Skip to main content

Συμφωνία συνεργασίας Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Μουσείου Απολιθωμένου Ξύλου της Ταϊλάνδης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Λέσβου υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας από την Ταϊλάνδη

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του  Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Μουσείου Απολιθωμένου Ξύλου της Ταϊλάνδης

Με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Μουσείου Απολιθωμένου Ξύλου της Ταϊλάνδης ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2014 πολυμελής υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από την Ταϊλάνδη.

Eπικεφαλής της Αντιπροσωπείας ήταν κ κα. CHULEEWAN SAISINGTHONG κυβερνήτης της περιοχής ΤAK. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών κυβερνήσεων, διευθυντές και προϊστάμενοι των τομέων οικονομικού σχεδιασμού, τουρισμού, έρευνας και εκπαίδευσης, ο Δρ PRATUENG JINTASAKUL Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένων Δέντρων και Ορυκτών Πόρων, ο Διευθυντής του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους καθώς και Καθηγητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου Nakhon Ratchasima Rajabhat της Ταϊλάνδης.

Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να γνωρίσουν από κοντά τις επιτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης, προστασίας και συντήρησης του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και το Γεωπάρκο Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής τους  είχαν την δυνατότητα να συζητηθούν οι δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Μουσείου Απολιθωμένων Δέντρων της Ταϊλάνδης καθώς και οι δυνατότητες δημιουργίας του πρώτου Γεωπάρκου της Ταϊλάνδης.

Γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και το Γεωπάρκο Λέσβου

Η αντιπροσωπεία από την Κίνα έφτασε στη Λέσβο την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014 και την υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθ. Νίκος Ζούρος, ο οποίος τους παρουσίασε το ιστορικό δημιουργίας του Γεωπάρκου Λέσβου και τη σημασία ένταξής του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Στη συνάντηση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθ. Στέφανος Γκρίτζαλης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Nakhon Ratchasima Rajabhat της Ταϊλάνδης. Ειδικότερα, πρότεινε την ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης, της ανάδειξης και διαχείρισης φυσικών μνημείων σε περιοχές Γεωπάρκων.

Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014 τα μέλη της αντιπροσωπείας από την Ταϊλάνδη είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να γνωρίσουν από κοντά το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και να ξεναγηθούν στα υπαίθρια Πάρκα και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Περιηγήθηκαν από τον Καθ. Νίκο Ζούρο στα γεωλογικά και φυσικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και γνώρισαν τους σημαντικότερους γεωτόπους της Λέσβου.

Ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι δήλωσαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου περιηγήθηκαν από τον Καθ. Νίκο Ζούρο στις μόνιμες εκθέσεις του και γνώρισαν από κοντά τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου στο τομέα της συντήρησης απολιθωμάτων, τις υπηρεσίες που προσφέρει στον επισκέπτη και τις δράσεις του. Ενημερώθηκαν αναλυτικά για τον τρόπο ανάδειξης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους, τις δράσεις ευαισθητοποίηση του κοινού, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, τη Γιορτή Αγροτουρισμού με προϊόντα της λεσβιακής γης καθώς και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται κάθε χρόνο στους χώρους του Μουσείου.

Επίσης, επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Πάρκου, το συνεχιζόμενο πρόγραμμα ανασκαφών, συντηρήσεων και ανάδειξης των ευρημάτων. Τα μέλη της αντιπροσωπείας από την Ταϊλάνδη περιηγηθήκαν στους χώρους του Πάρκου και θαύμασαν τους γιγάντιους κορμούς των Απολιθωμένων Δέντρων μέσα από τις περιπατητικές διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί, και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψή τους, τα μέλη της αντιπροσωπείας ευχαρίστησαν θερμά Καθ. Νίκο Ζούρο για τη φιλοξενία και την πολυεπίπεδη συνεργασία, εκτιμώντας πως η επίσκεψή τους αυτή θα αποβεί χρήσιμη για την ανάπτυξη του πρώτου Γεωπάρκου στην Ταϊλάνδη. Παράλληλα, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το υψηλό επίπεδο ανάδειξης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και την επιθυμία για συνέχιση της συνεργασίας με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο μέλλον.

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας

Στόχος της συμφωνίας που υπέγραψε ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νίκος Ζούρος, o Δρ. Pratueng Jintasakul, Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένων Δέντρων και Ορυκτών Πόρων της Ταϊλάνδης ήταν η ενίσχυση των  δυνατοτήτων περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο  Μουσείων στους τομείς της συντήρησης και προστασίας του απολιθωμένου ξύλου, της έρευνας, της ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς, της εκπαίδευσης, της προβολής των φυσικών μνημείων των δύο περιοχών και της ανάπτυξης του τουρισμού.

Ειδικότερα η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνολογικών εφαρμογών στους τομείς  της συντήρησης απολιθωμάτων, προστασίας και συντήρησης φυσικών μνημείων, διαχείρισης προστατευταίων περιοχών, ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών καθώς και στους τομείς της εκθεσιακής παρουσίασης μουσειακών συλλογών και οργάνωσης, λειτουργίας και προβολής Μουσείων. Παράλληλα, προβλέπει τη συνεργασία στους τομείς της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της κατάρτισης προσωπικού, ανάπτυξης και διαχείρισης κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και τη διασύνδεση των δύο μουσείων. Επίσης, προβλέπεται η συνεργασία για την παραγωγή κοινών θεματικών εκθέσεων, ανταλλαγής περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων μεταξύ των δύο περιοχών αλλά και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα δημιουργίας και διαχείρισης γεωπάρκων.

 

 

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις