Ομορφιά & Υγεία

26/01/2022 - 08:24

Μυστικά Υγείας στην Κουζίνα μας!

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Η δίαιτα με χυμούς, δηλαδή να τρέφεται κάποιος για μερικές μέρες αποκλειστικά με χυμούς φρούτων και λαχανικών, για αποτοξίνωση ή χάσιμο βάρους, λαμβάνει ιδιαίτερης προσοχής τελευταία. Ωστόσο, όποιος θέλει να την εφαρμόσει, θα πρέπει να γνωρίζει τις επιπτώσεις που έχει αυτή η δίαιτα στον οργανισμό. Για παράδειγμα, η κατανάλωση φρούτων αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, συνεπώς αυτή η δίαιτα δεν συνιστάται σε διαβητικούς. Επίσης, όσοι παίρνουν φάρμακα που θα πρέπει να λαμβάνονται με στερεά τροφή ή όσοι γυμνάζονται πολύ και θέλουν να αναπτύξουν το μυϊκό σύστημα, θα πρέπει να την αποφεύγουν.

Το καλύτερο είναι να αποφεύγουμε τις υπερβολές και να εντάξουμε τα φρούτα στο καθημερινό διαιτολόγιό μας ώστε να λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά τους, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημά μας. Στους  χυμούς των φρούτων μπορούν να προστεθούν βότανα, λαχανικά και μπαχαρικά και να μετατραπούν σε ροφήματα που μπορούν να βελτιώσουν ή να εξαλείψουν συγκεκριμένα προβλήματα, να αυξήσουν την αντοχή και την ενέργεια, να τονώσουν τη διάθεση και τις νοητικές λειτουργίες. 

Άλλοι προτιμούν τον αποχυμωτή ενώ άλλοι το μπλέντερ για να φτιάχνουν τους χυμούς τους. Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι πως καλό είναι να αποφεύγουμε τους χυμούς του εμπορίου, γιατί όσο φυσικοί κι αν προβάλλονται ότι είναι, περιέχουν συντηρητικά, επιπρόσθετη ζάχαρη για βελτίωση της γεύσης ή υφίστανται παστερίωση προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι μικροοργανισμοί και να διατηρηθεί ο χυμός για το χρονικό διάστημα που αναγράφεται στη συσκευασία. Η παστερίωση γίνεται με απότομη αύξηση της θερμοκρασίας για σύντομο χρονικό διάστημα, ικανό όμως να καταστρέψει πλήθος πολύτιμων συστατικών. Συνεπώς, οι χυμοί του εμπορίου δεν συγκρίνονται σε διατροφική αξία με τον χυμό που λαμβάνεται από φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην κουζίνα μας.

Υπάρχουν άπειρες συνταγές για χυμούς. Το καλύτερο είναι να ακούει κανείς το σώμα του, να καταλαβαίνει τις ανάγκες του και να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα για εκείνον φρούτα και λαχανικά.

Κάθε φρούτο και κάθε λαχανικό έχει τα δικά του πολύτιμα συστατικά αλλά σε γενικές γραμμές ισχύουν τα ακόλουθα:

Κίτρινα-πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά: περιέχουν καροτενοειδή, βιταμίνη C και υψηλή συγκέντρωση λουτεΐνης, η οποία έχει συνδεθεί με την υγεία των ματιών, αφού βελτιώνει την οπτική οξύτητα, προσφέρει προστατευτική δράση έναντι του καταρράκτη και της ωχράς κηλίδας Π.χ. καρότα, εσπεριδοειδή, γλυκοπατάτα κλπ

Πράσινα φρούτα και λαχανικά: Περιέχουν νιασίνη, βιταμίνες Α, C και Β6, ασβέστιο και μαγνήσιο. Δηλαδή είναι εξαιρετικά για τα οστά, το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Π.χ. σπανάκι, αβοκάντο, λάχανο κλπ

Κόκκινα-μωβ-μπλε φρούτα και λαχανικά: Περιέχουν ανθοκυανίνη και λυκοπένιο, που είναι εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, προστατεύουν από καρκίνο και πολλές ασθένειες. Π.χ. σταφύλια, βατόμουρα, παντζάρια κλπ

Οι συνδυασμοί φρούτων, λαχανικών και μπαχαρικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χυμού με συγκεκριμένες ιδιότητες είναι οι εξής:

Για το συκώτι: καρότο, σπανάκι, σέλινο, παντζάρι μήλο, αγγούρι, πικραλίδα, τζίντζερ, κανέλα.

