Εκπαιδευτικά προγράμματα μαθητών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Γεμάτοι νέες εμπειρίες ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οι μαθητές του Γυμνασίου Θερμής, του Δημοτικού Αγιάσου, του Δημοτικού Δαφίων, του Δημοτικού Φίλιας, του Δημοτικού Ερεσού, του Δημοτικού Πέτρας και του Λυκείου Άντισσας οι οποίοι συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.
Οι μαθητές του Γυμνασίου Θερμής, μέσω της εκπαιδευτικής εφαρμογής, των νέων εκθεμάτων, των ειδικών αναπαραστάσεων και μακετών του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα απολιθωμένα φυτά της Λέσβου, τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστειακών εκρήξεων και τα υλικά που σκέπασαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, παρατήρησαν την εντυπωσιακή συλλογή από ορυκτά του πυριτίου από όλο τον κόσμο καθώς και τα ηφαιστειακά πετρώματα που φιλοξενεί το Μουσείο. Η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών του Γυμνασίου Θερμής ολοκληρώθηκε με γνωριμία τους με τα απολιθωμένα θηλαστικά του Αιγαίου. Το ρόλο του "Μικρού Παλαιοντολόγου" που ξεκινά ανασκαφές στην ηφαιστειακή στάχτη της Δυτικής Λέσβου και εντοπίζει μοναδικά απολιθωμένα ευρήματα και του "Μικρού Ηφαιστειολόγου" που ξεκινά μια εξερεύνηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου αλλά και συμμετέχει στο πείραμα δημιουργίας μιας ηφαιστειακής έκρηξης, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου. Για τα ηφαίστεια και το φαινόμενο της ηφαιστειότητας αλλά και πληροφορίες για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τα απολιθωμένα φυτά συγκέντρωσαν οι μικροί μαθητές συμμετέχοντες στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δαφίων, του Δημοτικού Σχολείου Φίλιας, του Δημοτικού Σχολείου Ερεσού και του Δημοτικού Σχολείου Πέτρας ενθουσιάστηκαν, έπαιξαν, και βίωσαν μοναδικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Τα απολιθώματα μας διηγούνται … τη βιοποικιλότητα του παρελθόντος".
Οι μαθητές έζησαν μοναδικές εμπειρίες καθώς γνώρισαν περισσότερα από 40 εντυπωσιακά απολιθώματα θηλαστικών ζώων που έζησαν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου Πελάγους μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και ποικίλα εκπαιδευτικά παιχνίδια.
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πέτρας μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης έγραψαν στο βιβλίο εντυπώσεων του Μουσείου: " … Μας έγινε παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης απολιθωμένων ζώων από την οποία μείναμε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Οι δραστηριότητες τράβηξαν το ενδιαφέρον των μαθητών αποδεικνύοντας πως τίποτα δεν είναι ''δυσνόητο'', αν παρουσιαστεί με σωστό τρόπο και σύμφωνα με τις γνώσεις και την ηλικία των μαθητών! … ". Γεμάτοι νέες γνώσεις και εμπειρίες ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη και οι μαθητές του Λυκείου Άντισσας, οι οποίοι επέλεξαν να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα θηλαστικά του Αιγαίου, το οποίο πραγματοποιείται παράλληλα με τη μεγάλη περιοδική έκθεση "Απολιθώματα του Αιγαίου, Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο του Απολιθωμένου Δάσους στον Άνθρωπο των Πετραλώνων", η οποία φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 22510 47033, 2253054434, e-mail: lesvospf@otenet.gr.