Skip to main content

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Μεγάλη γιορτή περιβάλλοντος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την

Οι Μικροί Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τα νέα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης

Μια μεγάλη γιορτή πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014 με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2014. Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 2ου , του 3ου και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα «Οι Μικροί Παλαιοντολόγοι ανακαλύπτουν τα νέα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης» που οργάνωσε το Μουσείο ειδικά για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος «ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από τον Καθηγητή Ν. Ζούρο τα νέα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους που έχουν έρθει στο φως από τις πρόσφατες ανασκαφές στο νέο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης και τις σωστικές ανασκαφές στον οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου και τη σημασία τους για τα στοιχεία που μας δίνουν για τις κλιματικές συνθήκες και τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου.

Οι μαθητές μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο ανακάλυψαν το πλούσιο τροπικό δάσος της Λέσβου, ανακάλυψαν τις μοναδικές πληροφορίες που μας δίνει για την κλιματική αλλαγή, σύγκριναν το σύγχρονο και απολιθωμένο οικοσύστημα της δυτικής Λέσβου και ευαισθητοποιήθηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος και του Απολιθωμένου Δάσους. Με μεγάλο ενθουσιασμό οι μαθητές καθάρισαν και συντήρησαν τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων όπως σεκόιας, προγονικής μορφής πεύκου, βελανιδιάς και άλλων δέντρων που ζούσαν στο Απολιθωμένο Δάσος, γνώρισαν τα χαρακτηριστικά τους και την ιστορία που αφηγούνται.

Το Μουσείο επέλεξε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για να γνωρίσει για πρώτη φορά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τα νέα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους και τις μοναδικές πληροφορίες που μας δίνουν για το περιβάλλον πριν 20 εκατομμύρια και την επίδραση του ανθρώπου τα τελευταία χρόνια.

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με στόχο την ευαισθητοποίηση αλλά και εκπαίδευση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών και των νέων σε θέματα προστασίας και διατήρησης της φυσικής μας κληρονομιάς και την αειφορική διαχείριση του παγκόσμιου φυσικού μας πλούτου. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ήταν αφιερωμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στους κινδύνους που επιφέρουν οι κλιματικές αλλαγές και γιορτάστηκε σε περισσότερες από 100 χώρες, υπενθυμίζοντας την ευθύνη μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Η δράση είναι ενταγμένη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία