Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

30/08/2016 - 17:35

Ολοκλήρωση παρουσίασης της πρωτότυπης έκθεσης του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους

tyle="text-align: justify;">Ολοκληρώνεται στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 η παρουσίαση της πρωτότυπης έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
στο Επιμελητήριο Λέσβου στη Μυτιλήνη

 

Ολοκληρώνεται 3 Σεπτεμβρίου 2016 η παρουσίαση της πρωτότυπης έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ», η οποία φιλοξενείται στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου στη Μυτιλήνη.

Οι επισκέπτες της έκθεσης για λίγες ακόμα ημέρες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μοναδικά ευρήματα από τις απολιθωματοφόρες θέσεις που αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, τα οποία αποτελούν μοναδικά τεκμήρια του γεωλογικού χρόνου και αποτελούν μοναδικούς μάρτυρες της εξέλιξης του Αιγαίου Πελάγους.

Στην έκθεση παρουσιάζονται εντυπωσιακά τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόϊες, κυπαρισσίδες και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας είδη φύλλων, όπως δάφνες, κανέλλες, φοίνικες που μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών.

Παράλληλα, η έκθεση ταξιδεύει τους επισκέπτες στους χώρους του εργοταξίου κατά μήκος της διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, όπου και μεταφέρει ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής, των εργασιών συντήρησης, ανάδειξης και προστασίας των ιδιαίτερης επιστημονικής και εκπαιδευτικής αξίας απολιθωμένων φυτών. Παρουσιάζει την ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση ενός μοναδικού γεωλογικού μνημείου και γνωρίζει στους επισκέπτες της το μοναδικό Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τη σημασία του για τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου, τις αλλαγές του κλίματος στον πλανήτη μας, τη μελέτη της βιοποικιλότητας.

Η έκθεση οργανώνεται σε 11 ενότητες, στις οποίες παρουσιάζεται το σημαντικό έργο της κατασκευής του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου και της διάσωσης των απολιθωμάτων, τα νέα ευρήματα, τις απολιθωματοφόρες θέσεις, τους γεωτόπους καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλων των φάσεων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων. Επίσης, προβάλλονται οι χάρτες των διαδρομών στις επισκέψιμες θέσεις αλλά και οι χάρτες αποτύπωσης όλων των απολιθωματοφόρων θέσεων. Εκτίθενται τα ξύλινα κιβώτια μεταφοράς και προσωρινής αποθήκευσης των απολιθωμάτων, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανασκαφή, τα υλικά και τα μικροεργαλεία όλων των διαδικασιών συντήρησης καθώς και τα υλικά για την κατασκευή γυψονάρθηκα. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την ενότητα που ξεδιπλώνει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της Λέσβου, σαν ένα ταξίδι στο χρόνο και παρουσιάζει το μεγαλείο του  Γεωπάρκου Λέσβου - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ»

Παράλληλα με την έκθεση ολοκληρώνεται και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά 5 – 12 ετών και υλοποιείται καθημερινά Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 11:00 – 13:00.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας τα παιδιά για δύο ώρες γίνονται ερευνητές του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Μέσα από μια διαδρομή έρευνας στον εκθεσιακό χώρο, ανακαλύπτουν πληροφορίες για τα φυτικά απολιθώματα, τα ηφαιστειακά υλικά, αναζητούν πληροφορίες για τις εργασίες που υλοποιούνται στο εργοτάξιο κατά τη διάρκεια των εργασιών διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, την κάθε εργασία, τη χρησιμότητά της, ποια εργαλεία χρησιμοποιούνται, τα αποτελέσματά της αλλά και τη σημασία τους για την προστασία και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Παράλληλα, στα πλαίσια της έκθεσης πραγματοποιούνται ενημερωτικές δράσεις για όλες τις ηλικίες καθώς και ειδικές δράσεις για άτομα με προβλήματα όρασης.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά Τρίτη – Σάββατο 10:30 – 13:30 & 19:00 – 21:30.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.theforestundertheroad.gr, www.lesvosmuseum.gr.

 

Μοιράσου το άρθρο!