Για το έντερο: πράσινο λάχανο, τομάτα, ένα κεφαλάκι μπρόκολο, πράσινη πιπεριά, σπανάκι, σέλινο, μισή σκελίδα σκόρδο ή καρότο, ανανά, πορτοκάλι και πιπέρι καγιέν.

Για τα νεφρά: πικραλίδα, βασιλικό, σέλινο, λεμόνι ή καρπούζι, κράνμπερι και μέντα ή τον χυμό τεσσάρων λεμονιών σε ένα ποτήρι νερό και λίγο μέλι για να γίνει καλύτερη η γεύση ή πράσινο μήλο, μέντα, αγγούρι και τζίντζερ ή καρπούζι, παντζάρι και κράνμπερι.

Για το καρδιαγγειακό σύστημα:  καρότο, τζίντζερ, μήλο, λεμόνι και κανέλα

Για το στομάχι: μήλο, αγγούρι, μάραθο, τζίντζερ, μέντα, λάιμ.

Για βελτίωση εγκεφαλικής λειτουργίας: ρόδι, μάνγκο, παπάγια και μέντα ή βατόμουρα, σμέουρα, κεράσια, λεμόνι και αγγούρι.

Για ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος: ανανάς, πορτοκάλι, λεμόνι και ανθρακούχο νερό ή σπανάκι, καρότα, πράσινη πιπεριά, αγγούρι, κρεμμύδι, σκόρδο και πιπεριά χαλαπένιο (Jalapeno).

Για τόνωση της ενέργειας: ανανάς, αγγούρι, σέλινο και κάρδαμο.

 Για αδυνάτισμα: μήλα, λάιμ και σέλινο ή γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι και λεμόνι ή σιταρόχορτο, τζίντζερ, γλυκοπατάτα, λεμόνι, κράνμπερι και αγγούρι ή τομάτες, καρότα, λεμόνι, σέλινο και πιπεριά χαλαπένιο (Jalapeno).

Για ακμή: αγγούρι, λεμόνι, φύτρα μηδικής, μέντα και μαϊντανός ή αγγούρι με γλυκοπατάτα για να ισορροπήσει το pH του δέρματος.

 Για νεανική επιδερμίδα: πράσινο μήλο, κόκκινα σταφύλια και μέλι ή σιταρόχορτο, καρότα, παντζάρι, φράουλες, βατόμουρα και κανέλα ή σπανάκι, αγκινάρα, καρότο, αγγουράκι και ένα κεφαλάκι μπρόκολο ή λαχανάκια Βρυξελλών, παντζάρι, κόκκινη πιπεριά και ένα κεφαλάκι μπρόκολο.

Για αναζωογόνηση: αχλάδι, μήλο, αγγούρι και τζίντζερ ή βύσσινα, σμέουρα, μήλο, αγγούρι και μέντα ή αχλάδι, ακτινίδιο, καρότο μήλο και δυόσμο ή παντζάρι, ρόδι, βατόμουρα, βύσσινα και ακτινίδιο.

----

* Η στήλη "Ομορφιά & Υγεία" έχει την  επιμέλεια της Χαράς Ζήκα. Η στήλη περιλαμβάνει συμβουλές για μακροζωία, αντιγήρανση, χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, συνεντεύξεις από γιατρούς, αισθητικούς κλπ 

Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και θα είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη

Μοιράσου το άρθρο!