Περιβάλλον

07/04/2022 - 16:23

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου

Από τον κ. Καρτέρη Μιχάλη/ Καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Ομότιμος Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημιου

Ανοικτή Επιστολή προς κ. Βέρρο, Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου

Αγαπητέ κ. Βέρρο,

Είστε ο πρώτος Δήμαρχος του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Όταν εκλεχτήκατε, νομίζω ότι όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται, αμέσως ή εμμέσως, για τα δημοτικά δρώμενα και ιδιαίτερα οι κάτοικοι και φίλοι της Ερεσού, χάρηκαν ιδιαίτερα, γιατί θεώρησαν ότι πολλά από τα προβλήματα της περιοχής τους θα επιλύονταν με συνέπεια και ενδιαφέρον.

Η Ερεσός θεωρείται ότι είναι, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ, ένα πραγματικά ιδιαίτερο μέρος, μοναδικό, με ιστορία, πανέμορφη παραλία, φιλόξενους ανθρώπους κ.λπ.. Αγαπητό σε όλους και σε όλες. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΑΣΤΟΧΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ.

Θέλω εξ’αρχής να τονίσω μια ανθρώπινη αντίδραση ( ψυχολογικό γεγονός) ότι,

  • αν κάποιος θέλει να αντιμετωπίσει ένα θέμα με θετικό τρόπο, θα προσπαθήσει με οποιοδήποτε τρόπο, να ψάξει και να βρει ή να δημιουργήσει πολλά θετικά στοιχεία , γεγονότα, τρόπους, διαδικασίες κ.λπ., για να υποστηρίξει τη θετική του άποψη επί του θέματος,

  • αντίθετα, αν θέλει να αντιμετωπίσει το ίδιο θέμα με αρνητικό τρόπο, θα αδρανήσει ή θα ελιχθεί, προσπαθώντας να βρει ή να δημιουργήσει πολλά αρνητικά στοιχεία , γεγονότα, τρόπους, διαδικασίες κ.λπ., για να υποστηρίξει ή να συγκαλύψει την αρνητική του άποψη επί του θέματος,

Κύριε Δήμαρχε , στην περίπτωση της παραλίας Αφεντέλλι, το σύνολο των Ερεσιωτών θεωρεί ότι εμπίπτετε στη δεύτερη περίπτωση.

Μετά δε και την μεθοδευμένη έκδοση της οικοδομικής αδείας, αισθάνομαι την ανάγκη να σας απευθύνω την ανοικτή αυτή επιστολή και περιμένω; την αντίστοιχη περιεκτική απάντηση από εσάς. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ, ότι την κύρια ευθύνη για όλες τις θέσεις και αποφάσεις των υπηρεσιών ενός Δήμου, τις έχει ο Δήμαρχος. Δηλαδή ισχύει το « για τα παράπονά σου να πας στο Δήμαρχο».

Κε Βέρρο ,γιατί χρωματίζετε τον αγώνα των Ερεσιωτών; Από την αρχή σας διαβεβαιώνω και πρέπει να ξεκαθαριστεί εντελώς ΣΕ ΌΛΟΥΣ, ότι το σύνολο της κοινωνίας που αντιτίθεται στα σχέδια καταστροφής της παραλίας Αφεντέλλι είναι Άχρωμοι, αλλά δυναμικοί άνθρωποι και μάλιστα με κοινή λογική ( όπως λέτε). Άρα, αδίκως βάζετε χρώματα και ταμπέλες.

Απαντήστε

Αν οι αγωνιζόμενοι για να σωθεί η παραλία της Ερεσού, αποτελούν την κοινή, κατ’εσάς, λογική, τότε οι αντίθετοι ( οι άλογοι ) οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται καθόλου τη απίστευτη ζημιά που θα προκαλέσουν , αλλά στοχεύουν απλά και μόνο στο κέρδος, τι είναι; Επιθυμούμε να μας πείτε ξεκάθαρα τη θέση σας και πως θα δράσετε για να τους αντιμετωπίσετε. Λόγω της θέση σας είστε υποχρεωμένος να ενεργήσετε άμεσα, και όχι με ελιγμούς, υπονοούμενα και μεσοβέζικα λόγια. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ.

Κε Δήμαρχε, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και με πλήρη απογοήτευση προς το πρόσωπό σας, θεωρούμε ότι, ήδη έχετε εναντιωθεί ή αδρανείτε απέναντι στις νόμιμες επιθυμίες ενός ολόκληρου χωριού, της Ερεσού. Δηλαδή, θεωρούμε ότι ο ανώτατος άρχων της περιοχής, κατά παράβαση του συνταγματικού του όρκου και των συναφών υποχρεώσεων της θέσης του, έχει εναντιωθεί στα οικονομικά ( τουριστικά κ.λπ.), κοινωνικά, περιβαλλοντικά , οικολογικά κ.λπ. συμφέροντα των Ερεσιωτών και των μελλοντικών τους γενεών.

Δείχνετε μια ανεξήγητη; αδράνεια, αλλά και κατακριτέες μεθοδεύσεις, με στόχο τη μόνιμη και μη αναστρέψιμη μελλοντική καταστροφή της ωραιότερης παραλίας του νησιού. Το αντέχετε να γίνει αυτό επί δημαρχίας σας; Αντιλαμβάνεστε ότι με τις ενέργειές σας, εμποδίζετε στο μέλλον, τους έλληνες και ξένους φίλους της Ερεσού, να έρθουν για διακοπές , αφού θα έχει καταστραφεί ολόκληρη η αμμουδιά στο Αφεντέλλι. Απαντήστε.

Γιατί, με τον τρόπο σας, απαγορεύετε, στο μέλλον, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να κάνουν μπάνιο στη σημερινή ελεύθερη παραλία. Από πού πήρατε το δικαίωμα αυτό.

Όταν μετά από λίγα χρόνια, εσείς και η οικογένειά σας ( με πραγματικό σεβασμό σε αυτήν), επισκεφτείτε την Ερεσό, σε ποιο μέρος θα κάνετε μπάνιο. Μάλλον πουθενά, γιατί δεν θα υπάρχει αμμουδιά. Η οικοδομική άδεια που έδωσε η υφισταμένη σας υπηρεσία ΥΔΟΜ με κλειστά τα μάτια και αδιαφορώντας για τις οβιδιακές συνέπειες και τα αισχρά αποτελέσματα, αν δεν ανακληθεί, θα έχει ως συνέπεια να δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο για να κτιστεί ΟΛΟΚΛΗΡΗ η αμμουδιά. Θα το επιτρέψετε; Η συνείδησή σας το αντέχει; Τι θα πείτε στα παιδιά σας αν σας ρωτήσουν για την καταστροφή; Τι θα πείτε στον Ερεσιώτη, αν και όταν θα ξαναζητήσετε την ψήφο του. Προσπάθησα αλλά απέτυχα. Αυτό , όπως αντιλαμβάνεστε, δεν γίνεται, αλλά ούτε θα γίνει δεκτό από τους ανθρώπους της κοινής λογικής, γιατί απλά δεν περιέχει καμία απολύτως λογική.

Σημείωση. Έτσι έγινε και στην Ισπανία. Έκτισαν τις παραλίες δημιουργώντας γιγαντιαίου μεγέθους τσιμέντα, έχασαν τους τουρίστες και τώρα τρέχουν για να διορθώσουν ( με κατεδαφίσεις, δικαστήρια κ.λπ.) τα κακώς κείμενα.

