Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

16/10/2018 - 05:33

Μεγάλη προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους στην Αθήνα

yle="text-align: justify;">Γεωτουρισμός στα νησιωτικά Γεωπάρκα

ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ

Ένα ταξίδι στα τοπία και τα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς περιοχών που αναγνωρίζονται από την UNESCO ως Παγκόσμια Γεωπάρκα στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό και ιδιαίτερα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας και ιδιαίτερα σημαντική προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους ξεκίνησε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 η μεγάλη έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.


Ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργία της, η έκθεση αγκαλιάστηκε θερμά από τους επισκέπτες της και ιδιαίτερα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Το πρώτο Σαββατοκύριακο λειτουργία της, περισσότεροι από 500 μεμονωμένοι επισκέπτες περιηγήθηκαν καθημερινά στους χώρους της, ενώ ήδη για τους επόμενους μήνες έχουν κλειστεί όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού επισκέψεων για σχολεία.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου για επτά μήνες, μέχρι και 12 Μαΐου 2018 και στόχος της είναι η ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών και των νέων για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου και ιδιαίτερα της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους.


Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που οργανώνεται με σκοπό τη γνωριμία των επισκεπτών με τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου, τα εντυπωσιακά τοπία τους αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν για συμμετοχή σε ποικίλες εκπαιδευτικές και τουριστικές δραστηριότητες. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία μέσα από εντυπωσιακά εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές παραγωγές να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών (όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), ορυκτά και πετρώματα που γεννήθηκαν τα βάθη του Ωκεανού της Τηθύος εκατομμύρια χρόνια πριν αλλά και τον μήκους 7,5 μέτρων απολιθωμένο κορμό προγονικής λεύκας από την Λέσβο. 
Ειδικά για τα σχολεία, καθημερινά οργανώνονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές ενημερωτικές δράσεις.


Η έκθεση «Μνήμες Γαίας - Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Γεωτουρισμός στα νησιωτικά Γεωπάρκα» και ακρωνύμιο GEO-IN του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014 - 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO


Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. Τα Γεωπάρκα  αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αποτελούν δε την νεώτερη κατηγορία περιοχών που διαθέτουν αναγνώριση από την UNESCO, με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.
Η παρουσία εντυπωσιακών γεωλογικών μνημείων στην Ελλάδα και την Κύπρο και οι προσπάθειες αναγνώρισης και προστασίας τους οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιοτήτων και αναγνώριση πέντε περιοχών στην Ελλάδα και μιας περιοχής στην Κύπρο ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».


Ειδικότερα, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018 πέρασαν τη διαδικασία αξιολόγησης με επιτυχία και έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO οι περιοχές:
1) η Νήσος Λέσβος (2000, 2012),
2) το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001),
3) το Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού (2009),
4) η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου (2010)
5) το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015)
6) η περιοχή Τροόδους – Κύπρος (2015).

Εκπαιδευτική ενημέρωση στην έκθεση για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, Φοιτητές/τριες και Σπουδαστές/τριες
Από Δευτέρα έως Παρασκευή οργανώνονται προγράμματα για μαθητικές ομάδες Δημοτικού, Γυμνασίων, Λυκείων καθώς και για ομάδες Φοιτητών/τριών και Σπουδαστών/τριών. Τα προγράμματα για νέους/νέες έχουν ως στόχο να τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των γεωπάρκων μέσα από δημιουργικά εκπαιδευτικά «νοερά ταξίδια» σε ανεξερεύνητα μονοπάτια της ιστορίας της Γης. Τα προγράμματα επιστημονικής ενημέρωσης διαρκούν 45 λεπτά και πραγματοποιούνται καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) ανά μία ώρα, από τις 09:30-14:15 Η είσοδος είναι δωρεάν, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 94 69 641 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:30-16:30).

Είσοδος για το γενικό κοινό
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση από Τετάρτη έως Παρασκευή ώρες 17:00-20:00, καθώς και το Σαββατοκύριακο ώρες 11:00-20:00.

Προσβασιμότητα
Οι χώροι της έκθεσης είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο: 6985 903 881, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@eef.edu.gr

Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 2387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11)

Μοιράσου το άρθρο!