Skip to main content

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου από το Πανεπιστήμιο Λονδίνου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου έχουν συμπεριλάβει τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών τους μαθημάτων υπαίθρου μεγάλα πανεπιστήμια από όλη την Ευρώπη, καθώς έχουν εντάξει τα συγκεκριμένα θέματα στο Πρόγραμμα Σπουδών τους, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου ως προορισμοί εκπαίδευσης.

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, 14 τελειόφοιτοι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Λονδίνου, ένας υποψήφιος διδάκτορας και οι 2 συνοδοί καθηγητές με υπεύθυνο τον καθηγητή Χρόνη Τζεδάκη πραγματοποίησαν για έβδομα συνεχόμενη χρονιά εκπαιδευτική επίσκεψη πεδίου στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου με αντικείμενο μελέτης θέματα γεωποικιλότητας, γεωδιατήρησης και κλιματικής αλλαγής.

Η ομάδα των φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Λονδίνου επισκέφτηκαν αρχικά το υπαίθριο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου συνοδευόμενοι από την κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Γεωλόγο του Μουσείου, περπάτησαν στη μεγάλη περιπατητική διαδρομή του Πάρκου και γνώρισαν στο φυσικό τους χώρο τους εντυπωσιακούς ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς σεκόιας και πρωτοπευκίδων, μοναδικά ριζικά συστήματα που πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους, στοιχεία της στρωματογραφίας των ηφαιστειακών πετρωμάτων, τη θέση όπου προσδιορίστηκε ο ολότυπος του νέου είδους κωνοφόρου δέντρου Pinoxylon paradoxum, τα σημεία που συναντάται η επαφή του δάσους της σεκόιας με το δάσος πλατύφυλλων ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη του για την εξέλιξη των φυτών, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου και τα αποτελέσματα της ηφαιστειότητας στη Λέσβο. Ακολούθησε ενημέρωση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και καταγραφή από τους φοιτητές των τεκμηρίων του Απολιθωμένου Δάσους που σχετίζονται με τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου, την κλιματική αλλαγή αλλά και την κατανόηση της ιστορίας της γης.

Ακολούθως οι φοιτητές ενημερώθηκαν από τους συντηρητές του Μουσείου κα. Έλενα Κουνιαρέλλη και κ. Νίκο Γραμμενόπουλο για το πρόγραμμα συντήρησης των απολιθωμάτων, τη μεθοδολογία και τη σημασία του για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους. Οι φοιτητές στη συνέχεια με μεγάλη επιτυχία συμμετείχαν σε εργασίες καθαρισμού και συντήρησης τμημάτων απολιθωμένων κορμών δέντρων και φυλλοφόρων οριζόντων και πραγματοποίησαν τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης των απολιθωμάτων, στερέωση θραυσμάτων και επισφαλών περιοχών του απολιθωμένου ξύλου, δομική αποκατάσταση, απομάκρυνση φθοροποιών παραγόντων, καθαρισμό από βιολογικές επικαθήσεις αλλά και συμπληρώσεις.

Οι φοιτητές μετά το πέρας της επίσκεψής τους εξέφρασαν τη μεγάλη σημασία του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου ως υπαίθρια εργαστήρια μάθησης και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος, τη μελέτη, τη συντήρηση και ανάδειξή του, ενώ οι συνοδοί καθηγητές δήλωσαν ότι και για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά προγραμματίζουν ανάλογες εκπαιδευτικές επισκέψεις.

 

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία