Περιβάλλον

28/03/2022 - 08:01

60 ποδηλάτες νύχτα στη Μυτιλήνη έστειλαν το δικό τους μήνυμα (βίντεο)

Προκοπης Τζιμής

Το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022, στη πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου ετήσια ποδηλατοπορεία για την ώρα της Γης. Στις 20:30, την ώρα που 190 χώρες του κόσμου σβήνουν για μία ώρα τα φώτα εις ένδειξη προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην πορεία συμμετείχαν 60 συμπολίτες μας που ήρθαν με τα ποδήλατά τους να διαδηλώσουν για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Σαπφούς, κινήθηκε μέσα από τον νέο ποδηλατόδρομο στα Τσαμάκια, έως τη Φυκιότρυπα και πίσω. Ευχόμαστε να είναι η τελευταία φορά που η βόλτα μας κάνει αναστροφή χωρίς να ολοκληρώνεται κύκλος κάστρου, μια και του χρόνου ελπίζουμε να είναι πλέον ανοιχτή η γέφυρα και τα έργα πεζόδρομου ποδηλατόδρομου στον τομέα της αρχαιολογίας τελειωμένα.


Η 2η βόλτα ξεκίνησε πάλι από την πλατεία και μέσα από τα γραφικά στενάκια της Επάνω Σκάλας έφτασε έως το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας. Από κει η βόλτα κινήθηκε με πάθος και συνθήματα έως το άλλο άκρο της πόλης, τη Χρυσομαλλούσα. Ελπίζουμε από τις επόμενες ποδηλατοπορειες μας, να εντάξουμε στη βόλτα μας, εκτός από τον ποδηλατόδρομο αναψυχής στα Τσαμάκια και άλλα σημεία ποδηλατικού ενδιαφέροντος κι αστικούς ποδηλατόδρομους που έχουν ανακοινωθεί από το Δήμο ή αποτελούν μόνιμα αιτήματα των ανθρώπων που ελπίζουν, όλοι μας κάποτε να κινούμαστε με ποδήλατο και ασφάλεια μέσα στη Μυτιλήνη.
Το μεγάλο μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας (της ώρας για την ακρίβεια) είναι η ανάγκη όλοι μας να συμβάλουμε από λίγο ο καθένας στην προστασία του πλανήτη, σβήνοντας τα φώτα και μειώνοντας όσο μπορεί ο καθένας, την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, για μία ώρα στο σπίτι του. Η "Ώρα της Γης" είναι η μεγαλύτερη συμμετοχική εκστρατεία ευαισθητοποίησης που υπήρξε ποτέ για την προστασία του πλανήτη, και τη γιορτάζουμε πάνω από 10 χρόνια πλέον, με την καθιερωμένη νυχτερινή ποδηλατοπορεία στους δρόμους της Μυτιλήνης, την ώρα που τα φώτα της πόλης είναι κλειστά!
Μετά από μία ώρα και περίπου 8 χιλιόμετρα βόλτας, φτάσαμε πίσω στο σημείο εκκίνησης της πορείας. Ευχαριστούμε τον κόσμο που συμμετείχε στην ετήσια πορεία του συλλόγου και έδειξε ότι στην πόλη μας υπάρχει μια μεγάλη μερίδα κόσμου που έχει ευαισθησία για το περιβάλλον.

Μοιράσου το άρθρο!