Skip to main content

Λέσβος, «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO» - Συναντήσεις και διαδικασία αξιολόγησης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
6'

Προκειμένου να διατηρηθεί η αναγνώρισή της Λέσβου ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO», επισκέπτονται τη Λέσβο εμπειρογνώμονες της UNESCO και πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συναντήσεις με  τοπικές αρχές και φορείς.

Η Λέσβος λόγω της μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της έχει χαρακτηρισθεί στο σύνολο της ως Γεωπάρκο και να ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Η αναγνώριση έγινε μετά από αίτηση που υποβλήθηκε στα πλαίσια Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη δημιουργία και λειτουργία του «ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΕΣΒΟΥ». Η προσπάθεια αυτή έχει την στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, των αρμόδιων φορέων για τη διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των φορέων της εκπαίδευσης, των παραγωγικών φορέων της οικονομίας και του τουρισμού με επικεφαλής το Επιμελητήριο Λέσβου, καθώς και φορέων της κοινωνίας των πολιτών. 

Η διαδικασία αξιολόγησης Γεωπάρκων πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες στα πλαίσια του Προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται με σκοπό την αξιολόγηση της τήρησης των υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών στη λειτουργία, τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες των Γεωπάρκων ώστε να ελεγχθεί αν πληρούν τα κριτήρια ποιότητας λειτουργίας της UNESCO.

Την Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούν ο Δρ. Mahito Watanabe του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών της Ιαπωνίας, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας – Ωκεανίας και αξιολογητή της UNESCO και ο  Δρ. Jean-Luc Christophe Desbois, Διευθυντή του Γεωπάρκου Massif du Bauges της Γαλλίας, Συντονιστή του Φόρουμ των Γεωπάρκων της Γαλλίας και αξιολογητή της UNESCO. Τους αξιολογητές υποδέχθηκαν ο Καθηγητής Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο Καθηγητής Ν. Σουλακέλλης, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο κ. Γ. Τσακίρης που εκπροσώπησε το Δήμο Λέσβο στην Επιτροπή του Γεωπάρκου από την έναρξη της διαδικασίας αναγνώρισης.

Συναντήσεις  με τοπικές αρχές και φορείς

Τους εμπειρογνώμονες της UNESCO υποδέχθηκε στο Παλιό Δημαρχείο  ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις προσπάθειες του Δήμου για την στήριξη του Γεωπάρκου Λέσβου και τόνισε οτι η Λέσβος διαθέτει όλα τα στοιχεία προκειμένου να διατηρήσει την αναγνώριση ως Γεωπάρκο UNESCO που έχει θετικές πολυποίκιλες επιπτώσεις στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού και ιδιαίτερα στην προσέλκυση επισκεπτών.

Οι αξιολογητές συναντήθηκαν επίσης με τον ο Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Θ. Βαλσαμίδης, ο οποίος τους ενημέρωσε για τα προγράμματα και τις δράσεις που υποστηρίζονται από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ανάδειξης των φυσικών και γεωλογικών μνημείων του Γεωπάρκου Λέσβου, ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους και τη δημιουργία του νέου θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου συναντήθηκαν με την Αναπληρώτρια Πρύτανη Καθηγήτρια Αλεξάνδρα Μπούνια, η οποία κατά τη διάρκεια της συνάντησης τόνισε τη συμβολή των ερευνητικών προσπαθειών του Πανεπιστημίου για την ανάδειξη του γεωλογικού, οικολογικού και πολιτιστικού πλούτου της Λέσβου καθώς και των Μουσείων μέσα από πολυποίκιλες δράσεις.  Παράλληλα, οι αξιολογητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του Πανεπιστημίου και να γνωρίσουν από κοντά τους χώρους έρευνας.

Οι αξιολογητές της UNESCO συναντήθηκαν στο Επιμελητήριο Λέσβου με τον Πρόεδρο κ. Β. Μυρσινιά, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής κ. Π. Φραντζέσκο, Αντιπρόεδρο και Ν. Αθανάση, Οικονομικός Επόπτης.

Ακολούθησε ειδική συνάντηση των αξιολογητών της UNESCO στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου με τους εκπροσώπους αρχών και τοπικών φορέων της Λέσβου από τους οποίους ενημερώθηκαν για τις θετικές επιπτώσεις που έχει η αναγνώριση ολόκληρου του νησιού ως Γεωπάρκου και από τους οποίους τονίστηκε η υποστήριξή τους ώστε η Λέσβος να συνεχίσει να κατέχει τη σημαντική αυτή διάκριση της UNESCO.

Σε μήνυμα του ο Βουλευτής Λέσβου κ. Γ. Πάλλης, εξέφρασε την συμπαράσταση τόσο του ίδιου προσωπικά όσο και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την διατήρηση του Γεωπάρκου Λέσβου στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης αυτής στην ανάπτυξη του νησιού.

Σε μήνυμα του ο Βουλευτής Λέσβου κ. Χ. Αθανασίου εξέφρασε από την πλευρά του την συμπαράστασή του για τη διατήρηση της αναγνώρισης του Γεωπάρκου Λέσβου στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, καθώς η Λέσβος αποτελεί σημαντικό οικολογικό και πολιτισμικό απόθεμα της γης, όπου είναι διάσπαρτη από μοναδικής αξίας και σπουδαιότητας φυσικά δημιουργήματα και γεωμορφές.

