Μουσείο Φυσικής Ιστορίας:αφιερωμένη στη Μεσογειακή Δίαιτα η 12η Γιορτή Αγροτουρισμού
Η Μεσογειακή Διατροφή ανακηρύχτηκε πρόσφατα από την UNESCO ως Άυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας.
Ειδικότερα στις 16 Νοεμβρίου 2010 κατά τη διάρκεια της 5ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι της Κένυας, αξιολογήθηκε το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο και αποφασίστηκε η εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Στα πλαίσια προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας από την Ελλάδα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου απέστειλε στις 24 Ιουνίου 2009 στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επιστολή υποστήριξης με στόχο την ενίσχυση του φακέλου υποψηφιότητας της Ελλάδας για την εγγραφή της Μεσογειακής Δίαιτας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το Μουσείο επιλέχθηκε να συμμετάσχει στους φορείς που ενίσχυσαν το φάκελο υποψηφιότητας της Ελλάδας καθώς τα τελευταία 11 χρόνια συμβάλει με τις δράσεις του στην ανάδειξη του πολιτισμού της διατροφής της Λέσβου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Τα τελευταία 11 χρόνια το Μουσείο διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία στο Σίγρι τη Γιορτή Αγροτουρισμού, όπου παρουσιάζονται τα εκλεκτά προϊόντα των ντόπιων παραγωγών της Λέσβου και προβάλλεται παγκοσμίως η διατροφή της Λέσβου. Παράλληλα υλοποιεί κάθε χρόνο στοχευμένες δράσεις για την προβολή των τοπικών ποιοτικών προϊόντων της Λέσβου. Καινοτομία του Μουσείου αποτελούν οι ενέργειες που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στον τρόπο παρουσίασης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της Λέσβου και της διατροφής της σε σχέση με το φυσικό και γεωλογικό περιβάλλον του νησιού, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα.
Με την ευκαιρία της ανάδειξης της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλο πολιτιστικό αγαθό της Ανθρωπότητας το Μουσείο πρόκειται να αφιερώσει την 12η Γιορτή Αγροτουρισμού στην Μεσογειακή Δίαιτα και ειδικότερα στα Λεσβιακά προϊόντα και στη λεσβιακή κουζίνα. Παράλληλα, πρόκειται να συνεργαστεί με Τοπικούς Επαγγελματικούς και Επιστημονικούς φορείς, τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς της Λέσβου και τοπικές επιχειρήσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων και άλλους τοπικούς φορείς για να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δράσεις προβολής των τοπικών προϊόντων και της διατροφής της Λέσβου. Οι Υπουργοί Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης και Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την οριστική ανακήρυξη της Μεσογειακής Διατροφής από την UNESCO ως Άυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας.
Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος δήλωσε τα εξής: "Στις 16 Νοεμβρίου η UNESCO ενέκρινε την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η Μεσογειακή διατροφή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού πλούτου (ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού) που τη διαμορφώνει. Η σχετική αίτηση είχε κατατεθεί από τη χώρα μας από κοινού με την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο με την πεποίθηση ότι οι μεσογειακές κοινωνίες κατά την ιστορική τους διαδρομή διαμόρφωσαν ένα διατροφικό πολιτισμό με κοινά χαρακτηριστικά. Ο πολιτισμός αυτός προκύπτει από τη φύση και την ιδιαιτερότητα των μεσογειακών οικοσυστημάτων, καθώς και από κοινές αξίες και ιστορικές εμπειρίες που αφορούν τόσο τη διαχείριση του φυσικού πλούτου, όσο και τη νοηματοδότηση του συλλογικού βίου. Αυτή η κοινή κληρονομιά αποτελεί την επιτομή των στοιχείων της μεσογειακής διατροφής." Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την Εθνική Επιτροπή για την Μεσογειακή-Ελληνική Διατροφή, θα σχεδιάσουν τη στρατηγική ώστε η Ελλάδα να καταστεί ταυτόσημη με τη Μεσογειακή Διατροφή.