Skip to main content

Εντυπωσιασμένοι από τη Λέσβο οι φοιτητές του Παν. Γεωεπιστημών της Κίνας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα άσκησης υπαίθρου στη Λέσβο προπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο πραγματοποιείται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συντονιστή της εκπαιδευτικής άσκησης τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Οι φοιτητές συνοδεύονταν από τον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου Καθηγητή Genhou Wang και τον Καθηγητή Zhang Jianping του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου.
Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές ασκήσεις στο Απολιθωμένο Δάσος, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία της Λέσβου, το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της Λέσβου και τους γεωλογικούς σχηματισμούς στην περιοχή της Μόριας. Ειδικές ασκήσεις υπαίθρου πραγματοποίησαν στη Βόρεια Λέσβου όπου γνώρισαν τη μεγάλη ηφαιστειακή δομή του Λεπέτυμνου, το γεωθερμικό πεδίο της Στύψης, τα γεωλογικά μνημεία του Υψηλομέτωπου, της Πέτρας, του Μολύβου και της Συκαμιάς όπου ασχολήθηκαν με τη μελέτη της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Λέσβο.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωγραφίας και ενημερώθηκαν από τον Καθηγητή Νικόλαο Σουλακέλλη, Πρόεδρο του Τμήματος Γεωγραφίας, τον Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο και την Καθηγήτρια Θεοδώρα Πετανίδου για τα ερευνητικά προγράμματα και τις ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος Γεωγραφίας.

Εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης
Οι εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου περιλάμβαναν αρχικά επίσκεψη των φοιτητών στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το απολιθωμένο οικοσύστημα, να επισκεφτούν τις απολιθωματοφόρες θέσεις και να γνωρίσουν πληροφορίες για τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους, την εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου, τις χημικές και φυσικές ιδιότητές τους και τα στοιχεία που μας δίνουν για την κλιματική αλλαγή και τη δημιουργία και εξέλιξη του Αιγαίου.

Ακολούθως επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους, γνώρισαν τα διαφορετικά είδη φυτών του Απολιθωμένου Δάσους, τα φυτικά απολιθώματα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο τα οποία φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου και μας μαρτυρούν την εξέλιξη των φυτών στη γη, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα φυσικά φαινόμενα της ηφαιστειότητας και ιδιαίτερα το φαινόμενο των σεισμών και την ενεργή σεισμική δραστηριότητα του ελληνικού χώρου.

Ειδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης. 
Οι φοιτητές με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κάνοντας τη θαλάσσια διαδρομή από το Σίγρι μέχρι τη Νησιώπη, επισκέφτηκαν αρχικά το θαλάσσιο τμήμα του Πάρκου και στη συνέχεια υλοποίησαν έρευνα στο χερσαίο τμήμα του. Οι φοιτητές αναζήτησαν τεκμήρια της μεγάλης στεριάς της Αιγιήδας αλλά και των μεγάλων γεωλογικών ρηγμάτων που δημιούργησαν τη νησίδα Νησιώπη, γνώρισαν το φαινόμενο της ηφαιστειότητας και τη συμβολή του στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Παράλληλα, επισκέφτηκαν τους χώρους των ανασκαφών και ενημερώθηκαν για τις μεθόδους χαρτογράφησης, ανασκαφής και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων.

Ακολούθησε περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημέρωσή τους για τη σημασία των απολιθωμάτων και την κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου. Μέσα από τις ειδικές μακέτες και τα εκθέματα του Μουσείου γνώρισαν τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστειακών εκρήξεων και τα υλικά που σκέπασαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για την ανακήρυξη της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO και επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, ένα μοναδικό χώρο όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα εντυπωσιακά ριζικά συστήματα των απολιθωμένων κορμών του δάσους.
Οι φοιτητές μετά το πέρας της επίσκεψής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος και τον γεωλογικό πλούτο της Λέσβου και ιδιαίτερα με το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης. Όπως δήλωσαν, τόσο οι φοιτητές όσο και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, το Απολιθωμένο Δάσος και γενικότερα η Λέσβος αποτελούν ένα μοναδικό χώρο καθώς ο μεγάλος πλούτος παλαιοντολογικών ευρημάτων, γεωλογικών σχηματισμών, πετρωμάτων, ενεργών γεωλογικών και φυσικών φαινομένων την καθιστούν ένα άριστο χώρο για την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου ενώ παράλληλα δήλωσαν ότι και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα οργανωθούν νέες εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Λέσβο.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις