Skip to main content

Γεωπάρκο Λέσβου: Πόλος έλξης μαθητών από όλο τον κόσμο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

 

Εντυπωσιασμένοι οι μαθητές από το Γεωπάρκο San’in Kaigan της Ιαπωνίας ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος

 

Το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου αποτελούν πόλο έλξης και ενδιαφέροντος μαθητών από όλο τον κόσμο για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Ως ένα «καινοτόμο βιωματικό μάθημα» χαρακτήρισαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος οι 20 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το σχολείο Toyooka της Ιαπωνίας που βρίσκεται στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO San’in Kaigan. Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τον υποδιευθυντή του σχολείου κ. Yamamoto, τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό σε θέματα φυσικών επιστημών κ. Miki καθώς και τον Καθηγητή Noritaka Matsubara του Πανεπιστημίου Hyogo της Ιαπωνίας και στέλεχος του Γεωπάρκου San’in Kaigan, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος από 18 έως 21 Ιουλίου 2014. Υπεύθυνοι της εκπαιδευτικής δραστηριότητας ήταν ο κ. Ηλίας Βαλιάκος, υπεύθυνος ερευνών του Μουσείου και η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των μαθητών περιλάμβανε γνωριμία με τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου, το Απολιθωμένο Δάσος και υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Επίσης, στα πλαίσια της επίσκεψης, συνεργάστηκαν με το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Οι μαθητές διέσχισαν το Γεωπάρκο Λέσβου από τη Μυτιλήνη μέχρι το Σίγρι, γνώρισαν την έννοια του Γεωπάρκου και τη σημασία του. Ανακάλυψαν την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου, περιηγήθηκαν στα αρχαιολογικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία του και εντυπωσιάστηκαν από τη σύνδεση του τοπίου με τους μύθους, την παράδοση, τη γαστρονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό του Γεωπάρκου Λέσβου.

Μοναδικές εμπειρίες απέκτησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους περιηγήθηκαν ανάμεσα στους ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων ηλικίας 20 εκατομμύριων ετών και γνώρισαν τις γεωλογικές διεργασίες και τα φαινόμενα που συνέβαλαν στη δημιουργία του. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους όπου περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, συζήτησαν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους και τις τεχνικές που εφαρμόζονται κατά την ανασκαφή και συντήρηση των ευρημάτων.

Στη συνέχεια συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων, το οποίο τους ενθουσίασε καθώς και ήταν η πρώτη φορά που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά ενός απολιθώματος μέσα από τη διαδικασία της συντήρησης. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των μαθητών κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Οι μαθητές, εξαιρετικά εκπαιδευμένοι σε θέματα προστασίας από τους σεισμούς, εφάρμοσαν άριστα τα μέτρα προστασίας και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι για τη σεισμική τράπεζα, την εκπαιδευτική αυτή δομή που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές αλλά και τους πολίτες γενικότερα να εξοικειωθούν για τον τρόπο αντίδρασης κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Λέσβο επισκέφτηκαν επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κάστρο Μυτιλήνης, το Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και περιηγήθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης όπου και γνώρισαν τη ιστορία και τα μνημεία της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου περιηγήθηκαν στα εργαστήρια Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου και το Ινστιτούτο Γεωπάρκων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Συνεργασία  με το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Το Σάββατο 19 Ιουλίου, οι μαθητές του σχολείου Toyooka της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν επίσκεψη στο 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες ως σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές Γεωπάρκων. Τους μαθητές από την Ιαπωνία υποδέχθηκαν οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, ο Διευθυντής κ. Παναγιώτης Χατζηλάμπρου, η καθηγήτρια αγγλικών κα. Φιλίτσα Πρινίτου, υπεύθυνη για την προετοιμασία των παρουσιάσεων των μαθητών και ο καθηγητής Γυμναστικής κ. Παράσχος Κανλής.

Οι μαθητές και από τα δύο Γεωπάρκα είχαν προετοιμάσει υψηλού επιπέδου παρουσιάσεις για το Γεωπάρκο τους μέσα από τις οποίες γνώρισαν το νησί τους, τα σχολεία τους και τις δραστηριότητές τους αλλά και ανακάλυψαν ότι παρόλο που ζουν τόσο μακριά έχουν πάρα πολλές ομοιότητες. Παράλληλα, η συνάντηση αυτή ήταν η αρχή για την έναρξη μιας επικοινωνίας μεταξύ της Λέσβου και της Ιαπωνίας.

Προοπτικές συνεργασίας

Αναχωρώντας από τη Λέσβο, οι μαθητές ευχαρίστησαν το Καθηγητή Νίκο Ζούρο για την εμπειρία που είχαν στο Γεωπάρκο Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος. Επίσης, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές ζήτησαν να συνεχιστούν οι συνεργασίες και οι επαφές ανάμεσα στα δύο Γεωπάρκα που έχουν κοινά χαρακτηριστικά και να οργανωθούν επισκέψεις σχολείων από τη Λέσβο και στο Γεωπάρκο San’in Kaigan της Ιαπωνίας.

Σημειώνεται ότι στο νέο Μουσείο του Γεωπάρκου San’in Kaigan της Ιαπωνίας θα παρουσιάζεται ειδική έκθεση για το Γεωπάρκο της Λέσβου.

Γεωπάρκο San’in Kaigan, Ιαπωνία

To Γεωπάρκο San’in Kaigan της Ιαπωνίας είναι μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO από το 2010. Βρίσκεται στη δυτική Ιαπωνία και παρουσιάζει μεγάλη γεωποικιλότητα που σχετίζεται με τη δημιουργία της θάλασσας της Ιαπωνίας. Περιλαμβάνει εμφανίσεις γρανίτη ηλικίας 70 εκατομμυρίων ετών, ηφαιστειακά πετρώματα ηλικίας 25 με 15 εκατομμυρίων ετών καθώς και γεωμορφολογικές δομές όπως αμμοθίνες και εντυπωσιακές κοιλάδες. Στο Γεωπάρκο ζουν σπάνια φυτά, ενώ αποτελεί και έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους για τον πελαργό, όπου μετά από ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα επανήλθε ο πληθυσμός τους που ζούσε στην περιοχή. Χαρακτηριστικό στοιχείο του Γεωπάρκου αποτελούν οι θερμές πηγές και ο τουρισμός που σχετίζεται με αυτές, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στην περιοχή.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία