Skip to main content

Το Γεωπάρκο Λέσβου "ενώνει" Ελλάδα και Γερμανία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Επίσκεψη του Πρέσβη της Γερμανίας στο Απολιθωμένο Δάσος & Επιτυχημένη συμμετοχή της Λέσβου στο Διεθνές Camp Γεωπάρκων

Το Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, κορυφαίο φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση, μετατρέπονται σε γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα, την περίοδο που ο Πρέσβης της Γερμανίας κ. Jens Plötner παρότρυνε τους συμπατριώτες του να επισκεφτούν τη Λέσβο, μαθητές από τη Λέσβο συμμετείχαν σε Διεθνές Camp Γεωπάρκων στη Γερμανία που οργανώθηκε από το διακρατικό Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Muskauer Faltenbogen/Łuk Mużakowa,.

Συμμετοχή του Γεωπάρκου Λέσβου στο Διεθνές Camp Γεωπάρκων στη Γερμανία

Ενθουσιασμένοι και γεμάτοι μοναδικές βιωματικές εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες 7 έφηβοι από τη Λέσβο ολοκλήρωσαν τη συμμετοχής τους στο Διεθνές Camp Γεωπάρκων στη Γερμανία που οργανώθηκε από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Muskauer Faltenbogen/Łuk Mużakowa.
Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO αποτελούν μοναδικούς χώρους εκπαίδευσης και μάθησης, τα οποία ήδη από τη δημιουργία τους έχουν αναπτύξει ισχυρές συνεργασίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις με στόχο τη γνωριμία των παιδιών και των νέων αλλά και ατόμων όλων των ηλικιών με θέματα που σχετίζονται με τη Γη μας, το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό που έχει δημιουργήσει. Τα Γεωπάρκα έχουν αναπτύξει μοναδικούς δεσμούς συνεργασίας και στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε η Διεθνής Κατασκήνωση Γεωπάρκων με θέμα «Η ενέργεια συναντά τη γεωλογία».
Ο Γιώργος Καρέκος, η Δήμητρα Ρέγα, ο Χρήστος Βαλιάκος, ο Γιάννης Πασπάτης, ο Γιώργος Παππάς, ο Κωνσταντίνος Ζούρος-Καρδάτος και η Γρηγορηλία Κυριακίδη συμμετείχαν για 8 ημέρες σε μια ομάδα 34 εφήβων από τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Muskauer Faltenbogen/Łuk Mużakowa από τη Γερμανία-Πολωνία, Polino από την Ιταλία, Hateg από τη Ρουμανία, Bakony–Balaton από την Ουγγαρία και τη Λέσβο από την Ελλάδα σε μια καινοτόμο εκπαιδευτική δράση διακρατικής συνεργασίας με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια του καμπ είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν θέματα σχετικά με τα Γεωπάρκα, να κατανοήσουν τη Γη μας, να γνωρίσουν τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και να βρουν λύσεις για τον τρόπο επίλυσης τους, να αναπτύξουν κοινωνικές και κριτικές δεξιότητες, να εξασκήσουν τις γνώσεις τους σε ξένες γλώσσες αλλά και να διασκεδάσουν και να δημιουργήσουν νέες φιλίες. Οι μαθητές από τη Λέσβο συνοδεύονταν από την κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου και τον Δρ. Ηλία Βαλιάκο, Γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Πριν την έναρξη της κατασκήνωσης οι 7 έφηβοι από τη Λέσβο συμμετείχαν σε ειδικές συναντήσεις προετοιμασίας που οργανώθηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, ερεύνησαν και μελέτησαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τη σημασία τους για τον τοπικό πληθυσμό ενώ παράλληλα εργάστηκαν συστηματικά και ομαδικά και προετοίμασαν ειδική παρουσίαση για το Γεωπάρκο της Λέσβου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναλυτικά κείμενα, βίντεο και παραδοσιακή μουσική.  
Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Κατασκήνωσης Γεωπάρκων τα παιδιά φιλοξενήθηκαν στην περιοχή Weißwasser της Γερμανίας, σε ένα εντυπωσιακό υπαίθριο χώρο, με ξύλινα μπανγκαλόου, πισίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις και μοναδικό φυσικό περιβάλλον με έντονη βλάστηση και πανύψηλα δέντρα. Μέσα σ’ αυτό το χώρο τα παιδιά συμμετείχαν σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλάμβανε δράσεις υπαίθρου, εκπαιδευτικές περιηγήσεις και επισκέψεις, ερευνητικές εργασίες, θεματικές βραδιές αφιερωμένες στα Γεωπάρκα, κολύμπι, αθλητικές δραστηριότητες και πολλές συζητήσεις. Όμως πάνω απ' όλα, οι νέοι ασχολήθηκαν με θέματα που σχετίζονται με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα, την ενέργεια και τη σχέση της με τα Γεωπάρκα και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι λέξεις-κλειδιά της κατασκήνωσης ήταν Γεωπάρκα, αειφορία, ορυκτά καύσιμα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διατήρηση των φυσικών πόρων.
Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης περιλάμβανε εκπαιδευτικές δράσεις και επισκέψεις στο παλιό ορυχείο με τα F60, το υπαίθριο πάρκο Erratic Boulder Park Nochten, όπου γνώρισαν την επίδραση που είχαν στο τοπίο και τα πετρώματα οι παγετώνες, την έκθεση σιδηροδρομικής ιστορίας, το παλιό εργοστάσιο τούβλων, το παραδοσιακό εργαστήριο σιδηρουργίας, όπου έκαναν τις δικές τους κατασκευές ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε δραστηριότητες αναγνώρισης της χλωρίδας και της πανίδας του ποταμού Neiße στα σύνορα Γερμανίας – Πολωνίας κατά τη διάρκεια βαρκάδας που οργανώθηκε ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν ημερήσια επίσκεψη στο τμήμα του Γεωπάρπου που βρίσκεται στην Πολωνία, όπου επισκέφτηκαν το Μουσείο Hydropololis και παραδοσιακούς οικισμούς. Τα βράδια στο καμπ KieZ ήταν αφιερωμένα σε ένα συμμετέχων Γεωπάρκο κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το Γεωπάρκο, το γεωλογικό, φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του και τη χώρα τους, παραδοσιακούς χορούς, την τοπική γαστρονομία αλλά και τα έθιμα του Γεωπάρκου τους.
Η εβδομάδα ήταν για όλους τους έφηβους γεμάτη μοναδικές βιωματικές εμπειρίες. Τα παιδιά μετά το πέρας της κατασκήνωσης δήλωσαν εντυπωσιασμένα από τη συμμετοχή τους στην κατασκήνωση και ανυπομονούν να ξεκινήσουν την επόμενη εκπαιδευτική τους εμπειρία στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία