Skip to main content

Συνάντηση UNESCO για ΓΕΩΠΑΡΚΑ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 70 χώρες.  -Γεωπάρκα ΟΥΝΕΣΚΟ

 

Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση για την ανάπτυξη γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο οργανώθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι υπό την προεδρία της Αν. Γενικής Διευθύντριας της UNESCO για τις Επιστήμες καθηγ. G. Kalonji με την συμμετοχή εκπροσώπων από 70 χώρες. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τις δράσεις και τη λειτουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και τον ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν σε θέματα διαχείρισης και ανάδειξης φυσικών μνημείων καθώς και η προβολή των μνημείων, η ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού και ιδιαίτερα του γεωτουρισμού μέσω κοινών δράσεων, οι συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες και η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στις περιοχές που διαθέτουν φυσικά μνημεία στην Ευρώπη.

Οι βασικοί ομιλητές στη συνάντηση ήταν ο Δρ. P. Mc Keever από την Ιρλανδία, Αν. Καθηγητής Νίκος Ζούρος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Καθ. Ζ. Errami από το Μαρόκο. Ο Αν. Καθηγητής Ν. Ζούρος στην ομιλία του με θέμα «10 χρόνια εμπειρίες από τη δημιουργία του πρώτου γεωπάρκου στην Ελλάδα, τοπική ανάπτυξη και κοινωνία», παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της ανάδειξης και προστασίας του Απολιθωμένου δάσους Λέσβου κατά την τελευταία 15ετία, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για την επισκεψιμότητα της περιοχής, τις δράσεις εκπαίδευσης και ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού καθώς και τις συνεργασίες που αναπτύσσει με φορείς απ’ όλο τον κόσμο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε εκπρόσωποι πολλών κρατών (μεταξύ των οποίων (ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Ρωσία, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Μαρόκο, Περού, Μαλαισία, Μεξικό και Ελλάδα) ζήτησαν την ενίσχυση των δράσεων της UNESCO για τη δημιουργία γεωπάρκων σε όλες τις χώρες και την ενίσχυση  των αναπτυσσόμενων κρατών από τις χώρες που διαθέτουν εμπειρία στον τομέα αυτό μέσω της οργάνωσης εκπαιδευτικών δράσεων για την μεταφορά τεχνογνωσίας. Ο εκπρόσωπος των HΠΑ αναφέρθηκε ιδιαίτερα θετικά στο παράδειγμα της Λέσβου και στον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα Γεωπάρκα για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στο προεδρείο η Αν. Γενική Διευθύντρια της UNESCO για τις Επιστήμες καθηγ. G. Kalonji, ο Διευθυντής Οικολογικών και Γεω-Επιστημών Ιsh. Νatarajan, o υπαύθυνος του Παρατηρίο Γεωεπιστημών R. Missoten και οι ομιλητές Δρ. P. Mc Keever από την Ιρλανδία, Αν. Καθηγητής Νίκος Ζούρος Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Καθ. Ζ. Errami από το Μαρόκο.

       

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία