Skip to main content
|

Δημιουργία Πάρκου Εκδηλώσεων στη θέση Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Δήμος Μυτιλήνης

Ο Δήμος Μυτιλήνης προχωρά σε ακόμη μια αστική παρέμβαση, με τη δημιουργία Πάρκου Εκδηλώσεων, στη θέση Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης (πρώην Στάβλοι). Το έργο αυτό της Δημοτικής Αρχής Στρατή Κύτελη αλλάζει και αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο την εικόνα της πόλης και είναι μια καλή επένδυση για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. Την πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου αυτού, προϋπολογισμού 1.119.183 €, από το Πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης υπέβαλε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου.

Στον συγκεκριμένο ελεύθερο χώρο, 3 στρεμμάτων, που βρίσκεται κάτω από το Κάστρο και κοντά στο παλιό Λιμάνι της Επάνω Σκάλας, εναποτίθενται, σήμερα, απορρίμματα και μη χρησιμοποιούμενα οχήματα και λόγω του ανομοιογενούς εδάφους, σε περίπτωση βροχόπτωσης, δημιουργούνται πολλά λιμνάζοντα νερά, που δυσχεραίνουν τη χρήση από πεζούς και οχήματα.

Για το χώρο αυτό η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής, εκπόνησε μελέτη για την κατασκευή ενός αμφιθεάτρου ημικυκλικής διάταξης. Επιπλέον, μπροστά του θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος, επίπεδος, ανοιχτός χώρος εκδηλώσεων με εκατέρωθεν χώρους στάσης και σκίασης (φύτευση και λίθινα καθιστικά), απαραίτητους για τους θερινούς μήνες.

Οι χαράξεις επί του δαπέδου είναι καμπύλες γραμμές σε τρία χρώματα, που σχεδιαστικά υποδέχονται τον επισκέπτη από την είσοδο και τον οδηγούν στο χώρο του αμφιθεάτρου ή στο χώρο του τοξοειδούς μεταλλικού στεγάστρου. Η χάραξη του δαπέδου αποτελεί μια αναφορά στον κυματισμό της θάλασσας και της γειτνιάζουσας ακτογραμμής. Αξιοποιείται, ακόμη, και ο χώρος κάτω από το αμφιθέατρο, κυρίως, ως αποθηκευτικός αλλά και ως τουαλέτες ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ.

Παρακείμενα, επίσης, δημιουργείται και χώρος στάθμευσης 25 αυτοκινήτων.

Οι χώροι φύτευσης περιβάλλονται από χαμηλά λίθινα τοιχία που είναι και καθιστικά, ενώ τα φυτά που θα τοποθετηθούν είναι μεγάλοι θάμνοι και δέντρα με μικρό ριζικό σύστημα και αντοχή στον βοριά και τη θάλασσα.

Τα υλικά επίστρωσης του χώρου εκδηλώσεων είναι χυτό βοτσαλωτό σε τρία διαφορετικά χρώματα, όπως φαίνεται στο συνημμένο σχέδιο. Την τεχνική ομάδα, που έφερε σε πέρας τη μελέτη, αποτέλεσαν οι μηχανικοί κ.κ. Ανδρέας Παπαχριστοφόρου ως επικεφαλής, η Άννα Γιαννακού, Ζωή Ανατολίτη και Γιώργος Τακτικός, αλλά και οι αρχιτέκτονες κ.κ. Μαρία Σαρόγλου, που μας δίνει άριστα δείγματα της τέχνης που υπηρετεί, η Ευαγγελία Πελέκου και ο Στρατής Αξιώτης.

Η επιλογή της θέσης αυτής έγινε με στόχο την ενοποίηση του Πάρκου Εκδηλώσεων με το Κάτω Κάστρο και του πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου στα Τσαμάκια, που σήμερα κατασκευάζεται από το Δήμο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Διευκρινίζουμε, τέλος, ότι οποιαδήποτε άλλη χρήση δεν επιτρεπόταν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία