Τετάρτη 04/04/2012:Διημερίδα για το Γεωπάρκο Λέσβου στην Καλλονή
Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 και ώρα 6μ.μ.
Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
Λεζάντα φωτογραφίας: Στηλοειδείς λάβες Λεπετύμνου: Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς γεωτόπους της Λέσβου που θα αναδειχθεί από το Γεωπάρκο Λέσβου. Στην Ιρλανδία το αντίστοιχο μνημείο, οι στηλοειδείς λάβες Giant's Gauseway, αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η δεύτερη ενημερωτική ημερίδα για το Γεωπάρκο Λέσβου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 και ώρα 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής. Η Διημερίδα με θέμα «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ: Ανάδειξη και αξιοποίηση φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς & τοπική ανάπτυξη» οργανώνεται από τo Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα και τo Moυσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου.
Η διημερίδα υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και εθνικών πόρων. Απευθύνεται σε αιρετούς και στελέχη της Τοπικής και Περιφερειακής αυτοδιοίκησης καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο για θέματα του Γεωπάρκου Λέσβου.
Οι εργασίες της διημερίδας θα πραγματοποιηθούν στις 4 Απριλίου 2012 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής ενώ στις 7 Απριλίου 2012 θα πραγματοποιηθεί ειδική δράση υπαίθρου με θέμα «ΛΕΣΒΟΣ: τοπία, μνημεία και τεκμήρια φυσικής ιστορίας και πολιτισμού - από τα 300 εκατομμύρια χρόνια και μέχρι σήμερα», όπου θα γίνει περιήγηση στα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου.
Αντικείμενο της εκδήλωσης είναι η γνωριμία των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με την έννοια του Γεωπάρκου και τις δυνατότητες που αναπτύσσονται για ανάδειξη και προβολή του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου, της μοναδικής πολιτιστικής της κληρονομιάς, τις προστατευόμενες περιοχές και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και παραδόσεων του νησιού, με την αναγνώριση της Λέσβου ως μέλους του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες για ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού όπως ο γεωτουρισμός, ο τουρισμός φύσης, ο εκπαιδευτικός τουρισμός κ.λπ. μέσω της αξιοποίησης ειδικών δράσεων και προγραμμάτων.