Μπορείτε να μας πείτε ( αφορά και κάποιους συμπατριώτες στην Ερεσό ), ποιό θα είναι το περιεχόμενο της μελλοντικής διαφημιστικής καμπάνιας, ώστε να πεισθούν κάποιοι να έρθουν στην Ερεσό. Η περιβόητη ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΥΔΙΑ θα είναι μόνο σε παλιές αναμνηστικές φωτογραφίες, αφού σταδιακά θα έχει χτιστεί ολόκληρη. Ποια είναι η θέση σας. Τι μας συμβουλεύετε να κάνουμε.

Ξέρετε ότι οι μελλοντικές τουριστικές τάσεις είναι πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον.

Γιατί δεν ακούτε και δεν εφαρμόζετε τις νομικές εισηγήσεις του συμβούλου σας κ. Παπουτσή. Γνωρίζετε καλύτερα τα νομικά από αυτόν. Τι απαντάτε.

Γιατί επιτρέψατε την επικοινωνία ( ακόμα και φανερά κατά τη διάρκεια του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου ) κάποιων δημοτικών σας συμβούλων , με την ιδιώτη. Τι απαντάτε.

Άξιον απορίας και με πολλά ερωτηματικά, η θέση του συνόλου των συμβούλων σας υπέρ της τσιμεντοποίησης του Αφεντέλλι. Αντελήφθησαν τι ζημιά που έκαναν με τη γνωστή θέση τους. Γνωρίζουν τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον .Γνωρίζουν, δηλαδή τους ενημερώσατε κατάλληλα και με λεπτομέρειες, περί των συνεπειών των αποφάσεών τους για την πλήρη καταστροφή - εξαφάνιση της παραλίας της Ερεσού υπέρ μιας ιδιοκτήτριας. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι εξ αυτών, πολλά σαββατοκύριακα, μαζί με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, πάνε για μπάνιο στην Ερεσό. Μετά τη τσιμεντοποίηση που θα πάνε;

Αντίθετα με αυτούς, οι 19 σύμβουλοι, άχρωμοι και αποφασιστικοί, το κατάλαβαν και ψήφισαν αναλόγως. Τους συγχαίρω βαθύτατα. Τι απαντάτε για τη μη υλοποίηση της δημοκρατικά ληφθείσας απόφασης;

Σκέπτεστε να κάνετε αίτηση ακύρωσης της τελευταίας απόφασης της ΥΔΟΜ, πότε και προς ποια υπηρεσία; Τι απαντάτε.

Πιστεύω ότι γνωρίζετε καλά τα προτεινόμενα αρχικά σχέδια δόμησης της ιδιοκτησίας ( έπεται και συνέχεια στο διπλανό οικόπεδο) , με τα οποία της επιτρέψατε να καταστρέψει την υπέροχη παραλία της Ερεσού, σήμα κατατεθέν ολόκληρης της Λέσβου, στην οποία μάλλον κάνετε , επί του παρόντος, μπάνιο.

Σας ενδιαφέρει ή όχι αν η κυρία , μετά την άδεια που έδωσαν οι υπηρεσίες σας, κάνει το πρωτοφανές να κτίσει πάνω στην άμμο και μάλιστα πάνω στο κύμα; Ξέρετε τι λέει ο λαός και το τραγούδι για όποιον κτίζει πάνω στην άμμο. Θα μου πείτε ότι σήμερα γίνονται όλα. Δόξα στα μπετά. Σας πληροφορώ όμως, ότι στο πρώτο μάθημα των φοιτητών της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τους προειδοποιούμε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, ότι “ποτέ κατά την εφαρμογή της ειδικότητάς σας να μην πάτε κόντρα στη φύση. Κάποτε αυτή θα σας εκδικηθεί και μάλιστα σκληρά“. Τα παραδείγματα είναι πολλά.

