Skip to main content

Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων εξελέγη ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επαναξιολόγηση της Λέσβου ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO για την περίοδο 2017-2020, όπως ανακοινώθηκε από τον Καθηγητή Patrick McKeever, επικεφαλή της Τομέα Γεωλογικών Επιστημών και Αντιμετώπισης Φυσικών καταστροφών της UNESCO κατά το κλείσιμο των εργασιών του 7ου Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO που πραγματοποιήθηκε στο Τorbey  της Αγγλίας με τη συμμετοχή 700 συνέδρων από 63 χώρες.

Η αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO οφείλεται στην πρωτοβουλία του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και την συμπαράσταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Λέσβου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και πολλών τοπικών φορέων.

Ο φάκελος επαναξιολόγησης του Γεωπάρκου Λέσβου για την περίοδο 2017-2020 υποβλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε η επιτόπια αξιολόγηση στη Λέσβο των εμπειρογνωμόνων της UNESCO Δρ. Mahito Watanabe του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών της Ιαπωνίας και τον Δρ. Jean-Luc Christophe Desbois, Διευθυντή του Γεωπάρκου Massif du Bauges της Γαλλίας, Συντονιστή του Φόρουμ των Γεωπάρκων της Γαλλίας.

Τους αξιολογητές ενημέρωσε ο  Δήμαρχος Σπ. Γαληνός και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Λέσβου και των τοπικών φορέων που στηρίζουν την αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο και επισκέφθηκαν πολλά φυσικά και πολιτιστικά μνημεία και υποδομές. Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερα θετική εντύπωση που αποκόμισαν από την σήμανση των θέσεων ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου και από την λειτουργία του θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης, δράσεις που ολοκληρώθηκαν με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-13 - ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.

Η συνολική πρόοδος του Γεωπάρκου Λέσβου κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2012 – 2016 αξιολογήθηκε θετικά στους τομείς ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ειδικότερα τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία της Λέσβου στα οποία πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και τουριστικές δράσεις, η δημιουργία του νέου Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης, τα επισκέψιμα πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία, τα στοιχεία οικολογικού ενδιαφέροντος (προστατευόμενες περιοχές, χλωρίδα, πανίδα, οικότοποι, κλπ), οι υποδομές και δράσεις θεματικού τουρισμού, οι δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η συμβολή στην  τοπική ανάπτυξη και τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου, η σήμανση των  θέσεων ενδιαφέροντος, η ενημέρωση του κοινού, η λειτουργία  και προβολή του Γεωπάρκου Λέσβου συνέβαλλαν αποφασιστικά στην επιτυχή επαναξιολόγηση.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης των μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκου Λέσβου επικυρώθηκε από το Συμβούλιο του Προγράμματος "Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO".

Ειδικότερα στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η 1η Σύνοδος του 16μελούς Συμβουλίου του νέου Προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks) κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση των 18 νέων αιτήσεων περιοχών για την αναγνώριση τους ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και την επαναξιολόγηση 22 περιοχών που ήδη διαθέτουν την αναγνώριση. Μεταξύ των περιοχών που επαναξιολογηθήκαν με επιτυχία και διατηρούν την αναγνώριση τους ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO για τα επόμενα 4 χρόνια περιλαμβάνονται και τα δύο Ελληνικά Γεωπάρκα που τελούσαν υπό αξιολόγηση, το Γεωπάρκο Λέσβου και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.

 

7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γεωπάρκων

Βασικά θέματα που απασχόλησαν το 7ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, στο οποίο συμμετείχαν Διευθυντές και στελέχη της UNESCO, Παγκόσμιων Γεωπάρκων, πανεπιστημιακοί και ερευνητές  ήταν η εφαρμογή των κατευθύνσεων για την αναγνώριση  περιοχών ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks), η ανάπτυξη του γεωτουρισμού και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους επισκέπτες των περιοχών, η ανάδειξη  και αξιοποίηση γεωμνημείων και τοπίων, η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ γεωπάρκων και η προβολή τους ως τουριστικών προορισμών ποιότητας, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

 

Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα 120 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO από 33 χώρες.

Στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκαν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας και ο κώδικας δεοντολογίας του Παγκόσμιου Δικτύου και πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προεδρείου και της 13μελούς Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων εξελέγη ο Νικόλαος Ζούρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Συντονιστής του Γεωπάρκου Λέσβου.

 

Προβολή των Γεωπάρκων και  Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουρισμού

Επίσης, πραγματοποιήθηκε η 38η Συνάντηση των Ευρωπαικών Γεωπάρκων όπου συζητήθηκαν οι δράσεις του ο συντονισμός των ενεργειών προβολής σε Ευρωπαικό επίπεδο και αποφασίστηκε η οργάνωση δράσεων στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017 με στόχο την  προβολή των 69 Παγκόσμιων Γεωπάρκων που λειτουργούν στη Ευρώπη ως τουριστικών προορισμών ποιότητας.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία