Η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση φέρνει πολικό ψύχος
Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να έχει ξεκινήσει σταδιακά η άνοδος της θερμοκρασίας της χώρας, ωστόσο τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν νέα βαρυχειμωνιά με πολικές θερμοκρασίες.
Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του αναφέρει ότι οι επόμενες ημέρες της τρέχουσας εβδομάδας θα κυλήσουν με τον υδράργυρο να βρίσκεται σε τροχιά ανόδου φτάνοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τους 20 βαθμούς.
Μπορεί, όπως αναφέρει, οι επόμενες ημέρες να θυμίσουν άνοιξη, παρόλα αυτά ο χειμώνας ο οποίος ήρθε με καθυστέρηση στη χώρα μας κι όχι μόνο, φαίνεται πως δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, ότι μετά κι από αυτό το ανοιξιάτικο διάλειμμα, θα ακολουθήσει και πάλι βαρυχειμωνιά φέρνοντας το τσουχτερό κρύο και τις κακοκαιρίες ξανά στη γειτονιά μας.
Η στρατόσφαιρα «μαρτυρά» τον χειμώνα που κρύβεται
Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος στην ανάρτησή του, «η παραπάνω εξέλιξη αποκαλύπτεται από τις μετεωρολογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα αρκετά ψηλά από την επιφάνεια του εδάφους σε ύψος μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων, εκεί δηλαδή όπου η τροπόσφαιρα παραδίδει τη σκυτάλη στη στρατόσφαιρα και η οποία είναι γνωστή στους περισσότερους από την τρύπα του όζοντος για την οποία πολύς λόγος γίνεται τελευταία σε σχέση και με την κλιματική αλλαγή. Την στρατόσφαιρα την ονομάζουμε αλλιώς και οζονόσφαιρα γιατί εκεί συναντάμε το όζον και που μας προστατεύει από την υπεριώδη βλαβερή ακτινοβολία».
Η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση θα φέρει βαρυχειμωνιά
Η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας, συνεχίζει, που αναμένεται τις επόμενες ώρες στη στρατόσφαιρα πάνω από την Αρκτική, θα ανοίξει τον δρόμο στο πολικό ψύχος να κινηθεί νοτιότερα επηρεάζοντας μεγάλο τμήμα της Γηραιάς ηπείρου.
«Αυτό υπολογίζουμε να συμβεί περίπου μία με δύο εβδομάδες αφότου ολοκληρωθεί το φαινόμενο της αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης.
Το ερώτημα τώρα που γεννάται είναι πώς αυτό το φαινόμενο θα επηρεάσει τη χώρα μας. Σαφείς απαντήσεις δεν μπορούμε να δώσουμε με την έννοια ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον τύπο καιρού που θα προκύψει.
Σίγουρα θα οδηγηθούμε σε ένα διάστημα με κακοκαιρίες και πολύ πιθανό με αρκετό κρύο. Αν θα χιονίσει όμως που και πόσο δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο χαμηλά γεωγραφικά θα φτάσει αυτό το πολικό ψύχος και πώς θα αλληλεπιδράσει με τα νερά της Μεσογείου, της Αδριατικής αλλά και της Μαύρης θάλασσας.
Επικίνδυνες κακοκαιρίες
Πάντως οι ενδείξεις θέλουν μετά και από αυτό το ανοιξιάτικο καιρικό διάλειμμα, να ανοίγεται μπροστά μας ένα μεγάλο διάστημα με αρκετές και επικίνδυνες κακοκαιρίες όπου μπορεί να φτάσουμε μέχρι και τις 15 με 20 Μαρτίου (κατά διαστημάτα).
Ο χειμώνας λοιπόν μπορεί να άργησε, αλλά μάλλον δεν έχει δείξει ακόμη τα δόντια του. Λέτε να δούμε ξανά τα χιόνια να φτάνουν μέσα σε πόλεις αλλά και στη θάλασσα.
Ακολουθεί χάρτης στον οποίο αποτυπώνεται το φαινόμενο της αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης (βαθύ πορτοκαλί – κόκκινο χρώμα) πάνω από την Αρκτική».