Γνωρίζετε πιστεύω ότι υπάρχει σημαντική διαφορά 2 στρεμμάτων, μεταξύ του εμβαδού των κατατεθέντων στην ΥΔΟΜ σχεδίων και της απόφασης του Αρείου Πάγου. Η ΥΔΟΜ λέει ότι δεν είναι αρμόδια να ελέγξει τα αδιάσειστα αυτά στοιχεία. Αισθάνομαι ότι μας κοροϊδεύουν. Αν δεν είναι αυτή αρμόδια, τότε ποια είναι. Αν είναι άλλη υπηρεσία θα έπρεπε ο φάκελος να σταλεί αμελλητί εκεί. Ξέρετε ότι σήμερα με την ψηφιακή κατάθεση των στοιχείων, δεν επιτρέπεται απόκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πραγματικότητα. Όχι 2 στρέμματα. Επειδή πρόκειται περί ιδιαιτέρου και σοβαρού σκανδάλου, θα ήθελα, λόγω ειδικότητας, να πληροφορηθώ την άποψή σας επί αυτού.

Γνωρίζετε, υποθέτω ναι, ότι το ανατολικό όριο της ιδιοκτησίας συμπίπτει ( με γεωμετρική ακρίβεια) με τη μπλε γραμμή του οριοθετημένου με το ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΦΕΚ 36 / 12 παλαιού αιγιαλού ή μήπως και πιθανότερο, η γραμμή του αιγιαλού οριοθετήθηκε έτσι ,ώστε να συμπίπτει ακριβώς με το ανατολικό όριο της ιδιοκτησίας. Λόγω του επαγγέλματος σας , νομίζω ότι ξέρετε πολύ καλά, ότι η φύση δεν δημιουργεί ποτέ γεωμετρικά σχήματα και δεν καταλήγει σε ζιγκ ζάγκ γραμμές. Άρα, κάποιος σχεδίασε τη γραμμή του παλαιού αιγιαλού κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να βολέψει τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Εσείς τι λέτε; Ποια είναι η τεχνική σας άποψη;

Γνωρίζετε ότι το ανατολικό όριο της ιδιοκτησίας είναι περίπου 12,6 μέτρα ( συνολική επιφάνεια πάνω από μισό στρέμμα ) ( υπάρχει και λάθος έκφραση στα σχέδια, αλλά η ΥΔΟΜ είναι σαν τα δικαστήρια, τυφλή) μέσα στον νερό του Ψαροποταμού, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος, οριοθετημένος και προστατευμένος υγροβιότοπος πάνω στη Λέσβο. Ως τεχνικός πως θα οριοθετούσατε – προστατεύατε το όριο της ιδιοκτησίας; Ίσως με τεραστίου μεγέθους μπετά, αλλά με ειδικό τσιμέντο λόγω της ύπαρξης του νερού. Τι θα γίνονταν με τον υγρότοπο; Ότι έμενε από αυτόν, πιθανόν να αλλάζαμε τη ροή του. Αυτό το λέω εγώ. Καλύτερη πρόταση;

Γνωρίζετε ότι η ιδιοκτησία κατά μήκος της ακτής, έχει πρόσοψη πάνω από 100 μέτρα μήκος ( με τη διπλανή ιδιοκτησία της ιδίας ιδιώτη ανέρχεται σε πάνω από 150 μέτρα) και απόσταση από το κύμα 10-12 μέτρα . Γνωρίζετε ότι για να προφυλαχθεί η υπόψη ιδιοκτησία τουλάχιστον από την πλευρά της θάλασσας, πρέπει οπωσδήποτε να χτιστούν ισχυρά τοιχία από μπετόν, ύψους τουλάχιστον 1,5-2,0 μέτρων ή και ακόμη υψηλότερα, (όπως το τοιχίο στο ανατολικό τμήμα της παραλίας με τις γνωστές συνέπειες), για προστασία από την έντονη σφοδρότητα των κυμάτων, στην περίπτωση ισχυρών νοτίων ανέμων, τα οποία αρκετές φορές περνάνε και πάνω από το νησί. Μην ξεχνάμε πάντοτε, ότι η φύση αργοπορεί , αλλά κάποια στιγμή εκδικείται και μάλιστα πολύ αυστηρά. Τέλος, για να οριζοντιωθεί κατάλληλα η επιφάνεια του γηπέδου της ιδιοκτησίας, θα απαιτηθεί εκτεταμένο μπάζωμα με χώμα που πρέπει να έλθει από αλλού και θα ακολουθήσουν δεκάδες επί πλέον κατασκευές κ.λπ. ( όπως 4 μονοκατοικίες με σοφίτες, 1 κατασκευή άνω των 100 τ.μ. για bar με ιδίας επιφάνειας υπόγειο, πάνω από 100 θέσεις parking, γήπεδο beach volley σε άμεση επαφή με το όριο του Ψαροποταμού,, μεγάλος αριθμός από πέργκολες εντός και εκτός του Ψαροποταμού, στεγανός; βόθρος σε απόσταση περίπου 55- 60 μ. από το κύμα( κινδυνεύει η μπλε σημαία),κ.λπ. που θα διαμορφώσουν το τελικό σχέδιο της ιδιοκτήτριας . Φαραωνικό κατασκευαστικό σχέδιο, αποκλειστικά πάνω στην παρθένα αμμουδιά μας.

Αν και όταν επιτραπεί να γίνουν τα τοιχία , τότε στην πρώτη μέτρια θεομηνία , η αμμουδιά που θα βρίσκεται μεταξύ των τοιχίων και της ακτής, θα εξαφανιστεί. Και αυτό γιατί το κύμα με σφοδρότητα θα χτυπάει στα τοιχία και επιστρέφοντας με δύναμη προς τα πίσω θα παρασύρει όλη την αμμουδιά μέσα στη θάλασσα. Επομένως, κάτω από τα τοιχία δεν θα έχει αμμουδιά για να περπατάει κάποιος, αλλά θάλασσα. Επίσης πιθανόν να αποκλειστεί η συγκεκριμένη περιοχή με συρματοπλέγματα ( όπως γίνεται παράνομα σε πολλά ξενοδοχεία ), για να μη ενοχλούνται οι ένοικοι.

Γνωρίζετε ότι η παραλία της Ερεσού έχει αναγνωριστεί ως τοπίο διεθνούς αξίας; ( ήδη θεσμοθετημένο ως παραλία Ερεσού από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο) Τι σημαίνει αυτό για σας. Υπάρχει ελπίδα για τουριστική αξιοποίηση του προϊόντος αυτού ή όχι;

Γνωρίζετε ότι επειδή το Αφεντέλλι θεωρείται προστατευόμενο τοπίο, δηλαδή, με βάση τον επίσημο ορισμό, είναι ένας φυσικός σχηματισμός μεγάλης οικολογικής, αισθητικής ή πολιτισμικής αξίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα πρόσφορος για την αναψυχή του κοινού, έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura. Αν ναι, γνωρίζετε ότι οποιαδήποτε επέμβαση εντός της έκτασης αυτής έχει συγκεκριμένους περιορισμούς και προϋποθέσεις. Όπως οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των απαιτούμενων αδειών, η υποχρεωτική για κάθε έργο διαδικασία της Δέουσας Εκτίμησης, καθώς και η έκφραση Δημόσιας Γνώμης.. Η έγκριση εκτέλεσης ενός τέτοιου έργου, πρέπει να δίνεται «μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβλάπτεται η ακεραιότητα του οικείου τόπου, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4, του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ». Η ΥΔΟΜ τα ξέρει αυτά; Έχει μελετήσει τη σχετική Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία; Αν ναι και μάλλον ναι, γιατί δεν απαίτησε την υποβολή των επί πλέον απαιτούμενων μελετών, ώστε να υπάρχει διαύγεια στη διαδικασία και να μην διασπείρεται καχυποψία στους πολίτες. Δεν ξέρει η ΥΔΟΜ ότι η χώρα μας σέρνεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καταδικάζεται και πληρώνουμε πολλά χρήματα, για την άγνοια ή την εσκεμμένη αδιαφορία πολλών υπηρεσιών τύπου ΥΔΟΜ. Υπάρχει απάντηση κ. Δήμαρχε; Περιμένω με ανυπομονησία.

