Οικονομία

09/08/2012 - 15:19

Συνάντηση Ν.Γιακαλή με Υπουργό Ανάπτυξης για ΕΣΠΑ και νέα προγραμματική περίοδο

Γιακαλής Lesvosnews

Σ

τη χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση των Περιφερειαρχών, με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη, συμμετείχε χθες στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, που είχε σαν αντικείμενο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αιρετές Περιφέρειες και σχετίζονται με τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ).

 

Πρόκειται για προβλήματα που  εμποδίζουν την ανάπτυξη και επικεντρώνονται στην πολυνομία, την εμπλοκή πληθώρας συναρμοδιοτήτων και την έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων φορέων καθώς και τις ιδιαίτερα απαιτητικές, χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδοτήσεων.
Στη συζήτηση με τον Υπουργό, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη απλούστευσης διαδικασιών που αφορούν στο ΕΣΠΑ,  για την επίσπευση των ρυθμών απορρόφησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων. Με δεδομένη την κρισιμότητα της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που επιβάλλει βήματα ανάπτυξης και προόδου για τις 13 Περιφέρειες, αποφασίστηκε από κοινού να υπάρξει ένας συστηματικός και δομημένος διάλογος μεταξύ Υπουργείου και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, προκειμένου να επιλυθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν στη διαχείριση του ΕΣΠΑ.
Σχετικά με την προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020) ο κ. Γιακαλής, τόνισε την ανάγκη ενός σαφέστερου σχεδιασμού περιφερειακής πολιτικής και τη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής στο σύστημα Προγραμματισμός – Διαχείριση – Εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Σε ότι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις ο κ. Γιακαλής ζήτησε από τον Υπουργό την απλούστευση των διαδικασιών και κίνητρα που να προκαλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών και που κάνουν πραγματικά συμφέρουσα μία επένδυση.

Μοιράσου το άρθρο!