Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

20/10/2017 - 05:51

Τα Γεωπάρκα εργαλείο για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα -Το παράδειγμα της Λέσβου

ΔΕΗ

 

Τις δυνατότητες προβολής των Γεωπάρκων ως εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης περιοχών που διαθέτουν γεωλογικά μνημεία διεθνούς σημασίας παρουσίασε ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιο Δικτύου Γεωπάρκων κατά τη διάρκεια του 16ου Συνεδρίου ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη» με αντικείμενο «Ελληνικός Τουρισμός: Ανάπτυξη και Βιωσιμότητα. Για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον”  που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στις 16 & 17 Οκτωβρίου 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα.

Την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου πραγματοποίησε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης ενώ η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, παρουσίασε το έργο του Υπουργείου Τουρισμού και τους αναπτυξιακούς άξονες για τον ελληνικό τουρισμό.

Στην ενότητα του Συνεδρίου με αντικείμενο «Τουρισμός, Αγροδιατροφή και Πολιτισμός: Οι συνδετικοί κρίκοι προς μία Ολιστική Εμπειρία», ομιλητές ήταν η κα. Ντένη Καλλιβωκά, Εκδότρια, Difford's Guide, Greece & Cyprus, ο κ. Στέλλιος Μπουτάρης, Οινοποιός, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, ο κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης, Ιδιοκτήτης Εστιατόριου ΣΕΛΗΝΗ στη Σαντορίνη, ο κ. Δημήτριος Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης και ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Συντονιστής ήταν ο κ.  Λεωνίδας Παπαϊωάννου, Senior Manager, PwC Ελλάδος.

Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε στη διασύνδεση του τουρισμού με τους φορείς του Πολιτισμού και τους συντελεστές που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα. Οι συνέργειες και η συνεργασία  όλων των φορέων έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δημιουργία συγκριτικών πλεονεκτημάτων για το ελληνικό τουριστικό προϊόν και κατ’ επέκταση τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO, παρουσίασε ένα εντυπωσιακό βίντεο για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO  και μίλησε για τον θεσμό των Γεωπάρκων, που επιχειρεί μια ολιστική προσέγγιση των γεωλογικών διεργασιών και άρα της γεωλογικής κληρονομιάς με τη φυσική κληρονομιά και τον πολιτισμό, δένοντας έτσι τον περιβάλλοντα χώρο με τα πολιτιστικά μνημεία. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι τα Γεωπάρκα, το γεωλογικό στοιχείο, το τοπίο συνδέονται με τον άνθρωπο, με τη βιοποικιλότητα αλλά και τα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομία και την τοπική παραγωγή. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη κατανόησης της αξίας των φυσικών πόρων ενός τοπίου ως βασική προϋπόθεση για την προστασία και ανάδειξή του καθώς και την ανάγκη αποτύπωσης και αξιοποίησης του δυναμικού των ελληνικών ακτών. Μίλησε για τις εκπληκτικές ιστορίες που κάθε διαφορετικό ελληνικό τοπίο έχει να αφηγηθεί και το πως συνδυάζεται η αρχαία ελληνική μυθολογία με τη γεωλογική ιστορία κάθε περιοχής. Αναφέρθηκε στην εκτίμηση και τον σεβασμό που γνωρίζει ο ελληνικός πολιτισμός και το ελληνικό τοπίο στο εξωτερικό και κυρίως στην Κίνα και στην ανάγκη επένδυσης στην προσέλκυση του μεγάλου κινέζικου δυναμικού επισκεπτών. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους τρόπους σύνδεσης του πολιτισμού με τη γαστρονομία συμβάλλοντας έτσι στη βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής αλλά και την ανάγκη συνεργασίας με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για την πιο αποτελεσματική οικονομική ανάπτυξη της κάθε περιοχής και τόνισε την επιτυχημένα συνεργασία μεταξύ του Γεωπάρκου Λέσβου και ενός δικτύου τοπικών παραγωγών λαδιού, ούζου, κρασιού κλπ, που έχουν βραβευθεί στην παγκόσμια αγορά, και επιχειρήσεων που πραγματοποιούν καινοτομία στον εναλλακτικό τουρισμό.

Ακολούθησε η τρίτη ενότητα του Συνεδρίου με αντικείμενο «Χρηματοδότηση, Ψηφιοποίηση και Συνέργειες. Βασικοί πυλώνες για την αύξηση του κοινωνικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων», με ομιλητές εκπροσώπους των εταιριών -  χορηγών του Συνεδρίου, κ. Χάρη Σαχίνη, Business Development Officer, Aegean Airlines, κ. Σπύρο Βενετσιάνο, Assistant General Manager, Head of Structured Finance, Group Corporate & Investment Banking, Eurobank και κ. Σπύρο Τιμοθεάτο, Business Development Senior Manager, Fixed & Mobile, ΟΤΕ group. Συντονιστής ήταν ο κ. Πάκης Παπαδημητρίου, Διευθυντής Εταιρικής Ποιότητας, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Συζητήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης και ενίσχυσης των προσπαθειών τουριστικής ανάπτυξης μια περιοχής από την πρωτοβουλία των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με ομιλία του κ. Γιάννη Μαντά, Εμπορικού Διευθυντή Business Solutions, LG Electronics Ελλάς Α.Ε. και της κα. Aurora Dawn Reinke, Founder & CEO, Astrapto. 

Μοιράσου το άρθρο!