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολυάριθμες νομολογιακές αποφάσεις. Όπως, π.χ. « τα

ενιαία και αυτοτελή συστήματα τοπίου φυσικού και πολιτιστικού

χαρακτήρα, δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενα πολεοδόμησης … ΣτΕ

2164/1994» .

Γνωρίζετε ότι κατά την πρόσφατη ( 2022 ) Περιβαλλοντική έγκριση του

Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Β. Αιγαίου,… , ΑΔΑ: 689T4653Π8-Ε40/21249/1353/03-03-2022, « σημειώνονται οι όροι, περιορισμοί και κατευθύνσεις για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος που πρέπει να συνοδεύουν την έγκριση κάθε Σχεδίου Διαχείρισης, Το σχέδιο δηλαδή, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τρεις πυλώνες της αειφορίας, ήτοι την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Εφαρμόστηκαν τα παραπάνω κατά την έκδοση της οικοδομικής αδείας της ιδιοκτήτριας; Προφανώς και ΟΧΙ. Αν συμφωνείται με το ΟΧΙ, τι σκέπτεστε να κάνετε ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ

Κε Δήμαρχε, τελειώνοντας, σημειώνω ότι ακούσαμε πολύ προσεκτικά την τελευταία συνέντευξή σας στο ραδιόφωνο. Μετά από όλα τα παραπάνω, τα οποία σημειωτέον δεν κρύβονται, αλλά, αντιθέτως, μεταδίδονται με ψηφιακή ταχύτητα, πρέπει να σας τονίσουμε ότι οι Ερεσιώτες και οι φίλοι της Ερεσού, σας παρακολουθούν ανελλιπώς .Είναι καχύποπτοι απέναντί σας. Δεν σας πιστεύουν πλέον καθόλου, Έχετε χάσει εντελώς τα πιο σημαντικά κριτήρια ενός ηγέτη. Την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Αν βλέπετε μακριά και δεν θέλετε να γίνετε ο ένοχος δήμαρχος που επέτρεψε , με τις ακατάλληλες ενέργειες ή την αδράνειά του, μια ιδιώτη να ρίξει τόνους από μπετά ( σαν να είναι Τσερνομπίλ ) πάνω στη φυσική ομορφιά της αμμουδιάς, να την καταστρέψει εντελώς και παράλληλα να οδηγήσει σε μαρασμό ένα ολόκληρο χωριό, στερώντας του το βασικότερο τουριστικό του προϊόν, την αμμουδιά, αλλάξτε στρατόπεδο, αποποιηθείτε όλα τα προηγούμενα, αγκαλιάστε την Ερεσό και μπείτε επικεφαλής όλων αυτών των αγωνιζόμενων παιδιών και όχι μόνο, για να υλοποιήσετε αυτό που θέλουμε όλοι. Τη μη οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση της παραλίας. Αν το κάνετε αυτό να ξέρετε ότι οι Ερεσιώτες δεν ξεχνούν.

κ. Βέρρο, αφήστε το θετικό αποτύπωμά σας στην Ερεσό. Σώστε το Αφεντέλλι.

Σας κούρασα. Ζητώ συγνώμη για τη μακρηγορία μου . Αλλά η αγωνία μου για τη διάσωση της παραλίας του ΑΦΕΝΤΕΛΛΙ ,υπερβαίνει την καθημερινότητά μου .

Ευχαριστώ.

Καρτέρης Μιχάλης

Καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος

Ομότιμος Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημιου

Μοιράσου το άρθρο!