Περιβάλλον

21/05/2021 - 10:18

Έντονα φαινόμενα χτύπησαν τη Λέσβο

Ξεριζώθηκε ο πλάτανος στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου

Πρωτοφανής τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Λέσβο.

Οι άνεμοι εντάσεως έως 10 μποφόρ δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο πέρασμα τους.

Από την μανία των καιρικών φαινομένων - όπως αναφέρει το lesvospost.com -  δεν την γλίτωσε ούτε ο αιωνόβιος ιστορικός πλάτανος στην πίσω αυλή του Ιερού Ναού Παμμεγιστων Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου. Εκεί κάτω από τον πλάτανο γινόταν τα προηγούμενα χρόνια η σφαγή του ταύρου, αλλά και το βράσιμο του παραδοσιακού κισκετς μέσα στα μεγάλα καζάνια κατά την πανήγυρη του Ταξιάρχη

Όπως βλέπετε και στις εικόνες η ένταση των ανέμων ήταν τόση ώστε να ξεριζώσει κυριολεκτικά από την ρίζα τον τεράστιο πλάτανο.

-----------

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Αιγαίου Λόγω πτώσης δέντρων προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο Παρακοίλων Καλλονής, στον Παπάδο της Γέρας, στον Λεπέτυμνο, στην Καλλονή και αλλού. Σπεύδει στα σημεία η Πυροσβεστική, ενώ συνεχίζονται οι αναφορές για προβλήματα.

Στο Λέκανοπέδιο Καλλονής σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων. Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ανδρέας Αξής «δέντρα έχουν πέσει σε πολλά σημεία μέσα στην Καλλονή, κλειστός ο δρόμος προς τα Δάφια, η κίνηση γίνεται από το γήπεδο. Επίσης πτώσεις δέντρων σημειώνονται στο κέντρο της Καλλονής, στο δρόμο προς Σκάλα, αλλά και στα χωριά Κάπη, Ανεμώτια , στον παραλιακό της Πέτρας μέχρι και τον Γαβαθά. Επικοινωνία με τος διευθύνσεις εκπαίδευσης για να μείνουν κλειστά τα σχολεία όπου δεν υπάρχει πρόσβαση». Όλα τα μηχανήματα του δήμου βρίσκονται στο δρόμο για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Πολλά προβλήματα και σε σκεπές σπιτιών.

 

---

Με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία στη Δυτική Λέσβου 

----

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΑΙΤΗΜΑ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ

κ. Περιφερειάρχη,

κ. αρμόδιε αντιπεριφερειάρχη, Π. Κουφέλε

Όλοι είμαστε μάρτυρες της δύσκολης μέρας που ξημέρωσε για τον τόπο μας και πιο συγκεκριμένα για τις περιοχές της Δυτ. Λέσβου από τον Πολυχνίτο και την Καλλονή, εως την Ερρεσό και τη Μήθυμνα , τις καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τους θυελλώδεις βορειάδες που σαρώνουν το νησί και έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε ιδιωτική αλλά και σε δημόσια περιουσία. Ευτυχώς, δεν θρηνούμε ανθρώπινες ζωές....

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στο πλευρό των ανθρώπων που χτυπήθηκαν για άλλη μια φορά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας ως αιρετοί, ΖΗΤΑΜΕ έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού συμβουλίου – ει δυνατόν και δια περιφοράς -προκειμένου να ληφθούν άμεσα αποφάσεις που θα πιέσουν για να δωθούν λύσεις και άμεσες αποζημιώσεις στους ανθρώπους που είδαν για άλλη μια φορά τις περιουσίες τους και το βιός τους να καταστρέφεται.

Να αποφασίσουμε να ζητηθεί από την κυβερνηση: η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου οι λύσεις να είναι άμεσες .

Με εκτίμηση

οι περιφερειακοί σύμβουλοι

Αγλαία Κυρίτση

Γιώργος Αμπαζής

Σταμάτης Φιλιππής

Στέλιος Σταμούλος

Μοιράσου το άρθρο!