Καλοσωρίζοντας του αξιολογητές  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Β. Μυρσινιάς, διατυπωσε τη συμπαράστασή του Επιμελητηρίου Λέσβου στην προσπάθεια του Γεωπάρκου Λέσβου να διατηρήσει τη διάκριση «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Γ. Καμπούρης, εκ μέρους της Περιφερειάρχη Λέσβου κας Χ. Καλογήροτ ανέφερε ότι η Περιφέρεια Β. Αιγαίου στήριξε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να στηρίζει το Γεωπάρκο Λέσβου έτσι ώστε να τηρηθεί η σημαντική αυτή διάκριση που θα βοηθήσει την τοπική ανάπτυξη και την αλλαγή της εικόνας της Λέσβου στο εξωτερικό καθώς θα προβάλει μια διαφορετική εικόνας του νησιού συμβάλλοντας έτσι στην τουριστική ανάπτυξη.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν:

Ο  τ. Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος, που μίλησε για τις ενέργειες που έγιναν επί των ημερών του ως Δήμαρχος Λέσβου για την πρώτη αξιολόγηση –ένταξη της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO το 2012

Οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ν. Σουλακέλλης και Φ. Ακριώτης, μέλη του ΔΣ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Α. Καλάργαλης, ο οποίος αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σχετικά με το Γεωπάρκο Λέσβου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου,

Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κα. Κ. Ρούγγου, αναφέρθηκε στην κοινή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Γεωπάρκο Λέσβου με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία καθώς και στα αποτελέσματα των ανασκαφικών εργασιών και των έργων της Εφορείας τα τελευταία χρόνια.

Ο Διευθυντής Δασών Λέσβου κ. Φ. Κράλης, μίλησε για την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου και τη στήριξή του στις δράσεις του.

Το στέλεχος της ΕΥΔΕΠ Β. Αιγαίου κ. Χ. Κώνστας, όπου μίλησε για την άριστη συνεργασία που είχε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια του έργου «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ-Δράσεις σήμανσης, ψηφιακής ανάδειξης και προβολής» και τα έργα που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια προβάλλοντας τα γεωλογικά μνημεία

Η Πρόεδρος του Σωματείου Διπλ. Ξεναγών Β. Αιγαίου και Νήσων κα. Ε. Εγγλεζοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη συμβολή του Γεωπάρκου για γνωριμία των επισκεπτών του νησιού με τα φυσικά, γεωλογικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου τα οποία φανερώνουν τη μοναδικότητα της Λέσβου

Η Πρόεδρος της Λεσβιακής Παροικίας κα. Κ. Μεσσηνέζη, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις της Λεσβιακής Παροικίας τα τελευταία χρόνια μέσα από την οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων υποστήριξης του Γεωπάρκου Λέσβου στην Αθήνα.

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» κα. Μ. Βαρτή – Ματαράγκα, που μίλησε για το σημαντικό κομμάτι της ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς της Λέσβου που μπόρεσε να αναδειχτεί μέσα από το Γεωπάρκο Λέσβου, δράσεις τις οποίες υποστηρίζει ο Σύλλογος «Το Πόλιον».

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ. Χ. Λεοντής, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του Γεωπάρκου Λέσβου στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού και ειδικότερα για την περιοχή της δυτικής Λέσβου.

Επίσης, στη συνάντηση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν την συμπαράστασή τους ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Μ. Καπιωτάς, η Υπεύθυνη λειτουργίας ΚΠΕ Ευεργέτουλα κα. Η. Καλδέλλη, η Διευθύντρια Αγροτικών Υποθέσεων Β. Αιγαίου κα. Μ. Κυδωνιάτου, η Προϊσταμένη Τμ. Τουρισμού ΠΕ Λέσβου κα. Β. Ροδοπούλου, ο Περιφερειακός Συντονιστής Β. Αιγαίου «Το Ποτάμι» κ. Ν. Κάλφας, ο Συντονιστής Λέσβου των Οικολόγων-Πράσινων κ. Μ. Μπάκας.

 

Θεατρική Παράσταση από το Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης

Η σύνδεση των φορέων της εκπαίδευσης με το Γεωπάρκο Λέσβου και η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων αποτέλεσε ιδιαίτερο τομέα ενδιαφέροντος των αξιολογητών.

Ενδεικτική των στενών σχέσεων με την εκπαιδευτική κοινότητα ήταν η ειδική παρουσίαση του βραβευμένου θεατρικού έργου του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης. Η παράσταση «Τα απολιθώματα μιλούν; Η ιστορία της δημιουργίας και ανακάλυψης των απολιθωμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στην έναρξη της θεατρικής παράστασης οι αξιολογητές της UNESCO συνομίλησαν με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Α. Καλάργαλη και τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Μ. Καπιωτά για τις εκπαιδευτικές δράσεις στο Γεωπάρκο Λέσβου και τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών.

Οι αξιολογητές μετά την παράσταση εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την παράσταση καθώς και την ιδιαίτερα θετική εντύπωση τους για την στενή συνεργασία των φορέων της Εκπαίδευσης με το Γεωπάρκο Λέσβου.

Υπεύθυνοι καθηγητές της για τη συγγραφή και παρουσίαση του θεατρικού έργου ήταν οι Ταμβάκη Α., Τσιμιτάκης Κ., Φωτεινού Χ.

Συμμετείχαν οι μαθητές της Β’ Λυκείου Αλτιπαρμάκη Μ., Γεραγώτης Δ., Γούναρη Μ., Διάκου Β., Ελευθεριάδης Δ., Ζαφειρίου Ρ., Καρακωνσταντίνος Φ., Κατώγιας Γ., Μαμουλέλλης Α., Παγκαλάκης Τ., Παναγιωτάρα Μ. και Ταλλίδης Ε. καθώς και οι μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου Αναγνώστου Μ., Κακούρη Ν., Καραμπελοπούλου Δ., Μπουρνού Μ., Πανσεληνά Δ., Παπασωτηρίου Μ. και Φάππα Μ.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία