Οικονομία

01/12/2022 - 12:24

Λάθη του Κτηματολογίου Μυτιλήνης – Γέρας – Κάτω Τρίτους

Ένδικα μέσα θα εξετάσει το ΤΕΕ

Ακόμα και σε ένδικα μέσα προτίθεται να προσφύγει το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, για τον επαναπροσδιορισμό των γεωτεμαχίων στις κτηματογραφικές ενότητες Γέρας – ( εκτός από τον Σκόπελο), Μυτιλήνης και Κάτω Τρίτους, όπου παρατηρούνται πολλά λάθη με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να μην έχει ολοκληρωθεί και οι πολίτες αυτών των περιοχών να κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους.

 

“Παρά τις επανειλημμένες επαφές μας με το Κτηματολόγιο, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα αυτό που ταλαιπωρεί συμπολίτες μας από το 2018 που ξεκίνησε η διαδικασία της κτηματογράφησης. Η διαδικασία των ενστάσεων δεν έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε ζητήσει να γίνει νέα κτηματογράφηση λόγω των λαθών της προηγούμενης αλλά το Κτηματολόγιο δεν έχει απαντήσει θετικά στο αίτημά μας”  τόνισε στην ΕΡΤ Β. Αιγαίο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Στράτος Μανωλακέλλης.

Το χρονικό

ματογράφηση στις προαναφερόμενες περιοχές ξεκίνησε το 1998 που ολοκληρώθηκε το 2002 με πολλά λάθη από τον ανάδοχο εργολάβο. Το 2005 ξεκίνησαν οι ενστάσεις των πολιτών. Με την έκδοση του ΦΕΚ το 2015 ξεκίνησε η επαναχωροθέτηση κάποιων περιοχών σε Μυτιλήνη, Γέρα και Κάτω Τρίτος ενώ από το Κτηματολόγιο πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες στα μισά περίπου γεωτεμάχια καθώς για μια σειρά από λόγους δεν μπορούσαν να βρουν τους ιδιοκτήτες τους.

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ συστήθηκε μια άτυπη επιτροπή ενημέρωσης των πολιτών για την συγκέντρωση των ενστάσεων, ενώ με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρους της Βουλής και βουλευτή Λέσβου της ΝΔ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα μέσα Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους,  στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες της Κτηματολόγιο ΑΕ.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο  Πρόεδρος του παραρτήματος ΤΕΕ, αφού συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της Α’ Φάσης της Κτηματογράφησης στη Μυτιλήνη, με όλα τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, συμφωνήθηκε η ανάρτηση των διορθώσεων να γίνει στις 21 Μαρτίου 2022.

Επετεύχθη συμφωνία, να δοθεί ξανά παράταση για τυχόν ενστάσεις για χρονικό διάστημα έως και 2 μήνες από την ανάρτηση.

Τόσο η Α, όσο και η Β φάση, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022.

Ακολούθησε νέα σύσκεψη ην Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μυτιλήνης σύσκεψη με θέμα «Πρόοδος και βελτίωση της διαδικασίας επαναχωροθέτησης κτηματογραφημένων ακινήτων σε περιοχές της νήσου Λέσβου».

Στη σύσκεψη, η οποία αποτελεί συνέχεια προηγούμενης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με πρωτοβουλία του Υφυπουργού, κ. Θ. Λιβάνιου, συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Σ. Κοτσώλης, με επταμελές υπηρεσιακό κλιμάκιο, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Χ. Αθανασίου και ο Δήμαρχος κ. Στρατής Κύτελης με την Επιτροπή του Κτηματολογίου.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου ενημέρωσε τους παριστάμενους για την σχεδιαζόμενη νομοθετική παρέμβαση και το επιχειρησιακό πλάνο υλοποίησής της. Οι βασικές αρχές της προτεινόμενης νομοθέτησης είναι οι εξής:

  1. Η μη εμφάνιση των ομόρων ιδιοκτητών, κατά τη φάση της αυτοψίας, δεν θα επηρεάσει την πρόοδο της διαδικασίας διόρθωσης για τους συνεπείς ιδιοκτήτες που συμμετείχαν στις αυτοψίες.
  2. Ο Φορέας «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα αναλάβει το κόστος κάθε συμπληρωματικής εργασίας που θα απαιτηθεί.
  3. Για την ολοκλήρωση του έργου της επαναχωροθέτησης, λαμβανομένων υπόψη και των απαιτούμενων συμπληρωματικών εργασιών, θα δοθεί η αναγκαία παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών, πριν την οριστικοποίησή τους.

Ωστόσο, ένα μήνα πριν από το τέλος του 2022 και η κτηματογράφηση των συγκεκριμένων περιοχών δεν έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να ανησυχούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για την τύχη των περιουσιών τους.

 

ρεπορτάζ Δήμητρα Λαχουρή

Μοιράσου το άρθρο!