Οικονομία

20/06/2020 - 08:08

Κραυγή αγωνίας από την Πέτρα Λέσβου - 7 αιτήματα από τους επαγγελματίες

Το ξέσπασμα της πανδημίας δημιούργησε μια νέα πολυεπίπεδη κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας, στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, ιδιαίτερα στον χώρο του τουρισμού, δεν είναι ακόμα υπολογίσιμες, αλλά κατά γενική ομολογία θα αφήσουν επιχειρήσεις (οικογένειες) οικονομικά κατεστραμμένες. 

Η έλλειψη ρευστότητας, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς και το νέο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων , οδηγεί με ακρίβεια σε γενικευμένα αδιέξοδα. Αφού, οι σχεδόν μηδενικοί τζίροι των επιχειρήσεων, καθιστούν αδύνατη την επιβίωσή τους, με συνέπεια να υπάρξουν: απολύσεις, μειωμένη εργασία και μη πραγματοποίηση προγραμματισμένων προσλήψεων.

Η διατήρηση ορισμένων αναγκαίων μέτρων περιορισμού, όπως αυτά που έχουν ανακοινωθεί και είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε, καθώς και η αβεβαιότητα για την έλευση τουριστών, θα έχει ως συνέπεια, όχι μόνο την διατήρηση των σχεδόν μηδενικών εσόδων μας, αλλά και την αύξηση των οφειλών μας προς το δημόσιο.

Στις επιχειρήσεις που μισθώνουν κοινόχρηστους χώρους  (παραλίες, πλατείες, κτλ), ιδιαίτερα σε αυτές που λειτουργούν εποχικά και επί το πλείστων απευθύνονται σε τουρίστες, η ήδη έκπτωση 60% των μισθώσεων, σε συνάρτηση με α) την μείωση της τουριστικής περιόδου, β) την μείωση των ωφέλιμων τ.μ. του μισθώματος (στα 1000τ.μ. εως 40 άτομα) και γ) την τεράστια πτώση του τζίρου τους , δεν επαρκεί για να καταστούν βιώσιμες. 

Ιδιαίτερα στο νησί μας, όλα τα παρά πάνω, έρχονται να προστεθούν στο τεράστιο πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις  που ασχολούνται με τον τουρισμό, τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγο του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Για όλα τα παρά πάνω, ζητάμε:

  1. Για φέτος να μην γίνει απαιτητό κανένα μίσθωμα για τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλώστρων και τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους.
  2. Απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών για τους μήνες που ισχύουν τα μέτρα.
  3. Να αποδοθεί άμεσα το επίδομα ειδικού σκοπού, όχι μόνο βάση Κ.Α.Δ., αλλά τζίρου 2019-2020.
  4. Αφορολόγητο 12000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου.
  5. Καταστήματα που λειτουργούν εποχικά και δεν είναι στις πλητόμενες Κ.Α.Δ. (μίνι μάρκετ παραθεριστικών περιοχών) να τύχουν της ανάλογης στήριξης.
  6. Ενίσχυση με προσωπικό και τεχνικά μέσα όλων των δομών υγείας του νησιού μας.
  7. Οριστική διευθέτηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στο νησί μας.

 

Με βάση τα προεγγραφόμενα, για την ανάσχεση πλέον δυσμενών επιπτώσεων, με το παρόν υπόμνημα καταθέτουμε τις άμεσες προτάσεις μας, άξονες, προσδοκώντας την απαραίτητη μέριμνά σας.

Για να παραμείνουμε στο νησί μας, εμείς και οι οικογένειες μας.

Για να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας.

Για αυτούς που αποκαλείται χρόνια , σπονδυλική στήλη της οικονομίας.

Για τους εργαζομένους στο χώρο μας που πρέπει να ανταπεξέλθουν τουλάχιστον για δέκα οχτώ μήνες.

 

Δ.Σ. ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ – ΕΜΠΟΡΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΤΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

Μοιράσου το άρθρο!