της Λέσβου και κατοίκων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017 τα εγκαίνια της έκθεσης «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ» στον εκθεσιακό χώρο «Γενί Τζαμί» στη Θεσσαλονίκη.

H Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας Θεσσαλονίκης κα. Έλλη Χρυσίδου, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητής Περικλής Μήτκας, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Γ. Μπουτάρη κα. Άννα Αγγελίδου-Πολυχρονιάδου και ο Πρόεδρος του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης Καθηγητής Σπύρος Παυλίδης μίλησαν με θερμά λόγια στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της Έκθεσης "Το Δάσος Κάτω από τον Δρόμο" η οποία πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Αναπληρωτής Πρύτανης ΑΠΘ Θεόδωρος Λαόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Καθηγητής Χαρίτων Χυντήρογλου, Καθηγητές μέλη του ΔΣ και του ΕΣ του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης, δικηγόρος κ. Παναγιώτης Κουτλής. Μεγάλος αριθμός Πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και φίλων της Λέσβου συμμετείχαν στη εκδήλωση, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα του Απολιθωμένου  Δάσους Λέσβου. 
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σ. Γαληνός, ανέφερε «Συγχαίρω, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία και εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία».
Η έκθεση οργανώνεται από το νεοσύστατο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, από 14 Φεβρουαρίου έως 7 Απριλίου 2017.
Η εκδήλωση των εγκαινίων ξεκίνησε με διάλεξη του Καθηγητή Νίκου Ζούρου με θέμα «Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο». Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό μετέφερε τους συμμετέχοντες στους χώρους του εργοταξίου κατά μήκος της διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγίου και παρουσίασε τα μοναδικής επιστημονικής αξίας ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σε παγκόσμια κλίμακα σπουδαιότητας που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Οι συμμετέχοντες γνώρισαν τις θέσεις των ανασκαφών, τις οποίες πραγματοποίησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, και τα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας ευρήματα, σημαντικά τεκμήρια της σύνθεσης των απολιθωμένων δασών της Λέσβου. Δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ιστάμενοι και κατακείμενοι, ριζικά συστήματα και κλαδιά δένδρων, φυλλοφόροι ορίζοντες με μεγάλη ποικιλία φύλλων, τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών και αποκαλύπτουν μοναδικές πληροφορίες για τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων εντυπωσίασαν τους συμμετέχοντες.
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης ο Καθηγητής Σπύρος Παυλίδης Πρόεδρος του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας μίλησε για τον πρωτοβουλίες της Συγκλήτου του ΑΠΘ για τη δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη, βασισμένου στις πλούσιες συλλογές φυσικής ιστορίας που διαθέτει το Πανεπιστήμιο και αξιοποιούνται για την εκπαίδευση των φοιτητών του. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης και ο Δήμος στήριξαν από την αρχή την πρωτοβουλία. Το Μουσείο θα λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και στην Πόλη της Θεσσαλονίκης. 
Αναφέρθηκε στις τρείς ενότητες που περιλαμβάνει η παρουσίαση της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, η οποία πέρα από τα απολιθωμένα δένδρα της Λέσβου, περιλαμβάνει ειδική ενότητα για τα ζώα του Απολιθωμένου δάσους και ειδική εκθεσιακή ενότητα που δημιουργήθηκε από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ για τα σύγχρονα φυτά που έχουν παρουσία στη γη από την περίοδο του Μειοκαίνου μέχρι σήμερα. 
Ο Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης, ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης, και ιδιαίτερα το νεοσύστατο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, του οποίου οι δράσεις ξεκίνησαν με την παρουσίαση της έκθεσης «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ», το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία στον εκθεσιακό χώρο Γενί Τζαμί, που αναδεικνύει τα εκθέματα της έκθεσης, όλους τους φορείς που συνέπραξαν για την πραγματοποίησή της και κυρίως τους εκπαιδευτικούς που την αγκάλισαν καθώς και τα μέσα ενημέρωσης για την προβολή της.
Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων και των επισκεπτών στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τις πρωτότυπες εκθεματικές ενότητες και τα εντυπωσιακά απολιθώματα και την ιστορία τους.
 
Εντυπωσιακά εκθέματα απολιθωμάτων
H έκθεση «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ» είναι μια πρωτότυπη έκθεση καθώς εστιάζει τόσο στα ευρήματα όσο και στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων και μεταφέρει νοερά τους επισκέπτες της στους υπαίθριους χώρους του εργοταξίου κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τους χώρους της έρευνας και τους υπαίθριους και εργαστηριακούς χώρους των συντηρήσεων.
Μέσα από τις ενότητές της παρουσιάζονται μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθωμένα ευρήματα ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό και προβολές μεταφέρουν ζωντανή στον επισκέπτη την εικόνα του πεδίου ανασκαφής όλων των φάσεων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, τους χάρτες διαδρομών στις επισκέψιμες θέσεις αλλά και χάρτες αποτύπωσης όλων των απολιθωματοφόρων θέσεων, τα όργανα αποτύπωσης, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε στάδιο όπως εργαλεία και υλικά ανασκαφής και μεταφοράς, μικροεργαλεία καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων.
Η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων. 
Η έκθεση στέλνει παράλληλα ένα κάλεσμα προς τους επισκέπτες της προκειμένου να επισκεφθούν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και να γνωρίσουν από κοντά το μοναδικό αυτό μνημείο με την παγκόσμια αναγνώριση. 
Διαρθρώνεται σε 11 ενότητες που αναφέρονται σε τρεις βασικούς άξονες:
Α. Εισαγωγικές ενότητες για την παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους και του Έργου του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου
Β. Την παρουσίαση των ευρημάτων των σωστικών ανασκαφών 2014-2015
Γ.  Την παρουσίαση των επιστημονικών εργασιών έρευνας, τεκμηρίωσης και ανάδειξης των απολιθωμάτων που περιλαμβάνει τις διαδικασίες χαρτογράφησης, ανασκαφής, συντήρησης, μεταφοράς  και προστασίας των υπαίθριων απολιθωματοφόρων θέσεων.
Στην έκθεση «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ» παρουσιάζονται:
  • Δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων των υποτροπικών δασών που σαρώθηκαν από το ωστικό κύμα των μεγάλων εκρήξεων και τις πυροκλαστικές ροές που ακολούθησαν. Περιλαμβάνουν σπάνια και ενδιαφέροντα ευρήματα όπως ριζικά συστήματα, κορμούς, κλαδιά, ρίζες και φύλλα δένδρων.
  • Μαρτυρίες για τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που κατέστρεψαν τα υποτροπικά δάση και οδήγησαν στη δημιουργία του διατηρητέου μνημείου της φύσης, όπως ο κορμός που φέρει τα τεκμήρια της βίαιης θραύσης του από το ωστικό κύμα της ηφαιστειακής έκρηξης ή για τη διαδικασία της απολίθωσης όπως το κατώτερο τμήμα κορμού και το ριζικό σύστημα που απέμεινε στη φυσική του θέση,  σκεπάστηκε από ηφαιστειακή στάχτη και απολιθώθηκε από την κυκλοφορία ρευστών πλούσιων σε πυρίτιο.
  • Πληροφορίες για τις διαδικασίες της ανασκαφής, της συντήρησης, της μεταφοράς και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων, της χαρτογράφησης και της ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων που διατηρούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου.
 
Ενημέρωση & εκπαιδευτικές δραστηριότητες
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργανώνει καθημερινά ειδικές εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις όπου με τη βοήθεια των εκθεμάτων και της σύγχρονης τεχνολογίας έρχονται σε επαφή με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τις διαδικασίες ανάδειξης και προστασίας του.
Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη - Παρασκευή 10:00 – 18:00, Σάββατο 11:00-15:00.
Για αιτήματα ξεναγήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα. Θάλεια – Μαρία Αλεξάκη είτε στο τηλέφωνο 2313 318534 είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα στο pinakothiki@thessaloniki.gr. 
 
Πληροφορίες:
Δήμος Θεσσαλονίκης – Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης 
Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο)
Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη
www.theforestundertheroad.gr. 
 
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία